-->
Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

#Polishbeauty. Przewodnik naturalnego piękna dla Polek – Marta Krupińska

Dodane przez 16 grudnia 2019 | brak komentarzy

#Polishbeauty. Przewodnik naturalnego piękna dla Polek - Marta Krupińska

#Polishbeauty. Przewodnik naturalnego piękna dla Polek
Marta Krupińska

Szefowa działu urody „ELLE” i „ELLE MAN” Marta Krupińska razem z najlepszymi polskimi ekspertkami od urody, tj. kosmetolożką Anną Grelą, absolwentką Wydziału Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu Wiolettą Kaniewską, flebolożką (flebologia to dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką układu krążenia), lekarzem medycyny estetycznej Iwoną Radziejewską-Chomą oraz makijażystką, inicjatorką instagramowej akcji #twarztoniepisanka, Sylwią Rakowską, stworzyła wyjątkową książkę o pielęgnacji! Wyjątkową, bo traktującą o rytuałach pielęgnacyjnych Polek i Polaków (tak, mężczyźni znajdą tu również coś dla siebie!).

Czytaj dalej

Jak czytać wyniki badań? Najnowsze interpretacje – Zofia Ciecierska

Dodane przez 17 listopada 2019 | brak komentarzy

Jak czytać wyniki badań? Najnowsze interpretacje - Zofia Ciecierska

Jak czytać wyniki badań? Najnowsze interpretacje
Zofia Ciecierska

Co oznacza skrót ACTH? Czy FSH to hormon, czy jakiś inny parametr badany we krwi? W jakim zakresie powinno się mieścić stężenie progesteronu w fazie lutealnej? Czy poziom albuminy wynoszący 4,5 g/dl jest w normie czy poza nią? Te wszystkie pytanie pojawiają się Nam w głowie, gdy odbieramy wyniki badań krwi i z niecierpliwością czekamy na wizytę u lekarza… Aby zaspokoić Waszą wstępną ciekawość mam dla Was drodzy Czytelnicy książkę, która w pewnym stopniu rozjaśni Wam w głowie i pomoże zrozumieć te wszystkie, zwykle bliżej nam nieznane, parametry (ale pamiętajmy, że nie wyeliminuje ona konieczności pokazania naszych wyników krwi odpowiedniemu lekarzowi).

Książka, o której mowa, to „Jak czytać wyniki badań? Najnowsze interpretacje” autorstwa Zofii Ciecierskiej – specjalistki dietetyki posiadającej doktorat z toksykologii żywności uzyskany na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko–Mazurskiego w Olsztynie.

Czytaj dalej

Recepta na dobre zdrowie – Frédéric Saldmann

Dodane przez 16 lipca 2019 | brak komentarzy

Recepta na dobre zdrowie - Frederic Saldmann

Recepta na dobre zdrowie
Frédéric Saldmann

Dawno nie czytałam ciekawej książki o zdrowiu i dbaniu o siebie. Temat niby powszechnie znany i przerabiany kilkanaście razy, jednak czasami lubię sięgnąć po poradnik w ramach przypomnienia, zdobycia dodatkowej wiedzy, czy motywacji, ale dalej jako tako się prowadzić 😉 Tym razem w moje ręce wpadła książka dr Frederica Saldmanna, lekarza francuskich gwiazd, który pokazuje nam jak dzięki naturalnym metodom wydłużyć swoje życie, zachować zdrowie i pogodę ducha. Zastanawiacie się być może, dlaczego akurat wybrałam tę pozycję? Zachęcił mnie do tego fragment książki zamieszczony na listku okładki:

„Twój zegarek podaje ci dokładną godzinę. Wiesz co prawda, że spóźnia się jedną sekundę na dobę, ale uznajesz, że nie ma to większego znaczenia – kto by sobie zaprzątał głowę jedną sekundą. Jednak po upływie roku opóźnienie zegarka będzie wynosiło sześć minut, po trzech latach osiemnaście, a po pięciu – pół godziny. Zegarek nie będzie już pełnił swojej funkcji, stanie się bezużyteczny. Ciało ludzkie działa tak samo. Zależnie od twoich nawyków możesz tracić lub zyskiwać lata życia. Czerwone lampki alarmowe zapalają się, kiedy jest już za późno – choroba już wyrządziła szkody, których nie sposób naprawić. Organizm był niszczony w środku, niezauważalnie”.

Czytaj dalej

Polskie jabłka – Jan Szmyd

Dodane przez 6 stycznia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Polskie jabłka - Jan Szmyd

Polskie jabłka
Jan Szmyd

„Cudze chwalicie i swego nie znacie.” Znane polskie przysłowie zawiera w sobie wiele prawdy. Czy rzeczywiście nie jest tak, że często zachwycamy się egzotycznymi owocami, takimi jak pomarańcze, mandarynki, banany, kiwi, granaty (oczywiście nie neguję ich wartości i rewelacyjnego smaku, wprost je uwielbiam!), ale zapominamy czasami o bogactwie, jakie rodzi się każdego roku w naszych polskich sadach.

Książka „Polskie Jabłka. Królewskie jabłka w polskiej kuchni Charakterystyka, Przepisy, Porady” autorstwa Jana Szmyda, pochodzącego z małej miejscowości na Podkarpaciu, z Haczowa, napisana została moim zdaniem z prawdziwej pasji do sadownictwa oraz przekonania do informacji, które autor zawiera na kartach swojej książki.

Czytaj dalej

Naturalne antybiotyki – Claudia Ritter

Dodane przez 18 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Naturalne antybiotyki - Claudia Ritter

Naturalne antybiotyki
Claudia Ritter

Jesień i zima to idealne pory na zapoznanie się z poradnikiem pani Claudii Ritter „Naturalne antybiotyki. Leczenie i zapobieganie chorobom za pomocą przypraw i ziół”. Autorka jest niemiecką terapeutką medycyny naturalnej i doradczynią do spraw żywienia. Jest również autorką wielu książek dotyczących naturalnych metod leczenia oraz licznych artykułów do specjalistycznych czasopism. Prowadzi także gabinet medycyny naturalnej w Schwandorfie.

Czytaj dalej

Joga dla najmłodszych – Lorena Pajalunga

Dodane przez 18 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Joga dla najmłodszych - Lorena Pajalunga

Joga dla najmłodszych
Lorena Pajalunga

Joga to był zawsze dla mnie temat odległy, coś w rodzaju – wiem, że istnieje, ale totalnie nie mam pojęcia, na czym polega, nie wspominając już o dołączonej do niej ideologii. I jakoś nie bardzo czułam nawet potrzebę, by swoją wiedzę w tej materii pogłębić. Osoby „zajawione” jogą traktowałam z kolei trochę z przymrużeniem oka – ot, niegroźni, nieco zakręceni, ale raczej w sensie pozytywnym i przede wszystkim oderwani od rzeczywistości. Mocno stereotypowe, może nawet krzywdzące, stwierdzenie? Cóż, jestem tego świadoma, ja po prostu jestem zupełnie innym typem człowieka i nie czułam potrzeby zgłębienia tematu. Ale wszystko to dotyczy jogi dla dorosłych. W przypadku wersji skierowanej do dzieci byłam szalenie ciekawa, jak autorka ugryzła niełatwy przecież wycinek wiedzy.

Czytaj dalej

Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu – Laure Kié, Kathy Bonan

Dodane przez 28 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu - Laure Kié, Kathy Bonan

Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu
Laure Kié, Kathy Bonan

Okinawa food” duetu Laure Kié i Kathy Bonan dotyczy diety japońskiej, a dokładniej kuchni specyficznego regionu Japonii – wyspy Okiwany, która to słynie z długowieczności jej mieszkańców. Tak się składa, że właśnie ta japońska wyspa – Okinawa to miejsce gdzie spośród innych miejsc na Ziemi jest znacznie więcej stulatków, ludzie znacznie wolniej się starzeją, a nawet rzadziej chorują. Choć wyspie tej nie brakuje atutów i przyrodniczo-krajobrazowych, pewnie właśnie przez atuty dla zdrowia, dostrzegane zwłaszcza w diecie i kulturze jedzenia, wyspa zachwyca od lat podróżniczków, a pewnie i badaczy. Książka, którą tu przedstawię dotyczy, jak wskazuje tytuł właśnie kuchni tego regionu, ale warto również wiedzieć, że ta, największa wyspa archipelagu o tej samej nazwie jest kolebką karate, Okinawa ma również swoją kulturę tradycyjną jest więc naprawdę miejscem wyjątkowym również w kontekście Japonii.

Czytaj dalej

Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej – Rosalba Gioffre

Dodane przez 21 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej - Rosalba Gioffre

Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej
Rosalba Gioffre

Nie, nie jestem weganką. Ani nawet wegetarianką. Jestem typowym mięsożercą, jakkolwiek to zabrzmi i nie byłabym w stanie w żadnym wypadku z mięsa w swojej diecie zrezygnować. To pewne. Kiedy jednak zobaczyłam książkę Rosalba Gioffre „Vegano Italiano” pojawiła się we mnie ogromna chęć spróbowania czegoś nowego – nowych smaków, nowych potraw i produktów, które mogłyby urozmaicić mój codzienny jadłospis. Sięgnęłam też po nią z czystej ciekawości, po to, aby móc nieco przetestować potrawy wegańskie, których przyrządzenie same w sobie wydaje mi się wyzwaniem ze względu na drastyczne ograniczenie składników, które mogłabym użyć.

Czytaj dalej

Digest Food. Dieta na dobre trawienie i przyswajanie tego, co najlepsze – Vanessa Bedjai-Haddad

Dodane przez 28 kwietnia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Digest Food. Dieta na dobre trawienie i przyswajanie tego, co najlepsze - Vanessa Bedjai-Haddad

Digest Food. Dieta na dobre trawienie i przyswajanie tego, co najlepsze
Vanessa Bedjai-Haddad

Powszechnie uważa się, że zdrowa dieta to podstawa zdrowia i dobrego funkcjonowania całego organizmu. Co więc znaczy w ogóle zdrowa dieta? Chcąc zadbać o nasze ciało, najważniejsze jest, aby dostarczać mu składników, które są kluczowe dla fizjologicznej równowagi – makroelementów, soli mineralnych, energii… W końcu w zdrowym ciele zdrowy duch! Ale to nie wszystko – jak wiadomo sztuka odpowiedniego wspierania organizmu jest bardziej złożona. Możemy się w niej doskonalić poświęcając nieco uwagi temu co jemy i jak jemy. Propozycje wydawnicze poświęcone dietom i zdrowemu żywieniu, ostatnimi laty wyrastają jak grzyby po deszczu. A pośród nich ostatnio pojawiła się nowa pozycja wydawnictwa Muza: „Digest food. Dieta na dobre trawienie i przyswajanie tego, co najlepsze”.

Czytaj dalej

Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole – Beata Sokołowska, Skorupska Edyta

Dodane przez 6 marca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole - Beata Sokołowska, Skorupska Edyta

Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole
Beata Sokołowska, Skorupska Edyta

W zeszłym tygodniu pisałam o coraz poważniejszym podchodzeniu społeczeństwa do zdrowego odżywiania i dbania o urodę. Skupiłam się wtedy na świetnym poradniku „Mydło i mazidło, czyli jak zostać czarownicą”, który bardzo przystępnie i obrazowo zachęca do próbowania swoich sił jako tytułowa czarownica i robienia kosmetyków samodzielnie. Dzisiaj natomiast przyjrzę się bardziej odżywianiu i alkalicznemu gotowaniu, o którym szczerze mówiąc, przed lekturą książki pań Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej „Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole”, nie słyszałam. Zobaczmy zatem wspólnie, z czym mamy do czynienia!

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi