Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Amerikanskij szpion – John Barron

Dodane 23 sierpnia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Amerikanskij szpion - John Barron

Amerikanskij szpion
John Barron

Amerikanskij szpion. Czyli o tym, jak policjanci z Chicago obalili ZSRR.

Książkę amerykańskiego dziennikarza Johna Barrona „Amerikanskij szpion. Największa kompromitacja KGB w historii” zaliczyłbym do szpiegowskiej literatury hagiograficznej. To taki dział sensacyjnej literatury faktu (czy też literatury „faktu”), który ma za zadanie przedstawienie działalność jakiejś służby wywiadowczej lub kontrwywiadowczej w jak najkorzystniejszym świetle.

Byli agenci różnych służb, a także dziennikarze i pisarze „inspirowani” przez służby, piszą wspomnienia i książki, stylizowane na memuary. Książki takie, owszem, zawierają fakty, ale te są odpowiednio wyselekcjonowane i ułożone, a często „udoskonalane” przez służby, które dostarczają dodatkowych materiałów. Kluczowe znaczenie ma zresztą nawet nie sam dobór faktów, a ich interpretacja.

Czytaj dalej

Zielony żuk i biały gołąb rozpaczy – Albin Perc

Dodane 14 sierpnia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Zielony żuk i biały gołąb rozpaczy - Albin Perc

Zielony żuk i biały gołąb rozpaczy
Albin Perc

Największym wrogiem powieści jest banał. Niszczy on bowiem to, co w lekturze najważniejsze, czyli napięcie – między nami, czytelnikami, a przedstawianą historią. W wypadku „Zielonego żuka i białego gołębia rozpaczy” trudno nie zauważyć, że banał nie tyle wkradł się, ile zdecydowanie opanował całą opowieść, pozostawiając niepodległym tylko tytuł, który, trzeba przyznać, intryguje.

Bohaterem powieści jest nastolatek, Lucjan, żyjący z autystycznym bratem i matką, która utrzymuje całą rodzinę. Jego życie, związane z wykluczeniem i niełatwymi relacjami nie tylko z rówieśnikami, ale i z rodziną, nabiera tempa, gdy Lucjan próbuje wpłynąć na swoją sytuację życiową. Kluczowe okazuje się poznanie pewnej dziewczyny, która niespodziewanie i odważnie stanęła w obronie chłopaka.

Czytaj dalej

Piękno i zamęt – Weronika Kulesza

Dodane 10 sierpnia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Piękno i zamęt - Weronika Kulesza

Piękno i zamęt
Weronika Kulesza

Opis „Piękna i zamętu” Weroniki Kuleszy bardzo mnie zaintrygował. Jestem typem czytelnika, który uwielbia poznawać nowe historie i generalnie nie siedzi w swojej strefie komfortu. To miała być historia psychopaty, nawiasem mówiąc mojego równolatka, Sobera. Główny bohater jest byłym wokalistą zespołu The Beat. Teraz jednak przestał udawać i spuścił ze smyczy wszystko, co siedzi w jego głowie.

Jeśli chodzi o fabułę, tutaj nie ma się za bardzo nad czym rozwodzić. Obserwujemy skrzywioną rzeczywistość, w jakiej żyje Sober. Co wieczór wychodzi z domu z nożem i napawa się strachem mijanych przez siebie ludzi. Później pojawia się Blair… Ale do tego jeszcze przejdę.

Czytaj dalej

Opowieści ze Skraju – Miloš Lazarević

Dodane 24 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Opowieści ze Skraju - Miloš Lazarević

Opowieści ze Skraju
Miloš Lazarević

Literatura fantasy jest zdecydowanie jedną z najbardziej popularnych wśród czytelników. Większość osób nie zagłębia się jednak aż tak bardzo w tą tematykę, ocierając się jedynie o czubek góry, na którym to stoją największe i najbardziej popularne nazwiska pisarzy. W rzeczywistości gatunek ten posiada wyjątkowo rozległe podstawy, które wciąż są rozbudowywane przez kolejne próby stworzenia książki wyjątkowej, takiej, która rzuciłaby wszystkich na kolana i ofiarowała autorowi spektakularny sukces na miarę Tolkiena czy Pratchetta. Problem w tym, że jedna dobra książka tonie w milionach przeciętnych czy nawet słabych. Żeby móc powiedzieć kiedyś, że czytało się jakiegoś pisarza i jego dzieło zanim stało się super popularne, trzeba przebrnąć przez prawdziwie nieprzyjemną drogę, jaka jest próbowanie wszystkiego, co się akurat pojawi na rynku. Jedną z nowości są „Opowieści ze Skraju” Miloša Lazarevića. Jaki los spotka tą książkę? Gloria i chwała, czy smutny koniec na zakurzonych półkach bibliotek?

