Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Królowie plagiatu – Roman Cupał

Dodane 4 stycznia 2018 | 2 komentarze

Recenzja książki Królowie plagiatu - Roman Cupał

Królowie plagiatu
Roman Cupał

Dzisiejsze czasy bez wątpienia należą do reklamy. Telewizja, radio, prasa, internet – wszędzie tam spotykamy się z zachętami kupna danego produktu, który jest – według reklamy – niezbędny nam do życia. Zjawisko to staje się również coraz powszechniejsze na rynku książki. W czasie, gdy wydaje się tak wielką liczbę tytułów, sytuacja taka nie powinna nas dziwić. Jak wszyscy wiemy, reklama może jednak wprowadzić nas w błąd. Zdarza się, że kupiliśmy dany produkt jednak jego stan faktyczny odbiega od prezentowanego nam opisu i zaczynamy żałować pieniędzy, które na niego wydaliśmy. Być może zapyta ktoś, co ten krótki wstęp ma wspólnego z recenzją książki. Okazuje się, że bardzo wiele. Otóż skuszony opisem pewnej nowości wydawniczej postanowiłem ją przeczytać. Mowa tutaj o książce Romana Cupała pod tytułem „Królowie plagiatu”.

Czytaj dalej

Góry umarłych – Tomasz Hildebrandt

Dodane 3 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Góry umarłych - Tomasz Hildebrandt

Góry umarłych
Tomasz Hildebrandt

Małe miasteczko położone w okolicach Cisnej. W tajemniczych okolicznościach znika 10-letni chłopiec. Miejscowa policja nie za bardzo radzi sobie z rozwiązaniem sprawy, dlatego na miejsce zdarzenia zostaje wysłany nadkomisarz Andrzej Bondar. Policjant od samego początku mierzy się z niechęcią kolegów z komisariatu – patrzą na niego jak na podejrzanego typa, wtykę którą przysłała im „góra”, aby patrzył im na ręce, a na koniec zdał raport swoim przełożonym. Żeby tego było mało nawet lokalna społeczność nie jest skora do współpracy, aby dowiedzieć się co w trawie piszczy Bondar posuwa się do wypróbowanych trików. Idzie pod sklep i tam zawiera znajomość z miejscowym „towarzystwem ławeczkowym”, po kilku głębszych postawionych przez policjanta zaczynają opowiadać wszystkie plotki, pogłoski oraz inne krążące po okolicy historie. W toku śledztwa, dzięki zdobytym informacjom sprawa rusza powoli z miejsca, grono podejrzanych niestety się powiększa, o takie dość ważne osobistości jak ksiądz, wójt oraz ukraińscy inwestorzy kojarzeni powszechnie z mafią. Zaczyna robić się coraz dramatyczniej, okazuje się, że nie jest to pierwsze tego typu zaginięcie w okolicy. A do tego okazuje się, że miejscowi stróże prawa, aż tak bardzo nie dążą do rozwiązania sprawy, jak powinni. Nadkomisarz Bondar w miarę dochodzenia, zaczyna dostawać coraz więcej kłód pod nogi, czyżby okazało się, że zbliża się do rozwiązania zagadki, która to tak naprawdę nie powinna ujrzeć światła dziennego. A żeby tego było mało Bondar, musi zmierzyć się ze swoją przeszłością, która jest niezmiernie pogmatwa i jak się możecie domyślać, nie daje o sobie zapomnieć.

Czytaj dalej

Love Line – Nina Reichter

Dodane 6 grudnia 2017 | 5 komentarzy

Recenzja książki Love Line - Nina Reichter

Love Line
Nina Reichter

Od dłuższego czasu zastanawiam się, jaką recenzję książki „Love Line” napisać i cały czas biję się z myślami. Niby wszystko w porządku, niby jest ok, ale jednak to nie to. Nie czuję magii powieści, nie wciągnęła mnie, a każda szansa, którą jej dawałam była spalona. Do przeczytania jej zachęcił mnie chwytliwy wers „Gdy spotkasz kogoś, w kim mógłbyś się zakochać, wiesz o tym od razu” – super prawda? Wydaje mi się jednak, że bohaterowie nie do końca o tym wiedzą. Druga rzeczy to umieszczona na okładce recenzja znanej i lubianej aktorki Anny Dereszowskiej „Inteligentna! Świetna! Literatura kobieca na wysokim poziomie. Polecam!”. Pomimo pozytywnego nastawienia, rozczarowałam się na całej linii. Ale zacznijmy od początku.

Czytaj dalej

Głód – Graham Masterton

Dodane 1 października 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Głód - Graham Masterton

Głód
Graham Masterton

Nie często sięgam po książki fabularne. Ostatni raz, a było to może z pół roku temu, podjąłem się przeczytania „Sońki” Ignacego Karpowicza. Książki niezwykle złożonej i gęstej, skrojonej w stylu nie idącym na kompromis i nie uznającym konwencji. To jedna z tych książek, która porusza dogłębnie i zostaje w człowieku na długo po odłożeniu jej na półkę.

