Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Ach te baby – Kamila Lukowicz

Dodane 3 stycznia 2017 | 3 komentarze

Recemzka książki Ach te baby - Kamila Lukowicz

Ach te baby
Kamila Lukowicz

Czy Wy też macie wrażenie, że bardzo popularny stał się ostatnimi czasy trend „nie znam się, ale i tak się wypowiem”? ja właśnie takie miałam wrażenie, gdy czytałam „Ach te baby”. Po raz drugi w swoim życiu trafiłam na książkę, gdzie po przeczytaniu 2-3 stron musiałam ją odłożyć, bo nie mogłam dalej czytać tego, co jest tam napisane.

W kilku zwięzłych rozdziałach Kamila Lukowicz na niemal 212 stronach, rozlicza się z babskim i często wyśmiewanym: „Bo tak!”, „Dobrze, idź”, „Ty mnie nie rozumiesz” itp. Porusza tematy komunikacji w związku, kompromisu, zazdrości, zdrady, samotności… Jednym słowem wszystkiego co wiąże się z miłością i błędami popełnianymi przez pary, choć największa koncentracja (jak sam tytuł wskazuje) jest na kobietach. Z walorów książki mogę napisać, że język jest przystępny i plastyczny, a rozdziały krótkie.

Czytaj dalej

Dom wilka – Marek Łasisz

Dodane 9 grudnia 2016 | brak komentarzy

Recenzja książki Dom wilka - Marek Łasisz

Dom wilka
Marek Łasisz

Zniechęcona czytaniem różnych obyczajowych książek, postanowiłam wziąć się za powieść, która oderwie mnie trochę od świata rzeczywistego. „Dom Wilka” zapowiada się tak:

« „Dom wilka” to pełna niespodziewanych zwrotów akcji powieść przygodowa z gatunku fantastyki miejskiej. Poznaj Artura i wyrusz z nim na niesamowitą wyprawę do świata równoległego. Spotkaj oryginalnych bohaterów i odkryj mroczne tajemnice niezwykłego Instytutu Archeologii. Trolle, krasnoludy i lot sterowcem. Zadziwiające eksperymenty i spotkanie z niebieskookim wilkiem. To wszystko i dużo więcej na kartach powieści, która zabierze Was w szaloną podróż do zupełnie innego świata. »

Od razu myślę o „Alicji w Krainie Czarów”, czy niedawno przeczytanym przeze mnie „Gwiezdnym pyle”, spodziewając się nietuzinkowych bohaterów i niesamowitych przygód. Niestety tego nie otrzymałam, a przynajmniej nie wszystko…

Czytaj dalej

Będę czekać całą noc – Justyna Luszyńska

Dodane 16 listopada 2016 | 1 komentarz

Recenzja książki Będę czekać całą noc - Justyna Luszyńska

Będę czekać całą noc
Justyna Luszyńska

Czy po przeczytaniu danej książki, można być jednocześnie na „tak” i na „nie”?! Za sprawą książki Justyny Luszyńskiej  „Będę czekać całą noc” przekonałam się, że jednak można!

Swoją recenzję zacznę od tego, że autorka oddaje w nasze ręce swój książkowy debiut, co czyni ją na swój sposób wyjątkową. Justyna Luszyńska  jest  studentką filologii angielskiej, a także koordynatorem projektu EYIA – Projekt Europejskiej Młodzieżowej Agencji Informacyjnej, mający na celu „bawienie się” młodzieży w dziennikarzy, a także rozwijanie swoich pasji i zainteresowań w tej dziedzinie. Więcej informacji o projekcie znajdziecie na stronie eyia.eu

Powiem szczerze, że do przeczytania bardzo zachęcił mnie opis na okładce. Chyba jak każda kobieta lubię opowieści o miłości, przychodzącej w niespodziewanych okolicznościach i kończących się szczęśliwym, romantycznym happy end-em. Z jednej strony „tył okładki” przekonał mnie, abym wzięła ją do swoich rąk, natomiast z drugiej strony „przód okładki” sprawił, że czytając ją w miejscu publicznym musiałam ją zakrywać. Moim zdaniem jest zbyt odważna i siedząc w pociągu skrupulatnie pilnowałam, aby współpasażerowie jej nie zobaczyli.

Czytaj dalej

Lifting Shadows. Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater – Rich Wilson

Dodane 20 października 2016 | brak komentarzy

Recenzja książki Lifting Shadows. Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater - Rich Wilson

Lifting Shadows. Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater
Rich Wilson

Przed kilkoma laty na Wyspach Brytyjskich ukazała się autoryzowana biografia jednego z najważniejszych zespołów w historii progresywnego metalu – Dream Theater. To, wydawać się wtedy mogło, był dobry moment na podsumowanie wieloletniej działalności zespołu. Moment, który wykorzystał znany w angielskiej prasie muzycznej dziennikarz Rich Wilson. To on jest autorem owej biografii, której nadał tytuł „Lifting Shadows”, co było hołdem w pamiętne nagranie zespołu z 1994 roku. Książka uzyskała autoryzację zespołu, o czym zresztą informuje jej podtytuł. Wszystkie gwiazdy na progresywnym niebie wskazywały więc, że Anglicy będą mieli do czynienia z pasjonującą lekturą.

