Choroby autoimmunologiczne to bardzo aktualny temat – stają się coraz bardziej widoczne w społeczeństwie. Dzięki rozwojowi medycyny wiemy już, że „złe samopoczucie” to nie zawsze objaw okazjonalnego przemęczenia lub nieodpowiedniego trybu życia, lecz źródło problemu może być bardziej złożone i coraz częściej leży po stronie nieprawidłowo działającego układu odpornościowego. Do chorób autoimmunologicznych należą takie dolegliwości jak m.in. cukrzyca typu 1, łuszczyca, zapalenie tarczycy Hashimoto, choroba Crohna czy celiakia. Jak się okazuje, w takich przypadkach dieta ma ogromne znaczenie zarówno w profilaktyce, jak i wsparciu leczenia choroby. Z tego też powodu trzy dietetyczki kliniczne – Natalia Czekalska, Paulina Ihnatowicz oraz Emilia Ptak, które mają nie tylko specjalistyczną wiedzę, ale i wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentami przygotowały poradnik, w którym poruszony został temat zdrowego odżywiana i zachowania homeostazy organizmu.
Książka podzielona jest na 9 głównych rozdziałów, w których poznajemy choroby autoimmunologiczne od różnych stron oraz sposoby jak sobie z nimi radzić, zwłaszcza w kontekście zdrowego odżywiania. Autorki zaczynają od podstaw, gdzie przyglądają się możliwym mechanizmom powstawania wspomnianych chorób – dysbiozie jelitowej oraz teorii stanu zapalnego. Poznając charakterystyczne objawy, dostajemy również skompresowane informacje na temat choroby Hashimoto, reumatoidalnego zapalenia stawów, tocznia, choroby Leśniowskiego-Crohna, cukrzycy typu 1 i celiakii. Warto tutaj dodać, że autorki nie forsują własnych pomysłów lub zasłyszanych cudownych metod leczenia, lecz opierają się na wiedzy medycznej i nierzadko rozprawiają się z mitami na temat różnych praktyk podczas choroby. Kolejne rozdziały skupiają się na jeszcze głębszym zrozumieniu istoty chorób autoimmunologicznych, także w znaczeniu odporności, nawyków i wpływu czynników takich jak stres, dieta, sprawność fizyczna, toksyny czy infekcje na ich przebieg.
Książka w przeciwieństwie do wielu innych pozycji dotyczących chorób autoimmunologicznych nie jest zestawem suchych faktów i plątaniną medycznych definicji. Autorki kładą nacisk na praktyczne rozwiązania i racjonalne podejście do problemu. Stąd znajdziemy w treści książki rodzaje badań jakie warto zrobić, gdy podejrzewamy schorzenia autoimmunologiczne oraz jak je interpretować. Dla osób, które samodzielnie gotują przygotowane zostały dokładnie omówione przepisy. Na uwagę zasługuje fakt, że w książce podane są konkretne przykłady na co zwracać uwagę podczas wyboru artykułów spożywczych, co może nam zaszkodzić i dlaczego. Autorki również proponują zdrowsze „zamienniki” codziennych artykułów spożywczych, które pomogą utrzymać prawidłową dietę. Nie brakuje również porad dotyczących aktywności fizycznych – zarówno relaksacyjnych, jak i tych wymagających więcej wysiłku. Ciekawe spostrzeżenia również znajdziemy w rozdziale dotyczącym toksyn, które otaczają nas w produktach codziennego użytku oraz metod ich eliminacji. Treść książki przeplatana jest prawdziwymi przypadkami pacjentów, dzięki którym możemy jeszcze lepiej zrozumieć i poradzić sobie z daną dolegliwością.
Podsumowując, książka pomimo dość niewielkiej objętości zawiera skompresowaną i zarazem przystępnie podaną wiedzę na temat chorób autoimmunologicznych, metod badawczych, możliwych dietach i zagadnieniach na które warto zwrócić uwagę borykając się z tego typu dolegliwościami. Nie jest to pozycja pisana przez samozwańczych znachorów, lecz opiera się na wiedzy medycznej (na końcu znajdziemy obszerną bibliografię) i doświadczeniu z praktyki zawodowej autorek, co stanowi niewątpliwy jej atut. Kolejną zaletą książki są praktyczne porady i gotowe rozwiązania, które czytelnik może wdrożyć zaraz po przeczytaniu. Chociaż autorki zastrzegają, że książka nie zastąpi konsultacji medycznej i dietetycznej, to jednak zastosowanie się do podanych porad oraz zrozumienie swojego organizmu niewątpliwe może pomóc w mniej uciążliwym przebiegu dolegliwości wywoływanych nieprawidłowo funkcjonującym układem odpornościowym.
Informacje o książce:
Tytuł: Choroby autoimmunologiczne. Objawy, wskazówki, diety
Tytuł oryginału: Choroby autoimmunologiczne. Objawy, wskazówki, diety
Autor: Natalia Czekalska, Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak
ISBN: 9788327125750
Wydawca: Publicat
Rok: 2020