Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Przyjemność. Dlaczego lubimy to co lubimy? – Paul Bloom

Recenzja książki Przyjemność. Dlaczego lubimy to co lubimy? - Paul Bloom

Przyjemność. Dlaczego lubimy to co lubimy?
Paul Bloom

Może się zdarzyć, że w tak przyjemny, właściwie letni dzień, wpadnie wam w ręce najnowsza książka Paula Blooma i za chwilę, w ogrodzie, przy kawie ochoczo zajmiecie się lekturą tej książki. O książce tej już można przeczytać, że jest czymś więcej niż „czystą przyjemnością”, a wyjątkowość jej wynika z tego, że została napisana przez wybitnego badacza z dziedziny psychologii i kognitywistyki. Pochlebnie o książce piszą recenzenci z New York Timesa czy Newsweeka. Ciekawie, w dwóch zdaniach opisał książkę Katy Steimetz, z Time, który pisze:

„W tym przystępnym kompendium pełnym eksperymentów, cytatów, cennych wiadomości z zakresu filozofii i anegdot Bloom obszernie zajmuje się takimi zagadnieniami, jak jedzenie,seks, sztuka i wiele innych. Zygmunt Freud, znawca zasady przyjemności, zapewne by przyklasnął”.

O! Moim zdaniem przyjemność płynąca z tej książki wynika z tego, że dotyczy czegoś bliskiego każdemu człowiekowi, a jednocześnie pozwala spojrzeć cechę ludzkości jaką jest poszukiwanie przyjemności od nowej, świeżej strony. Na pytanie o to, co sprawia nam przyjemność, każdy niemalże z automatu poda kilka propozycji. Oczywiście w czołówce będą jedzenie, seks, ale również sztuka, różnego rodzaju rozrywki. Natomiast Bloom proponuje spojrzeć na sprawę przyjemności od podszewki. Tak więc cała wartość książki opiera się na odpowiedzi na pytanie DLACZEGO jest jak jest. Dlaczego jemy mięso? Dlaczego jesteśmy w stanie dużo więcej zapłacić na oryginał niż świetną kopię obrazu? I tak dalej… Nie bez znaczenia jest również to, kto podaje nam te informacje, przytacza liczne badania, krytycznym okiem zaopatruje w komentarz, prosto przedstawia zjawiska, które w czasopismach naukowych opisane są językiem specjalistycznym, zwykle niedostępnym dla prostego zjadacza chleba.

Autor książki, Paul Bloom to profesor psychologii i kognitywistyki na Uniwersytecie w Yale. Na co dzień zajmuje się rozumieniem świata przez dzieci i dorosłych. Dotychczas napisał osiem książek, z zakresu między innymi psychologii rozwojowej i psychologii emocji, ponadto zajmuje się zagadnieniami związanym z językiem i przestrzenią. Swoją erudycją popisuje się i w tej książce, tak że faktycznie przyjemnie się ją czyta, można mieć nawet poczucie przyjemnego uczenia się, bo w książce zgromadzono sporo badań z szerokiego zakresu wiedzy wokół tematu przyjemności. Książka zaopatrzona jest w pokaźny zestaw pozycji bibliograficznych, więc dla dociekliwych na pewno będzie to plusem. Językowo całość jest popularnonaukowa, więc sporo jest i przykładów z mediów czy z życia.

Przyjemność. Dlaczego lubimy to co lubimy? - Paul Bloom

Książka jest również dostępna w wersji elektronicznej, ale należę do osób, które czerpią przyjemność z czytania papierowych wersji. Ta jest wydana, można powiedzieć, jak trzeba. Może tylko szkoda, że nie ma żadnych ilustracji – czegoś przyjemnego dla oka. Jednakże pewnie i dzięki temu książka dostępna jest w dość atrakcyjnej cenie. Myślę, że jest to książka, którą mogę polecić osobom zainteresowanym tematyką, a również osobom dociekliwym, czy też studentom psychologii lub kognitywistyki. Z jednej strony sporo jest tu rzetelnej wiedzy, a z drugiej strony jest to książka przystępna dla każdego. Wartościowe jest na pewno również to, że autor nie tylko przytacza liczne badania z dziedzin, w których sam jest ekspertem, ale także podejmuje pewien dialog czy dyskusję z ważnymi badaczami z tych obszarów wiedzy. Przez to lektura książki może być pożywką intelektualną, co dla wielu czytelników również wpasowuje się w kategorię przyjemności.

Jeśli chodzi o słabe punkty tej książki to należy do nich niestety fakt, że oryginał („How Pleasure Works: The New Science of Why We Like What We Like”) został wydany w 2010 roku, tak więc aż 8 lat przed polskim tłumaczeniem. Szkoda, że aż tyle czasu musi minąć, zanim książki, w których autorzy powołują się na najnowsze badania pojawią się w innych językach. Nauka toczy się bardzo intensywnie i po 8 latach pewne wiadomości mogą być już nieaktualne. Podsumowując, szkoda, że długo czekaliśmy na tłumaczenie, ale po tej lekturze chętnie sięgnęłabym po następną książkę tego autora, która podobnie dotyczyłaby czegoś tak powszechnego jak znajomość poczucia przyjemności, a jednocześnie tak niepoznanego.

Informacje o książce:
Tytuł: Przyjemność. Dlaczego lubimy to co lubimy?
Tytuł oryginału: How pleasure works
Autor: Paul Bloom
ISBN: 9788365731425
Wydawca: Smak słowa
Rok: 2018

Zaprzyjaźnione blogi