Czytaj dalej

Rozmowy z niebem – Theresa Cheung

Dodane 5 września 2016 | 1 komentarz

Recenzja książki Rozmowy z niebem - Theresa Cheung

Rozmowy z niebem
Theresa Cheung

Rozmowy z niebem” to piękny tytuł dla mnie osobiście trochę nieadekwatny do zawartości książki. Gdyby tak chcieć w kilku słowach opisać treść zawartą w książce to mówi ona o większych i mniejszych znakach, które otrzymujemy, przez Autorkę nazywanymi cudami. Według Autorki cuda przesyłają nam aniołowie jak również nasi bliscy zmarli, by nas ostrzec, ochronić, pocieszyć. Opowiada ona również o możliwości nawiązania kontaktu z duchami naszych bliskich zmarłych, odczuwaniu ich obecności, dotyku czy porozumiewaniu się. Autorka porusza również temat duchowego charakteru snów oraz pisze o różnych rodzajach znaków, jakie możemy otrzymywać z zaświatów. Jak dla mnie tą część mogłabym opisać jednym słowem – zabobony, a zawarte w niej treści zmuszają mnie do postawienia pytania, czy oby na pewno „Rozmowy z niebem” to właściwy tytuł i czy oby na pewno kontakt z niebem? Autorką książki jest angielska spirytystka Theresa Cheung, która pochodzi z rodziny o głębokich tradycjach mediumistycznych i wróżbiarskich. Przyznam szczerze, że zmęczyła mnie ta książka, w trakcie czytania miałam bardzo ambiwalentne odczucia i niezwykle trudno było mi napisać tą recenzję. Nie wynika to bynajmniej z formy, czy sposobu pisarskiego, ponieważ książka została napisana niezwykle sprawnym i lekkim piórem, ale głównie z uwagi na zawartą w niej treść jak również poczucie, że czytam książeczkę napisaną bardzo infantylnie.

Czytaj dalej

Paraliż – Steve Liebich

Dodane 10 sierpnia 2016 | 2 komentarze

Recenzja książki Paraliż - Steve Liebich

Paraliż
Steve Liebich

Żyjemy w cza­sach w któ­rych z każ­dej strony jeste­śmy ata­ko­wani infor­ma­cjami o ter­ro­ry­stach, o ich zuch­wa­łych czy­nach, które mają na celu zasiać w nas ziarno stra­chu. Wła­śnie dla­tego nazy­wamy to ter­ro­ry­zmem, bo ma nas to na tyle wystra­szyć, żeby­śmy nie byli w sta­nie nor­mal­nie funk­cjo­no­wać, przez co całe spo­łe­czeń­stwo będzie ule­gać stop­nio­wej degra­da­cji. Zacz­niemy uni­kać komu­ni­ka­cji miej­skiej, każdy obcy będzie w naszych oczach zagro­że­niem, będziemy bar­dziej pil­no­wać dzieci, spraw­dzać co pięć minut czy aby nasze doku­menty na­dal mamy przy sobie, zaczniemy spo­glą­dać na sąsiada pod kątem ewen­tu­al­nego zagro­że­nia z jego strony, wyj­dziemy na ulice by sprze­ci­wić się ter­ro­rowi ludzi o któ­rych nic nie wiemy ponad to, że są w sta­nie nam zagro­zić, zbu­rzyć nasz spo­kój i wnieść nie­po­rzą­dek. Tak bar­dzo się tego boimy, że jeste­śmy jesz­cze bar­dziej na to podatni, bo ter­ro­ryzm nie pocho­dzi z zewnątrz, ale z wewnątrz wła­śnie.

Rewers książki obie­cuje czy­tel­ni­kowi nastę­pu­jącą przy­godę:

„Wil­liam King wykła­dowca mikro­bio­lo­gii na Ari­zona State Uni­ver­sity, wie­dzie spo­kojne i ugrun­to­wane życie. Budząc się tego dnia, nie wie jesz­cze, że czeka go walka o prze­trwa­nie i bitwa, któ­rej wynik ma zawa­żyć o całej przy­szło­ści Sta­nów Zjed­no­czo­nych.”

Brzmi to bar­dzo pom­pa­tycz­nie, wszak w grę wcho­dzi USA i jej przy­szłość, jed­nak prawda leży nieco głę­biej, a mia­no­wi­cie w sza­leńcu, który posta­na­wia ukształ­to­wać świat wedle wła­snego uzna­nia. Zaczyna powoli, bez pośpie­chu, ale z każ­dym kolej­nym swoim ruchem, poka­zuje co ma na myśli mówiąc „uzdro­wić”. Nie bawi się przy tym w zbędne kon­we­nanse, od razu zaczyna z gru­bej rury, przed­sta­wia się wła­dzom i mówi wprost jakie są jego cele, zosta­wia­jąc jed­nak szcze­góły ich reali­za­cji dla sie­bie samego.

