Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Pewnego razu w Londynie – Gregory Rogers

Dodane 24 marca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Pewnego razu w Londynie - Gregory Rogers

Pewnego razu w Londynie
Gregory Rogers

Na to, że sięgnęłam po tę książkę, złożyło się kilka czynników. Po pierwsze, uwielbiam odkrywać nowe wydawnictwa z książkami dla młodszych czytelników, a z Literówką mam do czynienia po raz pierwszy – sądzę, że nie ostatni. Zawsze to taki powiew świeżości, w tym konkretnym przypadku nie tylko pod względem treści, ale też wykonania. Tu dochodzimy do czynnika drugiego, równie dla mnie istotnego. To była ciekawość. Uwielbiamy z córą książki bez słów, takie, które należy sobie opowiadać, bo za każdym razem może powstać dzięki temu nowa historia. Mamy w naszych domowych zbiorach już kilka takich pozycji, z różnych wydawnictw i o różnej tematyce, ale tej publikacji byłam naprawdę ciekawa. Komiks bez słów? To brzmiało abstrakcyjnie, wręcz absurdalnie. Przecież komiks jednoznacznie kojarzy się właśnie z dymkami dialogowymi i tekstem zapisanym drobnym maczkiem. Okazuje się jednak, że można tego dokonać, co więcej – na bardzo przyzwoitym poziomie. I wreszcie ostatni z powodów, które mną kierowały – Szekspira ukochałam miłością młodzieńczą jeszcze w liceum, czytając prawie wszystkie jego książki. To o jego twórczości pisałam prezentację maturalną na ustny polski i choć ta miłość z czasem została trochę zepchnięta na dalszy plan przez dorosłe życie, to sentyment pozostał. Dzięki temu „Pewnego razu w Londynie” zagościło w naszym domu.

Czytaj dalej

Długodystansowiec. Opowieść o Emilu Zatopku – Jean Echenoz

Dodane 20 marca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Długodystansowiec. Opowieść o Emilu Zatopku - Jean Echenoz

Długodystansowiec. Opowieść o Emilu Zatopku
Jean Echenoz

Biegnij Emil, biegnij!

Historia Emila Zatopka mogłaby być odpowiedzią na słynną powieść Winstona Grooma pt. „Forrest Gump”, a także bez wątpliwości materiałem na film w najbardziej wymyślnym hollywoodzkim stylu. Tyle, że czechosłowackiego biegacza nie wymyśliła mitologia amerykańskiego snu, ani też wybitne umysły świata kultury. Emil Zatopek istniał naprawdę, a jego sukcesy przyprawiają dziś o zawrót głowy i szczere uznanie wszystkich biegaczy świata.

Czytaj dalej

Ten jeden dzień – Kaira Rouda

Dodane 15 marca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Ten jeden dzień - Kaira Rouda

Ten jeden dzień
Kaira Rouda

Od czasu do czasu bardzo lubię sięgać po kryminały, jednak i dobrą sensacją nie pogardzę. Kaira Rouda jest autorką kilku bestselerowych i nagradzanych powieści. „Ten jeden dzień” to pierwsza powieść spod jej pióra, która pojawiła się na naszym rynku. Chociaż jest autorką w głównej mierze powieści obyczajowych, tym razem spróbowała swoich sił w thrillerze.

Przyznam, że o autorce „Tego jednego dnia” do tej pory nie słyszałam, jednak zawsze bardzo chętnie poznaję twórczość nieznanych dotąd pisarzy.

Ten jeden dzień” to historia pozornie idealnego małżeństwa. On – odnoszący sukcesy pracownik firmy specjalizującej się w tworzeniu reklam i ona – matka na pełen etat, została w domu i wychowuje dwóch synów, pozostawiając zadanie utrzymania rodziny swojemu mężowi.

Czytaj dalej

Villas – Iza Michalewicz, Jerzy Danielewicz

Dodane 14 marca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Villas - Iza Michalewicz, Jerzy Danielewicz

Villas
Iza Michalewicz, Jerzy Danielewicz

Są tacy artyści, którzy mają swoje zamknięte, wyjątkowe grono wielbicieli, czarują talentem i zachwycają tych, którzy tym zachwytom chcą się w swej wrażliwości oddawać. Taka była Violetta Villas, mniej znana jako Czesława Gospodarek, której wyjątkowa osobowość sceniczna, absolutnie nadzwyczajny talent i niesamowite ciepło pozostały jej dziedzictwem dla pokoleń. Do tego dochodzą niezapomniane płyty oraz trasy koncertowe, a także role, w które się wcielała na dużym i małym ekranie.

Błysk fleszy gaśnie. Wielkie tytuły prasowe zakurzyły się. Pamięć zawodzi. Jaka byłaś naprawdę Violetto Villas?

Czytaj dalej

Vita contemplativa. Wybór tekstów z „Moraliów” o życiu kontemplacyjnym – Św. Grzegorz Wielki

Dodane 12 marca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Vita contemplativa. Wybór tekstów z „Moraliów” o życiu kontemplacyjnym - Św. Grzegorz Wielki

Vita contemplativa. Wybór tekstów z „Moraliów” o życiu kontemplacyjny
Św. Grzegorz Wielki

Prochem jesteś i w proch się obrócisz” (Rdz 3, 19). „Marność nad marnościami – wszystko marność” (Koh 1, 2). Powiało grozą? Cóż, w końcu jesteśmy w okresie Wielkiego Postu i jeśli jeszcze nie posypaliście głowy popiołem, nadal macie na to szansę… Wystarczy, że sięgniecie po rozprawę św. Grzegorza WielkiegoVita contemplativa. Wybór tekstów z „Moraliów” o życiu kontemplacyjnym„. Myślę, że jest to doskonały sposób, aby przez 365 dni w roku przypominać sobie o małości swojego ziemskiego bytu. I choć tytułowa kontemplacja może nas przybliżyć do poznania Boga, to zaskakująca pointa na koniec książki skutecznie podcięła mi skrzydła…

Czytaj dalej

Zanim zawisły psy – Jens Henrik Jensen

Dodane 7 marca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Zanim zawisły psy - Jens Henrik Jensen

Zanim zawisły psy
Jens Henrik Jensen

Kolejny światowy fenomen trafił do Polski. Mowa tutaj o książce „Zanim zawisły psy” Jensa Henrika Jensena. Jest to pierwsza część trylogii o Nielsie Oxenie. Powieść w samej Danii rozeszła się w nakładzie ponad 140 tysiącach egzemplarzy, a prawa do tłumaczenia nabyły między innymi takie kraje jak Szwecja, Czechy, Finlandia, Niemcy i Holandia. Co więcej, prawa do filmowej adaptacji cyklu nabyła ta sama agencja GoodCo Films, która wcześniej zekranizowała między innymi sagę „Millennium” Stiega Larssona oraz seriale o Kurcie Wallanderze i inspektor Irene Huss.

Autor książki ukończył Duńską Szkołę Dziennikarstwa, uwielbia on historie z drugim dnem, gdzie można doszukiwać się drugiej warstwy, innego znaczenia. Jego powieści są zróżnicowane, zawierają zarówno elementy thrillera, kryminału, jak i dramatu obyczajowego. Tak jak to widać w „Zanim zawisły psy”, Jensen jest fanem teorii spiskowych. Recenzowana pozycja nie jest jego debiutem, napisał on wcześniej kilka innych książek, między innymi trylogię o agencie Kazanskim, czy trylogię o policjantce Ninie Portland. Niemal wszystkie powieści autora stają się od razu bestsellerami i są wydawane w wielu krajach europejskich. Nie miałam do tej pory styczności z twórczością autora, dlatego cieszę się niezmiernie, że jedna z jego książek wreszcie trafiła w moje ręce.

Czytaj dalej

Kreatorki. Kobiety, które zmieniły polski styl życia – Julia Pańków, Lidia Pańków

Dodane 1 marca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Kreatorki. Kobiety, które zmieniły polski styl życia - Lidia Pańków, Julia Pańków

Kreatorki. Kobiety, które zmieniły polski styl życia
Julia Pańków, Lidia Pańków

Długo zastanawiałam się jaki wstęp stworzyć na potrzeby niniejszej recenzji, po dłuższych rozważaniach, doszłam do wniosku, że słowa autorek Julii Pańków i Lidii Pańków najlepiej oddadzą to, co chciałabym napisać.

