Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Naturalne antybiotyki – Claudia Ritter

Recenzja książki Naturalne antybiotyki - Claudia Ritter

Naturalne antybiotyki
Claudia Ritter

Jesień i zima to idealne pory na zapoznanie się z poradnikiem pani Claudii Ritter „Naturalne antybiotyki. Leczenie i zapobieganie chorobom za pomocą przypraw i ziół”. Autorka jest niemiecką terapeutką medycyny naturalnej i doradczynią do spraw żywienia. Jest również autorką wielu książek dotyczących naturalnych metod leczenia oraz licznych artykułów do specjalistycznych czasopism. Prowadzi także gabinet medycyny naturalnej w Schwandorfie.

Naturalne antybiotyki - Claudia Ritter

Na wstępie, myślę, że warto określić, dla kogo jest niniejsza publikacja — wydaje mi się, że jest ona dla osób, które nie chcą przy każdej, nawet najdrobniejszej infekcji biec do apteki po antybiotyki, które z pewnością obciążą nasz organizm. W takiej właśnie sytuacji powinny te osoby sięgnąć po bogactwo natury, jakim są leki roślinne. Są one również skuteczne, ale już nie tak inwazyjne, jak te apteczne, co więcej nie stwierdzono odporności na nie, co oznacza, że działają na każdego z nas. Oczywiście, nie piszę tutaj (ani ja, ani autorka), że trzeba w tej właśnie chwili biec do domowej apteczki i natychmiast wyrzucić wszystkie nasze leki. Medycyna naturalna nie wypiera konwencjonalnej, przy cięższych chorobach i dolegliwościach nadal jest ona niezbędna, chodzi tutaj o zachowanie racjonalnego, umiarkowanego stosowania jednego i drugiego. Autorka wspomina, że regularne zastosowanie leków naturalnych omawianych w książce zwiększy naszą odporność, dzięki czemu część chorób nawet nie będzie miała szansy się rozwinąć. Wiemy przecież, że profilaktyka i systematyczność są najważniejsze, bo przecież lepiej zapobiegać niż leczyć. Szkoda tylko, że nie każdej chorobie da się zapobiec, ale myślę, że już jak nawet przegonimy jedną, czy dwie infekcje w sezonie na zaś, to będzie to ogromny sukces. Przejdźmy teraz do konkretów.

Naturalne antybiotyki - Claudia Ritter

Jeszcze tylko taka ciekawostka, że „zielone” antybiotyki były już stosowane w starożytności. Począwszy od starożytnego Egiptu, dalej przez kultury antyczne, średniowiecze, aż do XIX wieku medycy i lekarze wykorzystywali to, co oferowała nam natura. Możemy się domyślać, że w tamtych czasach w poszczególnych regionach stosowano różne rośliny — nie było tak jak teraz sklepów, w których możemy kupić praktycznie wszystko, co nam się wymarzy z każdego zakątka świata. I tak w Polsce królowała cebula i czosnek, jako skuteczny lek na infekcje. Pamiętam, jak w latach dzieciństwa babcia podsuwała mi mleko z miodem i czosnkiem albo kanapki z czosnkiem, gdy byłam przeziębiona. W Ameryce ludność stosowała ostre chili jako pogromcę bakterii, a ludność żyjąca w tropikach zauważyła, że dodawanie przypraw zwiększa długość życia produktów jadalnych, przez co chronili się przed zatruciami.

Stosując leki naturalne, warto pamiętać, że w tym przypadku jakość to podstawa, dlatego podczas zakupów warto zwracać uwagę na dobrą jakość produktów, które kupujemy, nawet jak przyjdzie nam zapłacić za nie kilkanaście złotych więcej, oraz na późniejsze ich przechowywanie. Tylko dzięki temu możemy być pewni, że zachowają one swoje właściwości lecznicze, a ich późniejsze spożywanie będzie przynosiło oczekiwane efekty.

Naturalne antybiotyki - Claudia Ritter

Autorka w książce omawia sposoby samodzielnego przygotowywania leków. Jednym z nich są napary. Przygotowuje się je z delikatnych części rośliny takich jak kwiaty, liście, czy nasiona. Pomocne są one w zapobieganiu chorobom, terapii pochorobowej a także do leczenia lżejszych przeziębień. Z racji tego, że zwiększają one ilość wypijanych płynów, nadają się też na przykład do leczenia chorób dróg moczowych, do tego są one na tyle łagodne i nieinwazyjne, że można je spokojnie podawać dzieciom. Przy naparach należy pamiętać, że powinny być zalewne gorącą, a nie wrzącą wodą (gdyż mają tendencję do ulatniania się), trzeba je parzyć około pięciu minut pod przykryciem, a skroploną parę ze spodka, którym przykrywamy szklankę, czy kubek należy strząsnąć do naparu.

Poradnik jest naprawdę fantastyczny i zawiera mnóstwo niezwykle przydatnych informacji, mogłabym pisać i pisać o nich. Jednak zatrzymam się w tym momencie i serdecznie Was zachęcę do samodzielnej lektury. Naprawdę warto sięgnąć po garści informacji, które szczególnie jesienną i zimową porą mogą okazać się „lekiem na całe zło”

Informacje o książce:
Tytuł: Naturalne antybiotyki
Tytuł oryginału: Pflanzliche Antibiotika selbst gemacht
Autor: Claudia Ritter
ISBN: 9788328710238
Wydawca: Muza
Rok: 2018

Zaprzyjaźnione blogi