Zdrowie i uroda - Recenzje książek z każdej półki - MoznaPrzeczytac.pl

Zdrowie i uroda

#sexedpl. Rozmowy Anji Rubik o dojrzewaniu, miłości i seksie - Anja Rubik
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

#sexedpl. Rozmowy Anji Rubik o dojrzewaniu, miłości i seksie – Anja Rubik

Książka zawiera mnóstwo zdjęć, które pochodzą z sesji zdjęciowych kampanii #sexedpl, w której wzięły udział osoby z Polski, Szwecji, Anglii i Białorusi. Głównymi adresatami tej pozycji są nastolatkowie, jednak polecam ją także dorosłym, którzy chcą poszerzyć lub usystematyzować swoją wiedzę na tematy seksualne. Czymś, co dogłębnie mnie poruszyło i sprawiło, że w inny sposób spojrzałam na główną autorkę to fakt, że ta pozycja odgórnie miała być dostępna dla każdego, przez co jej koszt to jedyne 19,90 zł. Wynika to z tego, że Anja Rubik oraz wydawnictwo WAB zrezygnowali z dochodów z tej książki, a uzyskane zyski ze sprzedaży zostaną przekazane na rzecz fundacji #sexedpl.

■ Czytaj dalej »

Pośladki w górę. Kompleksowy trening i praktyczna wiedza - Kasia Bigos
PoradnikiRecenzje książekSportZdrowie i uroda

Pośladki w górę. Kompleksowy trening i praktyczna wiedza – Kasia Bigos

Książka jest pięknie wydana, na błyszczącym papierze, informacje podane są w przystępnej formie, nawet dla laika, który niewiele pamięta z lekcji biologii w szkole. Autorka kompleksowo podeszła do tematu i dzięki obszernej części wstępnej ćwiczenia stają się logiczne, zrozumiałe i wiemy czemu mają służyć i co dzięki nim osiągniemy. To nie jest sucha książka z ćwiczeniami, tylko opowieść o naszym organizmie, zmianach, jakie zachodzą podczas ćwiczeń i o tym, dlaczego aktywność ruchowa jest ważna nie tylko dla urody, ale przede wszystkim dla zdrowia.

■ Czytaj dalej »

Okładka książki Pory roku na talerzu - Krystyna Gierszewska
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Pory roku na talerzu – Krystyna Gierszewska

Książka „Pory roku na talerzu” jest pozycją niezwykłą. Autorka, Krystyna Gierszewska, od lat działa na rzecz zachowania kultury i zwyczajów swojego regionu. Jest to wieś Lignowy Szlacheckie położona w pomorskim regionie Kociewie. Autorka zebrała przepisy na tradycyjne dania tego regionu.

■ Czytaj dalej »

Najlepsze przepisy LOW FODMAP - Roksana Środa
Recenzje książekZdrowie i uroda

Najlepsze przepisy LOW FODMAP – Roksana Środa

„Najlepsze przepisy LOW FODMAP” to książka kulinarna zawierająca 60 sprawdzonych propozycji posiłków podzielonych na: śniadania i kolacje, dania główne oraz desery. Zawarte w nim przepisy będą idealne dla osób borykających się z problemami jelitowymi będącymi na diecie Low FODMAP na etapie eliminacji. Ta kulinarna książka będzie odpowiednia również dla osób stosujących dietę przeciwgrzybiczą, wegetariańską, wegańską lub wykluczających niektóre produkty (np. zawierające gluten lub histaminę).

■ Czytaj dalej »

Jedz jak geniusz - Max Lugavere
PopularnonaukoweRecenzje książekZdrowie i uroda

Jedz jak geniusz – Max Lugavere

Najważniejszą zaletą tej książki jest to, że w całości jest oparta na badaniach naukowych, a prawie każdy akapit ma przypis i podaną literaturę. Bibliografia zajmuje 22 strony drobnym drukiem, odsyłające nas do prawie pięciuset artykułów naukowych z dziedziny zdrowia i żywienia. Dostajemy pewność, że książka nie jest luźnym zbiorem tez żywieniowych, które autor gdzieś i kiedyś przeczytał, a teraz nam sprzedaje w ładnym opakowaniu, lecz jest poparta głębokim kilkuletnim studium nad tematem zdrowego żywienia, tak aby odżywiać właściwie całe ciało, w tym nasz mózg i nasze serce.

■ Czytaj dalej »

Okładka książki Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści - Nigella Lawson
Recenzje książekZdrowie i uroda

Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści – Nigella Lawson

Nigella Lawson ponownie uświadamia nam, że gotowanie to coś więcej niż stanie przy garach. Gotowanie to prawdziwa sztuka i preludium do rozkoszy smaków, która na nas czeka po wielu godzinach krzątania się w kuchni. Jej książka wciąga nas w świat kulinariów z taką łatwością, z jaką gotujemy wodę na herbatę. Nie można się oderwać od wspomnień Nigelli, okraszonych cudownymi, smakowitymi przepisami. Jeśli macie w swoim otoczeniu fanów gotowania, to książka „Zrób, zjedz, powtórz…” będzie wyjątkowym prezentem.

■ Czytaj dalej »

Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków - Ivan Orkin, Chris Ying
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków – Ivan Orkin, Chris Ying

Dawno nie spotkałam się z tak dobrze opracowaną książką kucharską. Jeśli lubicie gotować i jeszcze bardziej jeść to polecam. Książka naprawdę godna przeczytania. Pomijając przepisy można się z niej także wiele dowiedzieć na temat Japonii i jej mieszkańców.

■ Czytaj dalej »

Joga w ciąży i połogu - Ola Uruszczak, Agnieszka Wielobób, Maciej Wielobób
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Joga w ciąży i połogu – Ola Uruszczak, Agnieszka Wielobób, Maciej Wielobób

„Joga w ciąży i połogu” jest specjalistycznym poradnikiem dla kobiet w ciąży, które praktykują lub chcą zacząć praktykować jogę. Książka jest pięknie wydana, szczegółowa i dokładna, podzielona na trymestry i połóg, omawiająca każdy z nich i proponująca zestawy asan na każdy trymestr oraz czas połogu.

■ Czytaj dalej »

Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu - Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
Recenzje książekZdrowie i uroda

Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu – Niklas Ekstedt, Henrik Ennart

Autorzy książki w swoich kulinarnych podróżach, w poszukiwaniu najlepszej diety, dotarli do włoskiej miejscowości Cilento, skąd rozprzestrzeniła się dieta śródziemnomorska. „To tygiel kulturowy, a zarazem niemal nietknięte środowisko, gdzie jakby czas się zatrzymał”. W Cilento mieszka wielu długowiecznych ludzi, w tym stulatków, którzy odżywiają się w naturalny sposób, niemal taki sam od wieków, i właśnie w ich sposobie odżywiania autorzy upatrują sukces długiego życia oraz sprawności fizycznej i intelektualnej.

■ Czytaj dalej »

Laboratorium Genomika

Skip to content