Czytaj dalej

Detoks – Krzysztof Domaradzki

Dodane 2 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Detoks - Krzysztof Domaradzki

Detoks
Krzysztof Domaradzki

Sięgając po książkę Krzysztofa Domaradzkiego „Detoks”, liczyłam na wiele. Jest to gruby kryminał – uwielbiam obszerne powieści, gdyż mogę zostać z bohaterami dłużej niż jeden wieczór, autor ma wtedy szansę pokazania swojego warsztatu. Uważam, że sztuką jest napisać książkę o takiej objętości i nie zanudzić czytelnika. Po drugie jest to pierwsza część cyklu serii o komisarzu Kawęckim, cykle też są fajne, gdyż jeśli już poznamy bohaterów i autora, polubimy ich, to wiemy, czego się spodziewać po jego książkach. Moją ulubioną serią jest ta o komisarzu Williamie Wistingu stworzona przez J. L. Horsta. Przyjemna jest świadomość posiadania pewniaka, do którego mogę zawsze sięgnąć ze świadomością, że na pewno będzie to dobra książka.

Wróćmy jednak do „Detoksu”, jest to debiut literacki młodego łodzianina mieszkającego w Warszawie. Domaradzki jest absolwentem Wydziału Dziennikarstwa i Komunikacji na Uniwersytecie Łódzkim. Od 2013 jest pracownikiem „Forbesa”, w którym to rozmawia z najbogatszymi polakami, ludźmi biznesu i sportu. Co więcej, jego testy były publikowane w serwisach internetowych takich jak: „Newsweek” czy „Przegląd sportowy”.

Czytaj dalej

Królowie plagiatu – Roman Cupał

Dodane 4 stycznia 2018 | 2 komentarze

Recenzja książki Królowie plagiatu - Roman Cupał

Królowie plagiatu
Roman Cupał

Dzisiejsze czasy bez wątpienia należą do reklamy. Telewizja, radio, prasa, internet – wszędzie tam spotykamy się z zachętami kupna danego produktu, który jest – według reklamy – niezbędny nam do życia. Zjawisko to staje się również coraz powszechniejsze na rynku książki. W czasie, gdy wydaje się tak wielką liczbę tytułów, sytuacja taka nie powinna nas dziwić. Jak wszyscy wiemy, reklama może jednak wprowadzić nas w błąd. Zdarza się, że kupiliśmy dany produkt jednak jego stan faktyczny odbiega od prezentowanego nam opisu i zaczynamy żałować pieniędzy, które na niego wydaliśmy. Być może zapyta ktoś, co ten krótki wstęp ma wspólnego z recenzją książki. Okazuje się, że bardzo wiele. Otóż skuszony opisem pewnej nowości wydawniczej postanowiłem ją przeczytać. Mowa tutaj o książce Romana Cupała pod tytułem „Królowie plagiatu”.

Czytaj dalej

Góry umarłych – Tomasz Hildebrandt

Dodane 3 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Góry umarłych - Tomasz Hildebrandt

