Najlepsze przepisy LOW FODMAP - Roksana Środa - Recenzje książek z każdej półki - MoznaPrzeczytac.pl
Recenzje książek

Najlepsze przepisy LOW FODMAP – Roksana Środa

Najlepsze przepisy LOW FODMAP - Roksana Środa

Najlepsze przepisy LOW FODMAP
Roksana Środa

W ostatnich latach znacząco wzrasta liczba osób borykających się z chorobami jelit, takimi jak: zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth syndrom – SIBO), zespół rozrostu metanogenów w jelitach (ang. intestinal methanogen overgrowth – IMO), czy zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS). Kluczową rolę w łagodzeniu objawów tych schorzeń odgrywa odpowiednio skomponowana dieta polegająca na eliminacji produktów bogatych w fermentujące mono-, di-, i oligosacharydy oraz poliole (w skrócie zwana dietą low FODMAP, ang. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols). Zwykle dieta eliminacyjna ma niewiele wspólnego z przyjemnością. Często bywa tak, że posiłki powstające na bazie ograniczonej ilości produktów są niskoodżywcze, monotonne i bez smaku. A to nic bardziej mylnego! Tezie tej przeczy niedawno wydany e-book „Najlepsze przepisy LOW FODMAP” autorstwa wspaniałej dietetyk klinicznej Roksany Środy.

Najlepsze przepisy LOW FODMAP” to książka kulinarna zawierająca 60 sprawdzonych propozycji posiłków podzielonych na: śniadania i kolacje, dania główne oraz desery (ten rozdział polecam szczególnie!). Zawarte w nim przepisy będą idealne dla osób borykających się z problemami jelitowymi będącymi na diecie Low FODMAP na etapie eliminacji. Ta kulinarna książka będzie odpowiednia również dla osób stosujących dietę przeciwgrzybiczą, wegetariańską, wegańską lub wykluczających niektóre produkty (np. zawierające gluten lub histaminę). Każdy z przepisów zawiera oznaczenia, dzięki którym wiemy, które przepisy są bezpieczne dla osób stosujących poszczególne diety oraz opis jak krok po kroku przygotować każde danie, a także ile kilokalorii dostarczy nam jedna porcja z uwzględnieniem ilości poszczególnych makroskładników. Wartość dodaną książki stanowią apetyczne zdjęcia każdego przepisu. Dodatkowo Autorka na początku e-booka zamieściła tabelę z zamiennikami dla produktów wykorzystywanych w proponowanych przez nią daniach, co pozwala nam na większą elastyczność w przygotowywaniu posiłków. W niektórych przepisach znajdziemy gotowe produkty, takie jak: jogurt śmietankowy, majonez wegański czy bulion drobiowy. Będąc na diecie eliminacyjnej, często zdarza się, że tylko jeden konkretny produkt jest dla nas odpowiedni, bo inne jego odpowiednik zawierają niedozwolone dla nas substancje. I w tym przypadku Autorka zadbała o to, aby konkretnie było wiadomo, o jakie produkty jej chodzi, zamieszczając ich zdjęcia. Dzięki temu składniki w przepisach nie pozostawiają żadnych wątpliwości i są bezpieczne na etapie eliminacji low FODMAP.

W książce znajdziemy przepisy idealne na śniadanie i kolacje takie jak: bajgle jogurtowe czy bezjajeczną pastę z tofu (jest pyszna, polecam!). Na danie główne polecam szczególnie butter chicken (robiłam go już kilka razy i za każdym razem tak samo szybko znikał z talerza!).

Ostatni rozdział książki „Najlepsze przepisy LOW FODMAP” dotyczy tego, co łasuchy takie jak ja, lubią najbardziej, czyli deserów…i cóż to za rozpusta. Nie mogłam uwierzyć (podobnie jak moi domownicy), że desery na diecie eliminacyjnej mogą być tak pyszne! Z racji tego, że nie jem glutenu oraz produktów zawierających laktozę moja pula słodkich posiłków, które lubię i mogę jeść, została bardzo ograniczona. Już w myślach dawno pożegnałam się z donutami, faworkami, sernikami czy tiramisu… Aż tu nagle trafiłam na książkę Pani Roksany Środy, która pokazała mi, że jednak nie jest tak źle, jak myślałam. Od chwili, w której w moje ręce wpadł ten e-book, zjadłam już donuty cytrynowe, faworki i tiramisu z tofu. I to wszystko jest przepyszne! I co najważniejsze te przepisy wychodzą. Często zdarzało mi się tak, że dostawałam przepis na ciasto, czy inny słodki deser i wszystko byłoby dobrze, gdyby tylko ciasto wyrosło, albo nie rozpadało się na drobne kawałki. W przypadku tych przepisów (a przynajmniej tych, które ja wypróbowałam) tego problemu nie ma.

Podsumowując, książka „Najlepsze przepisy LOW FODMAP” autorstwa Roksany Środy zawiera przepisy odpowiednie dla osób będących na diecie low FODMAP oraz innych dietach eliminacyjnych. Przepisy są szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze smaczne, dlatego myślę, że mogą z nich skorzystać również osoby zdrowe, które chcą urozmaicić swoją dotychczasową dietę.

Książkę wraz ze spisem treści znajdziecie na stronie majdiet.pl

Informacje o książce:
Tytuł: Najlepsze przepisy LOW FODMAP
Tytuł oryginału: Najlepsze przepisy LOW FODMAP
Autor: Roksana Środa
ISBN: brak
Wydawca: Self publishing
Rok: 2022

Sklepik Moznaprzeczytac.pl

Testy koronawirus Lublin

Skip to content