Skóra to największy i najbardziej widoczny narząd naszego organizmu. Z jednej strony chroni nas przed szkodliwymi czynnikami środowiska takimi jak uszkodzenia mechaniczne, promieniowanie UV czy drobnoustroje, z drugiej zaś pełni ważną funkcję w transporcie i wymianie substancji w naszym organizmie. Dzięki niej jest również możliwa termoregulacja i percepcja bodźców dotykowych. To wszystko w cienkiej powłoce, która w najgrubszym miejscu nie przekracza 4 milimetrów. Jak zadbać o skórę? Jak wspomóc ten nigdy nieodpoczywający narząd? Od strony zewnętrznej stosujemy kosmetyki, które jak najbardziej mogą nam pomóc. Jednak warto też zainteresować się pomocą od wewnątrz, czyli odpowiednią dietą i składnikami odżywczymi, dzięki którym nasz organizm, a przede wszystkim skóra będzie w świetnym stanie – a zdrowej i gładkiej cery nie sposób przeoczyć.
Książka to z jednej strony poradnik, a z drugiej książka kucharska. Na początku mamy zebrane informacje dotyczące samej skóry. Możemy uzupełnić swoją wiedzę na temat budowy i działania tego narządu, wpływu diety na wygląd oraz jakie składniki odżywcze wspomagają pielęgnację naszej cery. Co istotne, wystarczą 2-3 miesiące, aby nasza skóra odwdzięczyła się swoim zdrowym, lepszym stanem. W drugiej, kulinarnej części mamy łącznie 60 przepisów podzielonych na sekcje własnej roboty „pysznych kosmetyków”. Oczywiście nie jest to tak, że dany przepis ma tylko jedną prozdrowotną funkcję, jednak takie posegregowanie zapewnia w książce porządek. W ten sposób mamy grupy potraw, które pomagają w uzyskaniu gładkiej skóry, przedłużają jej młodość, chronią przed negatywnymi skutkami promieni słonecznych, umożliwiają odpowiednie nawilżenie, czy pomagają utrzymać zdrowy koloryt. Znajdą się również porady dla „skóry problematycznej”, czyli co jeść w przypadku trądziku lub atopowego zapalenia skóry. Wszystko to uzupełnione jest ciekawostkami, informacjami żywieniowymi i pięknymi zdjęciami proponowanych dań.
Warto też zwrócić uwagę na dobór składników – są to ogólnie dostępne, sezonowe produkty, których raczej nie powinno zabraknąć na lokalnych bazarkach i sklepach. Jest to bardzo racjonalna i oszczędna alternatywa wśród wyuzdanych przepisów wymagających rzadkich składników z odległych części świata. Jak słusznie przekonują autorzy, dobroczynne właściwości mają te same owoce czy warzywa, które stosowały nasze babcie i nie ma w tym nic złego, aby ich mądrości znów wykorzystać dla zachowania swojego kobiecego piękna.
Na pochwałę zasługuje także świetne wydanie książki i jej estetyka. Całość jest opakowana w elegancką i stonowaną kolorystykę. Papier jest nieco grubszy i matowy, co ma wpływ na jego większą trwałość. Treści bez niepotrzebnych dodatków stanowią konkretne źródło wiedzy i kulinarnych inspiracji. Instrukcje są proste i krótkie, dzięki czemu bardzo szybko możemy zorientować się, co dobrego przyrządzić. Wszystko jest po prostu na swoim miejscu.
Jak możemy wyczytać w książce, odnowa skóry trwa około 90 dni. Konsekwentne wdrożenie w życie pewnych nawyków żywieniowych, które są naprawdę całkiem smaczne to łączenie przyjemnego z pożytecznym. Tym bardziej, że porady dają nam osoby znające się zarówno na diecie, jak i gotowaniu ;-)
Informacje o książce:
Tytuł: Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery
Tytuł oryginału: Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery
Autor: Agata Ziemnicka, Julien Sosso
ISBN: 9788380536401
Wydawca: Burda Media Polska
Rok: 2019