Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Dieta Smartfood – Eliana Liotta

Recenzja książki Dieta Smartfood - Eliana Liotta

Dieta Smartfood
Eliana Liotta

W ostatnim czasie odczuwalny jest wzrost zainteresowania zdrowym żywieniem. Skutkuje to wysypem blogów, publikacji, programów kulinarnych, które nie tylko pokazują jak zrobić dobrze wyglądające i smaczne jedzenie, ale też wtajemniczają odbiorcę w aspekty oddziaływania poszczególnych składników na jego organizm. Indywidualne diety na podstawie profilu genetycznego to wciąż marzenie tęskniącego za zdrowiem społeczeństwa, ale coś się ruszyło, zaczęliśmy się budzić do tego co od dawna krążyło w języku w formie niewinnego porzekadła – jesteśmy tym, co jemy. I nawet jeśli to tylko moda, potrzebujemy takich mód w czasach plastikowej żywności z hipermarketu.

W tym kulturowym nurcie płynącym ku zwiększonej świadomości żywienia „Dieta Smartfood” Eliany Liotty, jest czymś więcej niż kolejną cegiełką. To bardzo rzetelna publikacja, czerpiąca jak cała idea diety smart, z niezawodnego źródła wiedzy jakim jest nauka. W bardzo szczegółowy, a jednocześnie bardzo przystępny sposób tłumaczy biochemię procesów będących pomostem zależności między pożywieniem organizmu, a ekspresją genów. To coś między poradnikiem kulinarnym, a pozycją popularnonaukową wprowadzającą w nutrogenomikę, czyli dziedzinę wiedzy zajmującą się wpływem tego co jemy na nasze DNA.

Jak to się dzieje, że spożywana przez nas wiśnia trafiając do krwiobiegu w formie garstki składników, z których powstaną komórki naszego serca, wpływa na zapisaną w nas biologiczną informację? Jakimi regułami rządzi się epigenetyczna gra, w której składniki naszego pożywienia wpływają na ekspresję genów, czyli zmieniają zbiór instrukcji dotyczących działania organizmu.

Geny decydują o kształcie cech charakterystycznych gatunku ludzkiego, ale także o cechach indywidualnych, wyznaczają kolor naszych oczu, kształt palców i predyspozycje osobowościowe, nie mają jednak władzy absolutnej, podlegają dyktowanej przez epigenom aktywacji bądź wyciszeniu. Epigenom to sposób na zmianę genu bez zmiany jego struktury, to sposób żywego organizmu na adaptację do otoczenia i kontekstu, bo chodź w każdej z naszych komórek znajduje się ten sam zestaw dwudziestu pięciu tysięcy genów, to całość procesów chemicznych jaką jest genom, decyduje o odczytaniu ich w odpowiedniej tkance i w odpowiednim czasie. Chociaż nasz indywidualny, niepowtarzalny łańcuch DNA pozostaje niezmienny, pod wpływem biochemicznych warunków i ekspozycji na środowisko zewnętrzne, dokonują się w nas zmiany epigenetyczne, które wpływają na aktywowanie lub usypianie fragmentów DNA.

Jak poprzez posiłki możemy oddziaływać na nasze geny, by wytłumiać te odpowiedzialne za proces starzenia lub choroby genetyczne? Rzetelną odpowiedź na to pytanie znajdziemy w „Diecie Smartfood”. Autorka wraz ze swym zapleczem naukowym w postaci dwójki przyjaciół pracujących w instytucie onkologii, nie tylko opisuje przebieg procesu oddziaływania na geny i podaję listę substancji które mogą wydłużyć życie lub obronić nas przez chorobami, ale wymienia też bogatą listę produktów spożywczych zawierających owe substancje. Oprócz informacji na temat produktu znajdziemy tu gotowe przepisy, przydatne w kuchni triki, a także garść ciekawostek. Bo jak to właściwie się dzieje, że krojona cebula zmusza nas do łzawienia i jak temu zapobiec?

Na podstawie produktów mających dobroczynny wpływ na nasz organizm wraz z „Dietą Smartfood” możemy opracować sobie specjalną dietę, która choć zdrowa wcale nie wymaga od nas bolesnych wyrzeczeń. Przedrostek „smart” nie odnosi się jedynie do tego, że dieta ta jest oparta na badaniach naukowych, sztuczki jakie autorka proponuje nam zastosować w swoich nawykach żywieniowych również są całkiem mądre i łagodzą wszelkie braki jakie mogą doskwierać rozpasanemu od złych nawyków organizmowi. Croissanty możemy zamienić na pieczywo pełnoziarniste, a z czekolady nie warto rezygnować, gdyż ta zawierająca 70% kakao zawiera kwecytynę która spowolni starzenie się naszych komórek.

Schemat żywieniowy jaki wynika z diety Smartfood zdaje się być ucieleśnieniem zasady złotego środka, bez zbędnych skrajności i radykalnych rozwiązań. Nawet pozornie tak szkodliwe produkty jak kawa i alkohol, w małych ilościach mogą okazać się neutralne dla naszego zdrowia. Jeśli tylko zwracamy uwagę na to co jemy i kierujemy się ogólnymi zasadami jakie można wywnioskować z badań naukowych, możemy żyć długo i cieszyć się zdrowiem. A książka Eliany Liotty z pewnością nam pomoże w opracowaniu spersonalizowanej do naszych potrzeb diety. Świadomości żywienia nigdy za wiele, a jestem przekonany, że pozycja ta wzbogaci zarówno nowicjuszy jak i profesjonalnych dietetyków.

Informacje o książce:
Tytuł: Dieta Smartfood
Tytuł oryginału: La Dieta Smartfood
Autor: Eliana Liotta
ISBN: 9788328706743
Wydawca: MUZA
Rok: 2017

Komentarze

komentarze

Zaprzyjaźnione blogi