Zdrowie i uroda

#Polishbeauty. Przewodnik naturalnego piękna dla Polek - Marta Krupińska
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

#Polishbeauty. Przewodnik naturalnego piękna dla Polek – Marta Krupińska

#PolishBeauty to poradnik, w którym znajdziemy wiedzę na temat rytuałów pielęgnacyjnych i ich przydatności, ponadczasowego piękna i substancji, które pomagają uzyskać ten stan, prawidłowej diety dla utrzymania zdrowia i urody, rodzimych kosmetyków o naturalnym składzie. Marta Krupińska razem z najlepszymi polskimi ekspertkami od urody stworzyła wyjątkową książkę o pielęgnacji...
Jak czytać wyniki badań? Najnowsze interpretacje - Zofia Ciecierska
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Jak czytać wyniki badań? Najnowsze interpretacje – Zofia Ciecierska

Co oznacza skrót ACTH? Czy FSH to hormon, czy jakiś inny parametr badany we krwi? W jakim zakresie powinno się mieścić stężenie progesteronu w fazie lutealnej? Czy poziom albuminy wynoszący 4,5 g/dl jest w normie czy poza nią? Te wszystkie pytanie pojawiają się Nam w głowie, gdy odbieramy wyniki badań krwi i z niecierpliwością czekamy na wizytę u lekarza… Aby zaspokoić Waszą wstępną ciekawość mam dla Was drodzy Czytelnicy książkę, która w pewnym stopniu rozjaśni Wam w głowie i pomoże zrozumieć te wszystkie, zwykle bliżej nam nieznane, parametry
Recepta na dobre zdrowie - Frederic Saldmann
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Recepta na dobre zdrowie – Frédéric Saldmann

Dawno nie czytałam ciekawej książki o zdrowiu i dbaniu o siebie. Temat niby powszechnie znany i przerabiany kilkanaście razy, jednak czasami lubię sięgnąć po poradnik w ramach przypomnienia, zdobycia dodatkowej wiedzy, czy motywacji, ale dalej jako tako się prowadzić Tym razem w moje ręce wpadła książka dr Frederica Saldmanna, lekarza francuskich gwiazd, który pokazuje nam jak dzięki naturalnym metodom wydłużyć swoje życie, zachować zdrowie i pogodę ducha.
Recenzja książki Polskie jabłka - Jan Szmyd
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Polskie jabłka – Jan Szmyd

Książka „Polskie Jabłka. Królewskie jabłka w polskiej kuchni Charakterystyka, Przepisy, Porady” autorstwa Jana Szmyda, pochodzącego z małej miejscowości na Podkarpaciu, z Haczowa, napisana została moim zdaniem z prawdziwej pasji do sadownictwa. Książka jest ciekawą pozycją dla tych osób, które doceniając jabłka, szukają nowych pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni, ale także dla tych, którzy pozostali jeszcze nieprzekonani.
Recenzja książki Naturalne antybiotyki - Claudia Ritter
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Naturalne antybiotyki – Claudia Ritter

Wydaje mi się, że książka jest dla osób, które nie chcą przy każdej, nawet najdrobniejszej infekcji biec do apteki po antybiotyki, które z pewnością obciążą nasz organizm. W takiej właśnie sytuacji powinny te osoby sięgnąć po bogactwo natury, jakim są leki roślinne. Poradnik jest naprawdę fantastyczny i zawiera mnóstwo niezwykle przydatnych informacji.
Recenzja książki Joga dla najmłodszych - Lorena Pajalunga
Literatura dziecięcaPoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Joga dla najmłodszych – Lorena Pajalunga

W odniesieniu do grupy docelowej, jaką są najmłodsi – a na taką wskazuje ewidentnie tytuł – metodyka wymagała zdecydowanie innego podejścia, prostszego, ale przy tym wciąż nawiązującego do założeń jogi. Sądziłam, że to niełatwe zadanie, ale jak się okazało, Lorena Pajalunga poradziła sobie z tym bardzo dobrze. Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają na skierowanych do nich kartach publikacji, oglądać różnej maści zwierzęta. I na tym także skupiamy się w książce. Poszczególne figury nawiązują do zwierząt, przypominając je ruchami lub postawą.
Recenzja książki Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu - Laure Kié, Kathy Bonan
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu – Laure Kié, Kathy Bonan

„Okinawa food” to typowa książka o jedzeniu, a celem jej jest przekazanie mądrości mieszkańców Okinawy żywiących się według tradycji tego miejsca, czyli przekazanie wiedzy o tym, jak to zresztą jest sformułowane w podtytule książki - „Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu”. Autorki książki przedstawiają „od kuchni” typową dietę z Okinawy. Znajdziemy tu i konkretne przepisy, którym poświęcona jest druga z dwóch część książki, a także informacje bardziej podstawowe dotyczące kultury jedzenia na Okinawie.
Recenzja książki Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej - Rosalba Gioffre
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej – Rosalba Gioffre

Z przepisów z książki Vegano Italiano z pewnością będę korzystać. Być może idąc za radą autorki, aby eksperymentować i czasem popuścić wodze fantazji pewnie dorzucę czasami coś od siebie i być może będzie to coś co będzie mało wegańskie. Książka stała się dla mnie jednak ogromnym źródłem wiedzy o tym jak i z czego można bardzo szybko wyczarować coś niezwykle pysznego i z pewnością będę z tego korzystać.
Recenzja książki Digest Food. Dieta na dobre trawienie i przyswajanie tego, co najlepsze - Vanessa Bedjai-Haddad
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Digest Food. Dieta na dobre trawienie i przyswajanie tego, co najlepsze – Vanessa Bedjai-Haddad

Już przy pierwszym kontakcie należy przyznać, że książka jest wizualnie atrakcyjna. „Radosny” projekt okładki, nasycony kolorami, liczne dobrej jakości fotografie oprawione w pastelowe bordiury. Autorka przedstawia sprawę trawienia powiedzmy… „od kuchni” - powtórka z lekcji biologii, znaczenie równowagi w systemie jelitowym czy problemy w pracy żołądka. Natomiast w drugiej połowie książki znajdziemy apetycznie i zachęcająco wyglądające potrawy wraz z przepisami...
Recenzja książki Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole - Beata Sokołowska, Skorupska Edyta
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole – Beata Sokołowska, Skorupska Edyta

Autorki przedstawiają ponad 90 przepisów na smaczne dania, które nie zakwaszają organizmu, do tego na tyle proste, że bez większych problemów podoła im każdy, nawet osoby bez wielkiego doświadczenia w kuchni. Książka została podzielona na dwie główne części, pierwsza z nich to teoria. Znajdziemy tutaj ważne wskazówki np. dotyczące wyboru składników. Natomiast druga część to już same przepisy, podzielone również na kilka podkategorii: produkty świeże, suche zboża i rośliny strączkowe, śniadania oraz desery.
Recenzja książki Projekt zdrowie. Szwedzki poradnik inteligenta - Hansen Anders, Sundberg Carl Johan
PopularnonaukoweRecenzje książekZdrowie i uroda

Projekt zdrowie. Szwedzki poradnik inteligenta – Hansen Anders, Sundberg Carl Johan

Książka o zdrowiu w ciele i głowie, której zaletą jest to, że pomimo przytaczania licznych badań naukowych, nie jest ona typowym raportem, ale jest napisana w sposób zrozumiały dla czytelnika. Autorzy starali się, uprościć skomplikowane, naukowe zależności tak, abyśmy mogli je przyswoić. Wydaje mi się, że właśnie dzięki tym zabiegom sprawili, że lektura „Projektu zdrowie” jest przyjemna i naprawdę mobilizująca
Recenzja książki Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury - Karin Greiner
PoradnikiRecenzje książekZdrowie i uroda

Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury – Karin Greiner

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że nie tylko w domowym ogródku jest moc witamin, minerałów i innych wartości odżywczych. Tak naprawdę to rośliny dziko rosnące mają ich o wiele więcej. W lasach, na łąkach, nad rzekami, czy obok ogrodów (czasem jako chwasty!) – kryją się prawdziwe skarby. Nie ruszane przez człowieka, nie uprawiane, nie nawożone, zostawione same sobie – można powiedzieć super rośliny mamy w zasięgu ręki
  • 1
  • 2