Głód” Grahama Mastertona taki nie jest. Zdecydowałem się na tę rzekomo pełną grozy literaturę pod wpływem zbyt dużej ilości czasu w trakcie wakacji i kilku obejrzanych seriali, które pozwoliły mi uwierzyć, że zanurzenie się w świecie fikcji (szczególnie tej trzymającej w napięciu) potrafi być odprężające niczym jacuzzi dla umysłu.

Czytaj dalej

Spowiedź Stalina. Szczera rozmowa ze starym bolszewikiem – Christopher Macht

Dodane 28 czerwca 2017 | 6 komentarzy

Recenzja książki Spowiedź Stalina. Szczera rozmowa ze starym bolszewikiem - Christopher Macht

Spowiedź Stalina. Szczera rozmowa ze starym bolszewikiem
Christopher Macht

Igraszek z historią w wykonaniu Christophera Machta ciąg dalszy. Niemiecki miłośnik historii nakładem wydawnictwa Bellona wydał właśnie drugą część „Spowiedzi…”, którą tym razem poświęcił osobie Józefa Stalina, dożywotniego dyktatora Związku Radzieckiego i zbrodniarza odpowiedzialnego pośrednio lub bezpośrednio za śmierć kilkudziesięciu milionów ludzi. Pomimo, że dziś w niektórych częściach Rosji wciąż utrzymuje się kult Stalina, to wydawać by się mogło, że historia rozsądziła jednoznacznie tego dyktatora. Ba! Stalina po śmierci skrytykowali nawet jego towarzysze z partii, ale najwyraźniej Christopher Macht doszedł do wniosku, że nie taki Stalin straszny – ot, wujek Joe, przyjaciel dzieci i ludu pracującego.

Czytaj dalej

Transhumanka – Paulina Matysiak

Dodane 12 maja 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Transhumanka - Paulina Matysiak

Transhumanka
Paulina Matysiak

Wielokrotnie przyszło mi czytać w swojej karierze książki z tzw. self-publishingu. Nigdy nie byłem zwolennikiem takiej formy pisarstwa, bo daje to możliwość publikacji praktycznie każdemu. Gdzieś po drodze szalonej informatyzacji naszego społeczeństwa pojawił się taki, a nie inny sposób czy próba podszywania się pod, kiedyś dumny, tytuł pisarza/pisarki. W moje ręce trafiały różne książki z tej dziedziny publikacji, i chyba tylko raz czy dwa mogłem z ręką na sercu powiedzieć o nich, jako o literaturze dobrze napisanej. Czasami zastanawiam się, czemu nadal sam sobie to robię i nadal próbuję doszukać się w takiej formie literackiej jakiegoś znaku, który jasno powiedziałby mi, że do tej pory się myliłem i jednak gdzieś tam jest jakieś nieodkryte nazwisko, które zrewolucjonizuje rynek wydawniczy. Za każdym razem, kiedy sięgam po książkę z self-publishingu, towarzyszy mi ta myśl, nadzieja, i szczera prośba, aby tak się stało, żeby okazało się, że jestem w błędzie. W takim nastroju sięgnąłem po najnowsze dzieło Pani Pauliny Matysiak…

Czytaj dalej

Radykalna Redukcja Stresu™ – Dariusz Juzyszyn

Dodane 9 lutego 2017 | 3 komentarze

Recenzja książki Radykalna Redukcja Stresu™ - Dariusz Juzyszyn

Radykalna Redukcja Stresu™
Dariusz Juzyszyn

Uwaga! Rewolucja! Diametralna Zmiana! Całkowity przełom w podejściu do zdrowia! Przez 30 lat zgłębiałam meandry dietetyki oraz medycyny i opracowałam metodę, która zmieni Twoje życie! Lekarze wypracowali jedynie teorie, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością, wciskają nam, że jedyny lek to upuszczanie krwi. Co za idiotyzm! A teraz mówią, że najważniejsza jest dieta i wysiłek fizyczny. Ignoranci. Kończymy z szokującą i całkowicie niewytłumaczalną tolerancją obecnego podejścia do zdrowia! Najważniejsze bowiem jest zdrowe odżywianie i ruch!

Jeżeli ten krótki wstęp podziałał na Ciebie, Drogi Czytelniku, rozweselająco, to znaczy, że udało mi się przekazać w pigułce odczucia magistra psychologii po przeczytaniu książki „Radykalna Redukcja Stresu™”. Książka ta nie odbiega zasadniczo od wielu podobnych sobie publikacji z zakresu rozwoju osobistego, o których napisano już wiele, nie będę się więc powtarzać, a odwołania do szczegółowych opracowań podam w dalszej części artykułu. W swojej recenzji skupię się na wskazaniu najważniejszych błędów i wyjaśnieniu ich szkodliwości. Recenzja jest dość obszerna, jednak trudno inaczej przedstawić merytoryczną ocenę 450 stronicowej książki. Zanim jednak przejdę do części zasadniczej, przybliżę nieco sylwetkę autora.

Czytaj dalej

Mała zbrodnia. Polskie obozy koncentracyjne – Marek Łuszczyna

Dodane 7 lutego 2017 | 3 komentarze

Recenzja książki Mała zbrodnia. Polskie obozy koncentracyjne - Marek Łuszczyna

Mała zbrodnia. Polskie obozy koncentracyjne
Marek Łuszczyna

Nie dajmy się zwariować. Pomijając budzącą wątpliwości wartość merytoryczną książki Marka Łuszczyny pt. „Mała zbrodnia. Polskie obozy koncentracyjne” już sam jej tytuł wydaje się rażąco nietrafiony, zaś okres wydania dzieła wpisuje się w niepokojące doniesienia z Europy Zachodniej (głównie z Niemiec), gdzie „polskie obozy koncentracyjne” (sic!) stały się regularną nazwą stosowaną przez poważne media. Niektórzy ustosunkowani Niemcy próbują dziś wmówić światu, że istniały polskie obozy koncentracyjne. Niestety Marek Łuszczyna wpisuje się w ten proces zarzucając Polakom liczne zbrodnie.

Autor, będący doświadczonym dziennikarzem i reporterem, do problemu postawionego w tytule podszedł opierając się na wadliwej metodologii. Otóż Marek Łuszczyna najpierw wysunął hipotezę o rzekomym istnieniu polskich obozów koncentracyjnych, zaś następnie poszukiwał dowodów, aby tę hipotezę udowodnić, a nie ją zweryfikować. Książka „Mała zbrodnia. Polskie obozy koncentracyjne” stanowi więc gorliwe próby naciągnięcia rzeczywistości i manipulowania bazą źródłową (dokumentami, wspomnieniami, opracowaniami), względnie jej niedokładnym doborem, tak aby hipoteza o polskich obozach koncentracyjnych okazała się prawdą. Marek Łuszczyna nawet nie dopuszcza myśli, że w Polsce mogło nie być owych obozów, co książkę czyni mało wartościową. Nie jest bowiem rzetelnym opracowaniem o walorze naukowym, ale zgodnie z profesją autora jakąś aberracyjną próbą reportażu w stylu sensacyjnym.

Czytaj dalej

Ach te baby – Kamila Lukowicz

Dodane 3 stycznia 2017 | 3 komentarze

Recemzka książki Ach te baby - Kamila Lukowicz

Ach te baby
Kamila Lukowicz

Czy Wy też macie wrażenie, że bardzo popularny stał się ostatnimi czasy trend „nie znam się, ale i tak się wypowiem”? ja właśnie takie miałam wrażenie, gdy czytałam „Ach te baby”. Po raz drugi w swoim życiu trafiłam na książkę, gdzie po przeczytaniu 2-3 stron musiałam ją odłożyć, bo nie mogłam dalej czytać tego, co jest tam napisane.

W kilku zwięzłych rozdziałach Kamila Lukowicz na niemal 212 stronach, rozlicza się z babskim i często wyśmiewanym: „Bo tak!”, „Dobrze, idź”, „Ty mnie nie rozumiesz” itp. Porusza tematy komunikacji w związku, kompromisu, zazdrości, zdrady, samotności… Jednym słowem wszystkiego co wiąże się z miłością i błędami popełnianymi przez pary, choć największa koncentracja (jak sam tytuł wskazuje) jest na kobietach. Z walorów książki mogę napisać, że język jest przystępny i plastyczny, a rozdziały krótkie.

Czytaj dalej

Dom wilka – Marek Łasisz

Dodane 9 grudnia 2016 | brak komentarzy

Recenzja książki Dom wilka - Marek Łasisz

Dom wilka
Marek Łasisz

Zniechęcona czytaniem różnych obyczajowych książek, postanowiłam wziąć się za powieść, która oderwie mnie trochę od świata rzeczywistego. „Dom Wilka” zapowiada się tak:

« „Dom wilka” to pełna niespodziewanych zwrotów akcji powieść przygodowa z gatunku fantastyki miejskiej. Poznaj Artura i wyrusz z nim na niesamowitą wyprawę do świata równoległego. Spotkaj oryginalnych bohaterów i odkryj mroczne tajemnice niezwykłego Instytutu Archeologii. Trolle, krasnoludy i lot sterowcem. Zadziwiające eksperymenty i spotkanie z niebieskookim wilkiem. To wszystko i dużo więcej na kartach powieści, która zabierze Was w szaloną podróż do zupełnie innego świata. »

Od razu myślę o „Alicji w Krainie Czarów”, czy niedawno przeczytanym przeze mnie „Gwiezdnym pyle”, spodziewając się nietuzinkowych bohaterów i niesamowitych przygód. Niestety tego nie otrzymałam, a przynajmniej nie wszystko…

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi