Zdrowie i uroda

Recenzja książki Polskie jabłka - Jan Szmyd
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Polskie jabłka – Jan Szmyd

Książka „Polskie Jabłka. Królewskie jabłka w polskiej kuchni Charakterystyka, Przepisy, Porady” autorstwa Jana Szmyda, pochodzącego z małej miejscowości na Podkarpaciu, z Haczowa, napisana została moim zdaniem z prawdziwej pasji do sadownictwa. Książka jest ciekawą pozycją dla tych osób, które doceniając jabłka, szukają nowych pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni, ale także dla tych, którzy pozostali jeszcze nieprzekonani.

■ Czytaj dalej »

Recenzja książki Naturalne antybiotyki - Claudia Ritter
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Naturalne antybiotyki – Claudia Ritter

Wydaje mi się, że książka jest dla osób, które nie chcą przy każdej, nawet najdrobniejszej infekcji biec do apteki po antybiotyki, które z pewnością obciążą nasz organizm. W takiej właśnie sytuacji powinny te osoby sięgnąć po bogactwo natury, jakim są leki roślinne. Poradnik jest naprawdę fantastyczny i zawiera mnóstwo niezwykle przydatnych informacji.

■ Czytaj dalej »

Recenzja książki Joga dla najmłodszych - Lorena Pajalunga
Literatura dziecięcaPoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Joga dla najmłodszych – Lorena Pajalunga

W odniesieniu do grupy docelowej, jaką są najmłodsi – a na taką wskazuje ewidentnie tytuł – metodyka wymagała zdecydowanie innego podejścia, prostszego, ale przy tym wciąż nawiązującego do założeń jogi. Sądziłam, że to niełatwe zadanie, ale jak się okazało, Lorena Pajalunga poradziła sobie z tym bardzo dobrze. Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają na skierowanych do nich kartach publikacji, oglądać różnej maści zwierzęta. I na tym także skupiamy się w książce. Poszczególne figury nawiązują do zwierząt, przypominając je ruchami lub postawą.

■ Czytaj dalej »

Recenzja książki Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu - Laure Kié, Kathy Bonan
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu – Laure Kié, Kathy Bonan

„Okinawa food” to typowa książka o jedzeniu, a celem jej jest przekazanie mądrości mieszkańców Okinawy żywiących się według tradycji tego miejsca, czyli przekazanie wiedzy o tym, jak to zresztą jest sformułowane w podtytule książki - „Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu”. Autorki książki przedstawiają „od kuchni” typową dietę z Okinawy. Znajdziemy tu i konkretne przepisy, którym poświęcona jest druga z dwóch część książki, a także informacje bardziej podstawowe dotyczące kultury jedzenia na Okinawie.

■ Czytaj dalej »

Recenzja książki Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej - Rosalba Gioffre
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej – Rosalba Gioffre

Z przepisów z książki Vegano Italiano z pewnością będę korzystać. Być może idąc za radą autorki, aby eksperymentować i czasem popuścić wodze fantazji pewnie dorzucę czasami coś od siebie i być może będzie to coś co będzie mało wegańskie. Książka stała się dla mnie jednak ogromnym źródłem wiedzy o tym jak i z czego można bardzo szybko wyczarować coś niezwykle pysznego i z pewnością będę z tego korzystać.

■ Czytaj dalej »

Recenzja książki Digest Food. Dieta na dobre trawienie i przyswajanie tego, co najlepsze - Vanessa Bedjai-Haddad
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Digest Food. Dieta na dobre trawienie i przyswajanie tego, co najlepsze – Vanessa Bedjai-Haddad

Już przy pierwszym kontakcie należy przyznać, że książka jest wizualnie atrakcyjna. „Radosny” projekt okładki, nasycony kolorami, liczne dobrej jakości fotografie oprawione w pastelowe bordiury. Autorka przedstawia sprawę trawienia powiedzmy… „od kuchni” - powtórka z lekcji biologii, znaczenie równowagi w systemie jelitowym czy problemy w pracy żołądka. Natomiast w drugiej połowie książki znajdziemy apetycznie i zachęcająco wyglądające potrawy wraz z przepisami...

■ Czytaj dalej »

Recenzja książki Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole - Beata Sokołowska, Skorupska Edyta
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole – Beata Sokołowska, Skorupska Edyta

Autorki przedstawiają ponad 90 przepisów na smaczne dania, które nie zakwaszają organizmu, do tego na tyle proste, że bez większych problemów podoła im każdy, nawet osoby bez wielkiego doświadczenia w kuchni. Książka została podzielona na dwie główne części, pierwsza z nich to teoria. Znajdziemy tutaj ważne wskazówki np. dotyczące wyboru składników. Natomiast druga część to już same przepisy, podzielone również na kilka podkategorii: produkty świeże, suche zboża i rośliny strączkowe, śniadania oraz desery.

■ Czytaj dalej »

Recenzja książki Projekt zdrowie. Szwedzki poradnik inteligenta - Hansen Anders, Sundberg Carl Johan
PopularnonaukoweRecenzje książekZdrowie i uroda

Projekt zdrowie. Szwedzki poradnik inteligenta – Hansen Anders, Sundberg Carl Johan

Książka o zdrowiu w ciele i głowie, której zaletą jest to, że pomimo przytaczania licznych badań naukowych, nie jest ona typowym raportem, ale jest napisana w sposób zrozumiały dla czytelnika. Autorzy starali się, uprościć skomplikowane, naukowe zależności tak, abyśmy mogli je przyswoić. Wydaje mi się, że właśnie dzięki tym zabiegom sprawili, że lektura „Projektu zdrowie” jest przyjemna i naprawdę mobilizująca

■ Czytaj dalej »

Recenzja książki Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury - Karin Greiner
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury – Karin Greiner

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że nie tylko w domowym ogródku jest moc witamin, minerałów i innych wartości odżywczych. Tak naprawdę to rośliny dziko rosnące mają ich o wiele więcej. W lasach, na łąkach, nad rzekami, czy obok ogrodów (czasem jako chwasty!) – kryją się prawdziwe skarby. Nie ruszane przez człowieka, nie uprawiane, nie nawożone, zostawione same sobie – można powiedzieć super rośliny mamy w zasięgu ręki

■ Czytaj dalej »

Serwis recenzencki rozwijany jest przez Fundację Można Przeczytać