Czytaj dalej

Córka marnotrawna – Kay D. Rizzo

Dodane 5 sierpnia 2016 | brak komentarzy

Recenzja książki Córka marnotrawna - Kay D. Rizzo

Córka marnotrawna
Kay D. Rizzo

Ile to razy od rodziców słyszeliśmy zakazy, nakazy i upomnienia? „Nie jedz lodów za szybko”, „weź szalik, bo zimno”, „nie idź tam!”. Z wiekiem ich mądre słowa zaczynają się zmieniać, ale niezależnie od tego czy mama mówi „nie dotykaj tego, bo to gorące” czy „nie podoba mi się, że spotykasz się z tym chłopakiem”, zawsze my sami musimy popełnić nasze własne błędy. Takie lekcje, mimo iż bardzo bolesne, uczą najwięcej. Brianna również musiała przejść własną lekcję życia, by zapamiętać ostrzeżenia ojca. Musiała na własnej skórze dowiedzieć się jaki jest świat, ponieważ jak każde dziecko, mimo ostrzeżeń, sprawdziła jak bardzo gorący może być ogień.

Czytaj dalej

Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść – Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski

Dodane 25 lipca 2016 | 1 komentarz

Recenzja książki Gastrobanda wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść - Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski

Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść
Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski

Lubimy się na wszystkim znać. Kto nie zna tego przyjemnego uczucia, gdy w towarzystwie może błysnąć jakąś ciekawostką i przyciągnąć zaciekawione spojrzenia? Tak, myślę że to mogła być przyczyna, którą teraz sobie tłumaczę, dlaczego sięgnęłam po książkę „Gastrobanda”.

Przemysł gastronomiczny nie jest moim konikiem a wiedzę zawsze miło poszerzyć. Z tym nastawieniem zabrałam się za lekturę.

Gdy zaczęłam się zastanawiać nad szeroko pojętymi kulinariami, na myśl przyszło mi jak niesamowicie zmieniają się trendy żywieniowe, nawet na przestrzeni ostatnich 25 lat, w samej tylko Polsce (to jest dopiero temat na książkę!). Liczyłam nieśmiało, że może coś z tych informacji autorzy wplotą do swojego dzieła, niestety książka dotyczy gastronomi w ujęciu bardziej dosłownym.

Czytaj dalej

Spowiedź Hitlera. Szczera rozmowa z Żydem – Christopher Macht

Dodane 6 maja 2016 | 2 komentarze

Recenzja książki Spowiedź Hitlera. Szczera rozmowa z Żydem - Christopher Macht

Spowiedź Hitlera. Szczera rozmowa z Żydem
Christopher Macht

Szczera rozmowa? Jedna z najnowszych pozycji wydawnictwa Bellona, książka zatytułowana „Spowiedź Hitlera. Szczera rozmowa z Żydem”, zdaje się szczerość rozumieć w kategoriach abstrakcyjnych, ewentualnie para-historycznych. Niemiecki pisarz Christopher Macht zechciał bowiem swobodnie opierając się na faktycznych wydarzeniach i postaciach historycznych naszkicować biografię Adolfa Hitlera, wodza Trzeciej Rzeszy, zbrodniarza i ludobójcę, wokół którego zaistniała w ostatnim czasie niebezpieczna moda na odbarwianie jego życiorysu. Hitler na zawsze pozostanie Hitlerem, czyli szują i potworem na kartach historii normalnego świata, ale propozycje książkowe w stylu „Spowiedź Hitlera. Szczera rozmowa z Żydem” niosą niebezpieczeństwo, iż ktoś wreszcie wpadnie na pomysł, że Führer nie był taki zły, jak uczą o nim w szkołach.

Czytaj dalej

Barwy Miłości. Czerwień – Kathryn Taylor

Dodane 24 marca 2016 | brak komentarzy

Recenzja książki Barwy Miłości. Czerwień - Kathryn Taylor

Barwy Miłości. Czerwień
Kathryn Taylor

Świat literatury to kraina ciągłych rewolucji i zmian. Nurty bestselleryki ucierają się niemalże same, podążając za oczekiwaniami, potrzebami i pragnieniami czytelników, doganiając ich największe lęki, zaczepiając o niespełnione marzenia. Kiedy któraś z krain zaczyna przymierać, nurt żłobi sobie nowe meandry, wypływając tam, gdzie nikt jeszcze nie sięgnął. Całkowicie nowy świat literacki odkryty został kilka lat temu za pomocą… kolorów szarości autorstwa E.L. James. Teraz Kathryn Taylor sięga po czerwień, barwę miłości i pożądania, by wyrazić to samo, tylko inaczej. Czy na pewno inaczej? Gdzie zaprowadzi nas powieść „Barwy miłości. Czerwień”?

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi