Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu – Laure Kié, Kathy Bonan

Recenzja książki Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu - Laure Kié, Kathy Bonan

Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu
Laure Kié, Kathy Bonan

Okinawa food” duetu Laure Kié i Kathy Bonan dotyczy diety japońskiej, a dokładniej kuchni specyficznego regionu Japonii – wyspy Okiwany, która to słynie z długowieczności jej mieszkańców. Tak się składa, że właśnie ta japońska wyspa – Okinawa to miejsce gdzie spośród innych miejsc na Ziemi jest znacznie więcej stulatków, ludzie znacznie wolniej się starzeją, a nawet rzadziej chorują. Choć wyspie tej nie brakuje atutów i przyrodniczo-krajobrazowych, pewnie właśnie przez atuty dla zdrowia, dostrzegane zwłaszcza w diecie i kulturze jedzenia, wyspa zachwyca od lat podróżniczków, a pewnie i badaczy. Książka, którą tu przedstawię dotyczy, jak wskazuje tytuł właśnie kuchni tego regionu, ale warto również wiedzieć, że ta, największa wyspa archipelagu o tej samej nazwie jest kolebką karate, Okinawa ma również swoją kulturę tradycyjną jest więc naprawdę miejscem wyjątkowym również w kontekście Japonii.

Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu - Laure Kié, Kathy Bonan

Okinawa food” to typowa książka o jedzeniu, a celem jej jest przekazanie mądrości mieszkańców Okinawy żywiących się według tradycji tego miejsca, czyli przekazanie wiedzy o tym, jak to zresztą jest sformułowane w podtytule książki – „Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu”. Autorki książki przedstawiają „od kuchni” typową dietę z Okinawy. Znajdziemy tu i konkretne przepisy, którym poświęcona jest druga z dwóch część książki, a także informacje bardziej podstawowe dotyczące kultury jedzenia na Okinawie. Zanim przejdę do samych przepisów, kilka słów o części pierwszej.

Choć autorki książki nie wychodzą daleko poza wątki kulinarne opisując kulturę Okinawy, to właśnie w pierwszej części znajdziemy informacje o tym miejscu nazywanym wyspą stulatków. Zamieszczono tu między innymi dane statystyczne odnośnie długości życia mieszkańców oraz częstotliwości zapadania na różne choroby. Kto by pomyślał o tym, że aż trzykrotnie wzrastają szanse na dożycie 100 lat dla osób, które mieszkają i żyją według kulinarnych standardów Okinawy i mieszkają w tym właśnie miejscu, porównując przykładowo do alternatywnego miejsca – Francji. Tak, według autorek, sama dieta to niestety nie wszystko, ważne są też walory przyrodniczce.

Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu - Laure Kié, Kathy Bonan

W pierwszej części książki przedstawione są również pewne sekrety dotyczące jedzenia na Okinawie, a które łatwo zastosować w każdej innej diecie – np. złota zasada „wszystko po trochu”. Autorki osadzają też kulturę jedzenia Okiwany w kontekście ideologicznym – otóż mieszkańcy Okinawy z niezwykłym szacunkiem odnoszą się do przyrody i rytuałów obecnych w obchodzeniu tradycyjnych świąt, do życia w społeczności. Ponadto co podkreślają autorki, bardzo ważna jest kondycja psychiczna osoby, co również ma odbicie w kulturze tego miejsca – zwłaszcza w języku – „ikigai” to inaczej „powód do życia”, czego właśnie według tradycji Okinawy, powinno się szukać w głębi siebie. Są to pewne przykładowe „klucze do długowieczności”.

Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu - Laure Kié, Kathy Bonan

Dalej opisano 6 podstawowych zasad metody okinawskiej: chcąc stosować tę metodę należy zadbać między innymi o lekkość posiłków, odpowiednie proporcje spożycia żywności pochodzenia roślinnego, częściej spożywać produkty mało przetworzone oraz produkty bogate w składniki odżywcze. Spodobały mi się dwie ostatnie zasady: „Mało alkoholu, dużo herbaty” – choć mieszkańcy Okinawy nie stronią od alkoholu, mają nawet swój lokalny napój – awamori, to jednak bardzo ważna jest dla nich herbata. Ostatnia zasada dotyczy estetyki jedzenia, co może wydać się mniej ważne, a jednak istotne! Dalej znajdziemy spis produktów polecanych oraz tych, który warto zacząć unikać, tabelę wartości odżywczych, kalendarz owoców, częste pytania i odpowiedzi o nareszcie… przepisy. Ta część została podzielona na kilka pomniejszych: znajdziemy tu przepisy tak zwane bazowe, gdzie znajdziemy sosy, podstawy na temat odpowiedniego przyrządzania ryżu itd. Następnie oddzielnie przedstawiono przepisy śniadań, i tutaj śniadania owocowe, japońskie, soki witaminowe itd. Dalej oddzielnie obiady oraz kolacje. Na końcu mamy część dla łakomczuchów i tu np. mus czekoladowo – migdałowy… mniam mniam, oraz już na koniec znajdziemy spis napojów przeciwdziałających starzeniu. Tę ostatnią część, myślę, że docenią czytelnicy, którzy w upalne, letnie dni urlopowe zapragną zadbać o swoje zdrowie. Przepisy są dość proste i często z łatwo dostępnych składników.

Podsumowując książka kolorowa o przyjemnej gramaturze papieru, ładny prezent dla pasjonatów kuchni japońskiej.

Informacje o książce:
Tytuł: Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu
Tytuł oryginału: Okinawafood
Autor: Laure Kié, Kathy Bonan
ISBN: 9788328709645
Wydawca: Muza
Rok: 2018

Zaprzyjaźnione blogi