Góry umarłych
Tomasz Hildebrandt

Małe miasteczko położone w okolicach Cisnej. W tajemniczych okolicznościach znika 10-letni chłopiec. Miejscowa policja nie za bardzo radzi sobie z rozwiązaniem sprawy, dlatego na miejsce zdarzenia zostaje wysłany nadkomisarz Andrzej Bondar. Policjant od samego początku mierzy się z niechęcią kolegów z komisariatu – patrzą na niego jak na podejrzanego typa, wtykę którą przysłała im „góra”, aby patrzył im na ręce, a na koniec zdał raport swoim przełożonym. Żeby tego było mało nawet lokalna społeczność nie jest skora do współpracy, aby dowiedzieć się co w trawie piszczy Bondar posuwa się do wypróbowanych trików. Idzie pod sklep i tam zawiera znajomość z miejscowym „towarzystwem ławeczkowym”, po kilku głębszych postawionych przez policjanta zaczynają opowiadać wszystkie plotki, pogłoski oraz inne krążące po okolicy historie. W toku śledztwa, dzięki zdobytym informacjom sprawa rusza powoli z miejsca, grono podejrzanych niestety się powiększa, o takie dość ważne osobistości jak ksiądz, wójt oraz ukraińscy inwestorzy kojarzeni powszechnie z mafią. Zaczyna robić się coraz dramatyczniej, okazuje się, że nie jest to pierwsze tego typu zaginięcie w okolicy. A do tego okazuje się, że miejscowi stróże prawa, aż tak bardzo nie dążą do rozwiązania sprawy, jak powinni. Nadkomisarz Bondar w miarę dochodzenia, zaczyna dostawać coraz więcej kłód pod nogi, czyżby okazało się, że zbliża się do rozwiązania zagadki, która to tak naprawdę nie powinna ujrzeć światła dziennego. A żeby tego było mało Bondar, musi zmierzyć się ze swoją przeszłością, która jest niezmiernie pogmatwa i jak się możecie domyślać, nie daje o sobie zapomnieć.

Czytaj dalej

Love Line – Nina Reichter

Dodane 6 grudnia 2017 | 5 komentarzy

Recenzja książki Love Line - Nina Reichter

Love Line
Nina Reichter

Od dłuższego czasu zastanawiam się, jaką recenzję książki „Love Line” napisać i cały czas biję się z myślami. Niby wszystko w porządku, niby jest ok, ale jednak to nie to. Nie czuję magii powieści, nie wciągnęła mnie, a każda szansa, którą jej dawałam była spalona. Do przeczytania jej zachęcił mnie chwytliwy wers „Gdy spotkasz kogoś, w kim mógłbyś się zakochać, wiesz o tym od razu” – super prawda? Wydaje mi się jednak, że bohaterowie nie do końca o tym wiedzą. Druga rzeczy to umieszczona na okładce recenzja znanej i lubianej aktorki Anny Dereszowskiej „Inteligentna! Świetna! Literatura kobieca na wysokim poziomie. Polecam!”. Pomimo pozytywnego nastawienia, rozczarowałam się na całej linii. Ale zacznijmy od początku.

Czytaj dalej

Głód – Graham Masterton

Dodane 1 października 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Głód - Graham Masterton

Głód
Graham Masterton

Nie często sięgam po książki fabularne. Ostatni raz, a było to może z pół roku temu, podjąłem się przeczytania „Sońki” Ignacego Karpowicza. Książki niezwykle złożonej i gęstej, skrojonej w stylu nie idącym na kompromis i nie uznającym konwencji. To jedna z tych książek, która porusza dogłębnie i zostaje w człowieku na długo po odłożeniu jej na półkę.

Głód” Grahama Mastertona taki nie jest. Zdecydowałem się na tę rzekomo pełną grozy literaturę pod wpływem zbyt dużej ilości czasu w trakcie wakacji i kilku obejrzanych seriali, które pozwoliły mi uwierzyć, że zanurzenie się w świecie fikcji (szczególnie tej trzymającej w napięciu) potrafi być odprężające niczym jacuzzi dla umysłu.

Czytaj dalej

Spowiedź Stalina. Szczera rozmowa ze starym bolszewikiem – Christopher Macht

Dodane 28 czerwca 2017 | 6 komentarzy

Recenzja książki Spowiedź Stalina. Szczera rozmowa ze starym bolszewikiem - Christopher Macht

Spowiedź Stalina. Szczera rozmowa ze starym bolszewikiem
Christopher Macht

Igraszek z historią w wykonaniu Christophera Machta ciąg dalszy. Niemiecki miłośnik historii nakładem wydawnictwa Bellona wydał właśnie drugą część „Spowiedzi…”, którą tym razem poświęcił osobie Józefa Stalina, dożywotniego dyktatora Związku Radzieckiego i zbrodniarza odpowiedzialnego pośrednio lub bezpośrednio za śmierć kilkudziesięciu milionów ludzi. Pomimo, że dziś w niektórych częściach Rosji wciąż utrzymuje się kult Stalina, to wydawać by się mogło, że historia rozsądziła jednoznacznie tego dyktatora. Ba! Stalina po śmierci skrytykowali nawet jego towarzysze z partii, ale najwyraźniej Christopher Macht doszedł do wniosku, że nie taki Stalin straszny – ot, wujek Joe, przyjaciel dzieci i ludu pracującego.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi