Cały ten cukier - Damon Gameau - Recenzje książek z każdej półki - MoznaPrzeczytac.pl
Literatura faktu

Cały ten cukier – Damon Gameau

Cały ten cukier - Damon Gameau

Cały ten cukier
Damon Gameau

Zdrowym odżywianiem zaczęłam interesować się na początku studiów, czyli dokładnie pięć lat temu. Od tamtego czasu przeczytałam wiele różnych poradników i artykułów naukowych na temat tego, co jest zdrowe, a czego powinniśmy unikać. Wraz z rozwojem nauki pewne zdrowotne kwestie konkretnych produktów się zmieniały, jednak nie dotyczy to cukru. Nieskromnie powiem, że mam bardzo dużą wiedzę na ten temat, ale mimo to książka „Cały ten cukier” autorstwa Damona Gameau była dla mnie interesujące i mogłam w niej znaleźć kilka informacji, o których nie miałam do tej pory pojęcia.

Kiedy pojawia się w naszym życiu miłość, wielu z nas jest w stanie dla niej poświęcić bardzo dużo. Tak też było z australijskim aktorem, filmowcem i autorem wyżej wymienionej książki Damonem. Kiedy poznał kobietę, która zawładnęła jego sercem, postanowił zrobić na niej jak najlepsze wrażenie i zmienił swój sposób odżywiania się, a dokładniej ograniczył ilość cukru w diecie. Ta pozornie niewielka zmiana sprawiła, że nie tylko zrzucił kilka kilogramów, zrobił się sprawniejszy, szczęśliwszy, ale również bardziej dociekliwy aniżeli do tej pory. To, czego doświadczył po zmianie nawyków żywieniowych, zaciekawiło go i zapoczątkowało trwający 60 dni eksperyment. W trakcie jego trwania miał za zadanie zjadać codziennie 40 łyżeczek cukru. Jednak co bardzo istotne cukier ten musiał pochodzić z produktów, które powszechnie są uznawane za „zdrowe” np. płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki, batony zbożowe. Wyniki eksperymentu okazały się niewiarygodne. Mimo tego, że autor nie zmienił kaloryczności swoich posiłków to w ciągu 60 dni Damon Gameau przytył 9 kilogramów, a co gorsza stwierdzono u niego jedne z pierwszych oznak stłuszczenia wątroby. Eksperyment był prostą drogą do otyłości, chorób serca i cukrzycy. Wartym zaznaczenia jest fakt, że cukier w tym procesie nie wpływał tylko i wyłącznie na aspekty fizyczne, ale również na te psychiczne powodując chwiejność emocjonalną, a w głównej mierze rozdrażnienie.

Książka jest relacją opisującą cały proces eksperymentu od jego powstania, poprzez realizację, aż po finalizację. Autor ukazuje czytelnikom to, w jaki sposób przemysł spożywczy współpracuje z badaczami i instytutami naukowymi, aby nam, konsumentom, sprzedawać jak największą ilość cukru, czyli substancji, od której uzależniamy się w błyskawicznym tempie. Branże spożywcze wykorzystują fakt, że natura sprawiła, iż jesteśmy przystosowani do słodkiego smaku i kojarzy nam się on z przyjemnością. Damone przedstawia negatywny wpływ cukru na ludzki organizm (oczywiście tego sztucznego, zawartego w przetworzonej żywności, a nie tego naturalnie znajdującego się w owocach). Przybliża zarys historyczny oraz polityczny dotyczący produkcji i sprzedaży cukru. Wyjaśnia jak została rozpoznana i w jaki sposób pojawiła się cukrzyca. Bardzo ciekawa jest też statystyka dotycząca tego jaką, ilość cukru dziennie pochłaniamy i jak na tle innych krajów wypada Polska.

W ostatniej części książki zawarta jest spora liczba przepisów na śniadania, przekąski, obiady i inne bardziej specjalne okazje. Receptury te są opracowane w konsultacji z dietetykiem, a produkty w nich użyte są nieprzetworzone oraz bogate w substancje odżywcze, które mają wspierać odpowiednie funkcjonowanie naszego organizmu. Przepisy wyglądają bardzo zachęcająco i nie brzmią zanadto skomplikowanie, więc wydaje mi się, że nawet największy antytalent kulinarny będzie w stanie sobie z nimi poradzić.

Na samym końcu chciałabym skupić się na ocenie technicznej tej książki. Została ona wydana w niezwykle kolorowej i przyciągającej oko formie, właśnie takiej, jaką jest cukier. Nie wiem, czy taki był zamiar, ale jak dla mnie jest to bardzo ciekawy zabieg marketingowy. Pozycja zawiera sporo ilustracji, wskutek czego uwaga czytelnika jest przez większość czasu skupiona. Odniosłam jednak wrażenie, że im głębiej w las, tym bardziej czułam przesyt tych kolorów, obrazków, haseł i porównałabym to do cukru, który na początku nas pobudza, a w dużych ilość sprawia, że stajemy się senni, otępiali i znużeniu. Jeśli faktycznie wydanie książki w ten sposób było odgórnie przemyślane i zaplanowane to jestem pełna podziwu, a jeśli nie to przez przypadek wydawcy wraz z autorem uzyskali ciekawy efekt.

Informacje o książce:
Tytuł: Cały ten cukier
Tytuł oryginału: That sugar book
Autor: Damon Gameau
ISBN: 9788361463160
Wydawca: Varsovia
Rok: 2016