„Sztuka dla nielicznych mnie nie interesuje — mawiała Wanda Telakowska, już przed wojną ceniona graficzka, od końca 30. XX wieku niestrudzona propagatorka wzornictwa. W jakimś stopniu pod tą deklaracją mogłyby się podpisać wszystkie bohaterki tej książki. Fotografki, architektki, projektantki form przemysłowych i mody scenografki, ilustratorki. Wykształcone, utalentowane, niezależne, a zarazem przekonane o tym, że swoimi dokonaniami powinny się dzielić z jak największą liczbą odbiorców. Jedne nazwałby tę działalność prospołeczną, inne stroniły od wszelkich prób etykietowania, chciałby po prostu dobrze robić to, czym się zajmowały. O wszystkich można powiedzieć — indywidualistki, które nie bały się iść pod prąd i nie zrażały byle przeszkodą”.

Czytaj dalej

Metoda Krokodyla – Maurizio De Giovanni

Dodane 26 lutego 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Metoda Krokodyla - Maurizio De Giovanni

Metoda Krokodyla
Maurizio De Giovanni

Co jakiś czas lubię sięgać po dobre kryminały. Kiedy zobaczyłam „Metodę Krokodyla” postanowiłam sprawdzić, czy mi się spodoba. Maurizio de Giovanni to poczytny włoski autor. Jak jego książki zostaną przyjęte w Polsce – zobaczymy.

W tej powieści poznajemy inspektora Giuseppe Lojacono, który przez pewne wydarzenie został w pewnym sensie zesłany i tym samym zdegradowany do stanowiska w dziale zgłoszeń w policji w Neapolu. Miastem wstrząsa zabójstwo młodego chłopaka. Okoliczności sprawiają, że policja widzi w tej zbrodni powiązania z camorrą. Kiedy niedługo później ginie nastolatka, śledczy jak najszybciej starają się znaleźć sprawcę. Morderstwami zajmuje się prokurator Laura Piras, która właściwie przez przypadek włącza Giuseppe do swojego zespołu, gdyż zauważa, że mężczyzna widzi te zbrodnie zupełnie inaczej od innych…

Czy mamy do czynienia z seryjnym mordercą? Czy zespół Laury rozwiąże zagadkę? W końcu, czy włączenie do śledztwa inspektora Lojacono było dobrym pomysłem?

Czytaj dalej

Król węży – Jeff Zentner

Dodane 25 lutego 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Król węży - Jeff Zentner

Król węży
Jeff Zentner

Na książkę „Król Węży” Jeffa Zentnera trafiłam zupełnym przypadkiem. Nie miałam pojęcia o czym jest, ani czego się spodziewać. Przeczytałam krótki opis w Internecie, z którego wynikało, że to historia trójki przyjaciół zmagających się z rodzinnymi problemami i odrzuceniem przez rówieśników w lokalnej szkole w stanie Tennessee w USA, do której chodzą. Uznałam, że może to być ciekawa lektura i zabrałam się za czytanie. Nie spodziewałam się czegoś aż tak dobrego. Autor na niecałych trzystu stronach nie tylko zdołał przedstawić historię przepięknej przyjaźni między trójką nastolatków, ale też trzy diametralnie różne indywidualne historie. A każda daje Czytelnikom nieźle do myślenia.

Czytaj dalej

Nie jestem potworem – Carme Chaparro

Dodane 24 lutego 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Nie jestem potworem - Carme Chaparro

Nie jestem potworem
Carme Chaparro

Bardzo lubię książki i filmy oparte na faktach. Czytając czy oglądając je, czuję dodatkowe emocje, w „Nie jestem potworem” przerażenie, że to, co zostało opisane przez autorkę, wydarzyło się naprawdę. Autorka napisała tę powieść, przebywając w więzieniu, podczas oczekiwania na proces za to, co zrobiła. Sama książka pobiła rekordy sprzedaży, rozeszła się w samej Hiszpanii w nakładzie ponad milion egzemplarzy, na świecie zaś były to rozmiary rzędu dwunastu milionów. Co więcej, możemy się spodziewać ekranizacji powieści, gdyż jeden z hollywoodzkich pisarzy zakupił prawo do ekranizacji powieści.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi