Ogień jest najważniejszym wynalazkiem ludzkości. Dzięki niemu zaczęliśmy się ogrzewać i mniej chorować, mogliśmy lepiej i bezpieczniej jeść, a także wydłużyła się średnia długość życia człowieka. Dzięki ogniowi ewolucja pogalopowała, a my oddaliliśmy się od naszych człekokształtnych praprzodków. Thomas Sverdal zachęca czytelników w swojej książce do tego, aby powrócić do dawnego zwyczaju palenia ognisk, gotowania na nim różnorodnych potraw oraz cieszenia się towarzystwem rodziny i przyjaciół zgromadzonych wokół ogniska.
Autor chce zainspirować czytelnika do częstszego palenia ognisk i spojrzeć na naturę w zupełnie nowy sposób. Dla Thomasa Sverdala ognisko to miejsce spotkań, dzięki któremu możemy spędzić więcej czasu z dziećmi i znajomymi. Jego zdaniem ognisko daje poczucie bezpieczeństwa zarówno dla ciała, bo robi się coraz cieplej, jak i dla duszy, bo rozjaśnia okoliczny mrok. Dzieci się wyciszają, dorośli przestają gorączkowo poszukiwać słów, które wypełnią ciszę, a wpatrując się w ogień wpadamy w lekki trans.
Rodzaj drzew i roślin nadających się do palenia są przez autora precyzyjnie opisane, wraz z informacjami gdzie można je znaleźć oraz jak ich użyć podczas rozpalania ogniska. Opisane są gałęzie sosnowe i świerkowe, smolne szczapy i suszka, trawy, słoma, mech, wrzos, wierzba, jałowiec, kora brzozowa, złamane pnie brzozy, kora i huba. Thomas Sverdal opisuje także bardzo dokładnie jak każdy rodzaj drewna się pali i czym się różnią od siebie sosna i świerk, brzoza i wierzba, jałowiec i jarzębina, iwa i mech. Szczerze mówiąc, była to dla mnie niespodzianka, jak różnorodne materiały nadają się do palenia ognisk i jak wiele można o nich opowiedzieć.
Thomas Sverdal wymienia w książce 23 rodzaje ognisk jakie możemy rozpalić i to naprawdę robi na czytelniku wrażenie. Mamy ognisko piramidę i szałas, pagodę i studnię, gwiazdę, reflektor, rów, klin, ognisko z bali i ognisko górskie, ognisko z żywego drewna i ognisko drwala, ognisko zimowe i z korzeni oraz wiele innych. Szczególne wrażenie zrobiły na mnie opisy tego jak skonstruować i rozpalić ognisko w deszczu i w trakcie burzy. Thomas Svardal podaje także kaloryczność poszczególnych gatunków drzew, poczynając od tych najmniej energetycznych jak olcha, świerk, osika, lipa czy sosna, a kończąc na tych najtwardszych jak jarząb, jesion, dąb, buk, cis, grab czy ostrokrzew.
W ostatniej części książki znajdziemy aktualne informacje dotyczące możliwości palenia ognisk w lasach w Norwegii i w Polsce. Tutaj dowiemy się, że generalnie w Polsce można palić ogniska w miejscach do tego przeznaczonych oraz warto ognisko ze względów bezpieczeństwa obudować kamieniami lub rozpalać je na piasku przy wodzie.
Bardzo podobało mi się przedstawienie przez autora kilku trików dotyczących tego jak gotować jedzenie na ognisku. Znajdziemy tu kilka sposobów gotowania lub pieczenia oraz kilka przykładowych przepisów na mięsne (np. udziec barani) i niemięsne potrawy (np. pieczone ziemniaki).
Na samym końcu Thomas Sverdal dzieli się z nami wskazówkami dotyczącymi robienia zdjęć przy ognisku. Zdradza, iż przy realizacji książki zrobiono kilka tysięcy zdjęć i podpowiada, że najlepsze z nich wychodzą oczywiście tuż po zachodzie słońca. Omawia i proponuje konkretne ustawienia czasu migawki oraz przesłony i wartości ISO, a także kiedy przyda się statyw lub samowyzwalacz.
Kiedyś ognisko było częścią kultu i kultury, bez niego nie byłoby szamanów, zielarek i czarownic.
Ta książka niestety pomija historię ognia i jego znaczenie w przeszłości. Trochę mi brakowało części lub choćby fragmentu poświęconego historii ognia i ognisk oraz opisu znaczenia ognia w religii i kulturze.
Książka jest przeznaczona dla miłośników przyrody i backpackersów spędzających bardzo dużo czasu w terenie. Jeśli lubisz chodzić w góry lub czasem nocujesz pod chmurką to znajdziesz tu kilka dobrych wskazówek. Sądzę jednak, że najbardziej będzie przydatna dla grupy zwanej obecnie prepersami, którzy lubią uczyć się jak przeżyć w skrajnie trudnych warunkach. Często organizują różnego rodzaju szkolenia i spotkania poświęcone różnym sposobom oraz technikom przeżycia w pierwotnych warunkach. Dzięki tej książce rozpalą ognisko nawet w deszczu za pomocą jednej zapałki.
Informacje o książce:
Tytuł: Ogień. Pierwotna siła natury
Tytuł oryginału: Bal for all slagsver og terreng
Autor: Thomas Svardal
ISBN: 9788328708914
Wydawca: MUZA
Rok: 2018