Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne - Ewa Karolina Cichocka - Recenzje książek z każdej półki - MoznaPrzeczytac.pl
Recenzje książek

Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne – Ewa Karolina Cichocka

Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne - Ewa Karolina Cichocka

Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne
Ewa Karolina Cichocka

Lubicie podróżować i wynajdywać nowe, inne smaki? Jeśli tak, to bez cienia wątpliwości „Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne” jest tą książką, którą musicie przeczytać. To zbiór przepisów i ciekawych historii o pięknej i barwnej Sycylii. Autorka, Ewa Karolina Cichocka, skupiła się na ukazaniu najlepszych, ale i zarazem najprostszych smaków, które znajdują się na wyspie. Jeśli lubisz oryginalne jedzenie i proste przepisy to zapraszam do lektury.

Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne - Ewa Karolina Cichocka

Ewa Karolina Cichocka jest podróżniczką i organizatorką oryginalnych wyjazdów, np. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Od wielu lat bada tytułową wyspę. Napisała o niej już kilka książek. Jest również autorką wielu artykułów oraz trasy po Sycylii „Śladami polskich artystów”. Tym razem skupiła się na sycylijskiej kuchni. Dodała również do tego wiele opowieści. Dzięki temu nie jest to stricte książka kucharska, a bardziej kulturowo-podróżnicza. Mamy możliwość poznać ten region nie tylko przez smaki, ale również przez ciekawostki i różnego rodzaju opowieści autorki.

Podróżujemy wraz z Ewą Cichocką, poznajemy historię kulinariów, korzenie greckie, arabskie, ale również barwną kulturę tego miejsca. Odwiedzamy targi, festy i przechodzimy przez święta religijne. Odwiedzamy miasta i wsie. Poznajemy kulturę z różnej strony i z różnych punktów widzenia. Dowiadujemy się, jak poławiano tuńczyki, gdzie są najlepsze i najsłodsze pomarańcze, a także poznamy, co jest zielonym złotem Sycylii. W tej, niewielkiej rozmiarów, książce obserwujemy, jak wygląda produkcja oliwy i uprawy winorośli. Dostajemy na tacy również jedzenie uliczne, które, jak się okazuje, również jest popularne na Sycylii.

„Na Ballarò warto przyjść głodnym, żeby pokosztować różnych specjalności kuchni ulicznej. Są gotowane ośmiornice, różowe i poskręcane, poukładane w cząstkach na talerzykach z ćwiartką cytryny. Są przygotowane panelle z ciecierzycy i crocchè z ziemniaków. Wystarczy zamówić, a sprzedawca wrzuci je na gorący olej. Jest stoisko z oliwkami, gdzie można jako przekąskę zamówić ich garstkę w woreczku za jedno euro i przegryźć sobie po drodze […]”.

Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne - Ewa Karolina Cichocka

Książka zachęca swoim prostym i ciekawym językiem. Opisy i przedstawione historie są bardzo interesujące. Czyta się bardzo szybko i przyjemnie. Dodatkowo szafa graficzna jest kolorowa i zróżnicowana. Dzięki czemu książka ma w sobie nie tylko interesujące treści, ale również przepiękne fotografie. „Lampart w pomarańczach” to książka barwna tak samo jak opisywana w niej Sycylia. Znajduje się w niej równo 50 przepisów, które są bardzo różnorodne. Możemy stworzyć w domu sycylijskie przystawki, sałatki, pierwsze dania, dania główne, desery, ale i przetwory domowe. Bardzo dobrym zabiegiem było zrobienie dodatkowego spisu treści, który informuje nas, na jakiejś stronie znajduje się dany przepis. Między innymi możemy przyrządzić samodzielnie potrawkę z bakłażanów czy krewetki w cieście. Ale znajdziemy także coś bardziej wymyślnego, np. pesto po liparyjsku czy eskalopki cielęce w winie marsala. To idealna podróż dla osób lubiących eksperymentować z nowymi smakami i przepisami. Używane są do nich, wbrew pozorom, proste składniki. Przepisy są krótkie i treściwe. Osobiście jeszcze nic nie udało mi się przyrządzić, ale z pewnością wiele z tych przepisów wprowadzę do swojego prywatnego menu.

Książka zawiera bardzo dużo ciekawostek kulinarnych, co również urozmaica tę pozycję.

„Najbardziej popularne słodycze sycylijskie to chyba marcepanowe pyszności frutta di Martorana, nazywane też pasta reale, w formie małych owoców i warzyw. Modę na ich wyrabianie z masy cukrowo-migdałowej zapoczątkowali Arabowie dziesięć wieków temu. Później owoce z mielonych migdałów, cukru i białka zaczęły produkować zakonnice z kościoła La Martorana w Palermo, stąd ich nazwa”.

Te mało znane informacje wciągają czytelnika na tyle, że chce więcej i więcej.

Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne - Ewa Karolina Cichocka

Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne” autorstwa Ewy Karoliny Cichockiej to książka bogata w ciekawą wiedzę o innej kulturze. Ale nie znajdziemy w niej suchych i nudnych faktów a barwne i niebanalne opowieści. Polecam książkę każdej osobie, która ceni sobie nowe i intrygujące smaki. Z pewnością rozkochacie się w oryginalnych smakach.

Informacje o książce:
Tytuł: Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne
Tytuł oryginału: Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne
Autor: Ewa Karolina Cichocka
ISBN: 9788381275712
Wydawca: Bernardinum
Rok: 2021

Sklepik Moznaprzeczytac.pl
Skip to content