Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Ciemna strona światła. Tunel Zagłady - Patronat MoznaPrzeczytac.pl

Zanim zapomnę – Iwona Wilmowska

Dodane 23 kwietnia 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Zanim zapomnę - Iwona Wilmowska

Zanim zapomnę
Iwona Wilmowska

Do przeczytania książki Iwony Wilmowskiej zachęcił mnie tytuł „Zanim zapomnę”. Od pierwszej chwili zastanawiałam się, o czym nie będą chcieli zapomnieć bohaterowie powieści. Niestety dla mnie, dobrze dla autorki, która potrafi stworzyć nieoczywistą fabułę, do samego końca nie udało mi się odgadnąć o co chodzi, dopiero kilka ostatnich stron pozwoliło mi zrozumieć tytuł. Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu nad pomysłem pani Iwony. Ale zacznijmy od początku…

Czytaj dalej

Czarny Huzar – Leszek Biały

Dodane 20 kwietnia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Czarny Huzar - Leszek Biały

Czarny Huzar
Leszek Biały

Książki historyczne mają to do siebie, że balansują na niezwykle cienkiej linii pomiędzy domysłami a faktami. Siłą rzeczy zostają wystawione na dodatkową krytykę, nie tylko ze strony obranej przez siebie drogi narracji, ale także dokładności przekazywanej wiedzy. Oczywistym jest, że każdy woli co innego, i może wybrać opowieść luźno osadzoną w realiach historycznych, co łatwo przywodzi na myśl gatunek fantasy. Istnieją jednak odbiorcy poszukujący tych najprawdziwszych doznań z dziedziny historii. Dla nich wszystko musi mieć swoje potwierdzenie w rzeczywistych faktach, tło książki nie może zostać skalane jakąś nieprawidłowością. Niewątpliwie jest to mała i hermetyczna społeczność czytelnicza, jednak bardzo wpływowa. Potwierdzają to wyniki sprzedaży książek fabularnych z tej dziedziny, które od wielu lat utwierdzają mnie w przekonaniu, że powieści historyczne osadzone i opowiedziane w sposób niemal naukowy są swego rodzaju ewenementem, ale usprawiedliwionym. „Czarny Huzar” autorstwa Leszka Białego jest idealnym przykładem tej dziwnej, ludzkiej potrzeby przeniesienia się do świata nierealnego zbudowanego na tym całkiem realnym.

Czytaj dalej

Ziemia kłamstw – Anne B. Ragde

Dodane 14 kwietnia 2017 | 4 komentarze

Recenzja książki Ziemia kłamstw - Anne B. Ragde

Ziemia kłamstw
Anne B. Ragde

Zastanawialiście się kiedyś nad siłą więzów krwi? Ja z jednej strony zawsze uważałam, że nie są aż takie ważne, że bardziej liczy się relacja jaką nawiązujemy z drugą osobą. To czy utrzymujemy ze sobą kontakt, wspieramy się. Przecież nie jest najważniejsze kto kogo urodził, ale kto wychował. To, że dana osoba jest siostrą, czy bratem nie oznacza, że kochamy ją z automatu. Książka norweskiej pisarki Anne B. Ragde pokazała mi jednak, że więzy krwi jednak łączą nas ponad wszystko. Są najważniejsze na świecie i dają osobie znać w najbardziej ciężkich sytuacjach.

Ziemia kłamstw”, powieść za którą autorka otrzymała nagrodę literacką Riksmålsforbundets, a także została uznana przez czasopismo „VG” za najlepszą norweską powieść dekady 1999–2009 opowiada właśnie o sile rodziny, szukaniu korzeni pozwalających zajrzeć głęboko w nas samych. A co więcej o bliskich, a jednak jak dalekich, bo nie mieliśmy wcześniej o nich pojęcia.

Czytaj dalej

Trening relaksacji – Dagmara Gmitrzak

Dodane 13 kwietnia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Trening relaksacji - Dagmara Gmitrzak

Trening relaksacji
Dagmara Gmitrzak

Jesteśmy mieszkańcami szybkiej cywilizacji w równie szybkich czasach. Rzesze menadżerów wyższego stopnia, z pospinanymi od stresu mięśniami pleców szukają u różnej maści trenerów osobistych sposobów na relaks bez straty wydajności. Brak czasu, nadmiar spraw i presja społeczna każą im sięgnąć po poradnik typu „Jak uwolnić się od stresu”. Nadaktywni i przestymulowani, w przerwie między meetingiem a deadlinem, klikają przepełnioną kortyzolem ręką „zamów” w internetowej księgarni dla ludzi sukcesu. Tak wyobrażam sobie pierwsze spotkanie czytelnika z książką Dagmary Gmitrzak „Trening relaksacji„…

Czytaj dalej

Kluczowy świadek – Jørn Lier Horst

Dodane 12 kwietnia 2017 | 3 komentarze

Recenzja książki Kluczowy świadek - Jørn Lier Horst

Kluczowy świadek
Jørn Lier Horst

Przed nami recenzja pierwszego tomu serii o komisarzu Williamie Wistlingu. Bardzo mnie cieszy, że dzięki uprzejmości wydawnictwa Smak Słowa – mogę sięgnąć do źródła historii jeszcze przed premierą. Dziękuję!

Kluczowy świadek” jest siódmą z serii książką wydaną w Polsce. Wydano ją w oryginale w 2004 roku i od tego czasu 25 razy wznawiano nakład. Świadczy to fenomenie pisarza i sukcesie całego zbioru. Tak jak pisałam we wcześniejszych recenzjach „Ślepego tropu” czy „Szumowin”, każdy tom jest odrębną historią i absolutnie nie odczuwamy dyskomfortu czytania książek w innej kolejności niż pisał je autor.

Czytaj dalej

Niepokorni – Natalia Płonka

Dodane 12 kwietnia 2017 | 2 komentarze

Recenzja książki Niepokorni - Natalia Płonka

Niepokorni
Natalia Płonka

I pomyśleć, że nie tak dawno sądziłam, że literatura młodzieżowa nie ma osobie w moim wieku już nic do zaoferowania, dotykając odległych mi problemów zbuntowanych nastolatków. Szczęśliwie, za sprawą przypadku, kilka tygodni temu trafiła do mnie książka z takiego właśnie gatunku i… otworzyła mi oczy. Postanowiłam otworzyć się nie tylko na młodzieżówki, ale także na publikacje dla najmłodszych Czytelników. Patrząc z perspektywy czasu, była to dobra decyzja.

W „Niepokornych” Natalii Płonki zainteresował mnie opis na okładce, a zwłaszcza przyjaźń i określenie „czas, kiedy wszystko jest jeszcze pierwsze”. Postanowiłam zrobić sobie takie prywatne déjà vu i cofnąć pamięcią do lat beztroski, kiedy nic się nie musiało, ale wszystko mogło. Za sprawą tej książki moja podróż do przeszłości stała się faktem.

Czytaj dalej

Historia Ewolucji – Steve Parker

Dodane 11 kwietnia 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Historia Ewolucji - Steve Parker

Historia Ewolucji
Steve Parker

Co mogła czuć młoda Ziemia, gdy przeszło cztery i pół miliarda lat temu zderzyła się Theą? Czy protoplastą wszelkiego życia na Ziemi są proste izotopy węgla? Dlaczego rośliny i zwierzęta oddały świat ludziom? Czy człowiek pochodzi od małpy? Pytań o genezę istnienia tej chyba nieco już zmęczonej planety i jej mieszkańców można postawić znacznie więcej. Wiele odpowiedzi poznaliśmy na przestrzeni dziejów w wyniku starań naukowców (szczególnie w trzech ostatnich stuleciach). Proces naukowego poznawania wciąż trwa! Oczywiście otwarte pozostaje pytanie „dokąd zmierzamy?”, ale to nie diagnozy, ani tym bardziej przepowiednie są tematem pięknie wydanej książki pt. „Historia Ewolucji”, tylko nauka, a w zasadzie jej rezultaty nad stanem badań na temat ewolucji. Tak oto każda zainteresowana tym zagadnieniem osoba powinna to dzieło potraktować jako biblię o dziejach ewolucji, której rozpoczęcie równa się z początkami wszelkiego istnienia na Ziemi.

Czytaj dalej

Usterka – Radosław Damian Dopierała

Dodane 10 kwietnia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Usterka - Radosław Damian Dopierała

Usterka
Radosław Damian Dopierała

Każdy lubi poczuć dreszczyk emocji, jaki potrafią nam zaserwować mroczne historie. Trochę horroru i adrenaliny z tym związanej na pewno dobrze robi na krążenie, szczególnie jeśli jest sprawnie opowiedziane. Nie muszę tutaj przytaczać autorów odpowiedzialnych za wiele nie przespanych nocy u czytelników takich jak King, Masterton czy nawet Anne Rice, potrafili przyprawić o gęsia skórkę niejedną osobę. Nie będę ukrywał, że daleko mi do tego gatunku literackiego, chociaż swoje przeczytałem. Nigdy nie zapomnę jak wiele kosztowało mnie nerwów pierwsze spotkanie z książkami Kinga właśnie, a zdecydowanie nie miałem odpowiedniego wówczas wieku do takich lektur. Zachodnia literatura dostarcza nam aż nazbyt wielu autorów literatury grozy. Jednak jeśli zawęzimy spektrum poszukiwań do tej rodzimej, nagle okazuje się, że rynek wydawniczy stał się bardzo ciasny i specyficzny. Mało kto potrafi wymienić chociaż jedno znaczące nazwisko związane z literaturą grozy. Trudno to zjawisko wyjaśnić, ale niezaprzeczalnie pojawia się tutaj duża dziura gatunkowa. Polski czytelnik woli bardziej groteskowe opowieści grozy, nie ukierunkowane na czysty strach spływający z kart książki. Postanowiłem zgłębić ten ewenement i sięgnąłem po książkę „Usterka” autorstwa Radosława Damiana Dopierały.

Czytaj dalej

Teoretyczne minimum. Co musisz wiedzieć, żeby zacząć zajmować się fizyką – Leonard Susskind, George Hrabovsky

Dodane 9 kwietnia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Teoretyczne minimum. Co musisz wiedzieć, żeby zacząć zajmować się fizyką - Leonard Susskind, George Hrabovsky

Teoretyczne minimum. Co musisz wiedzieć, żeby zacząć zajmować się fizyką
Leonard Susskind, George Hrabovsky

Decydując się na tę książkę, jako pasjonat nauk przyrodniczych, chciałem poukładać swoje wiadomości na temat fizyki i poznać czym jest tytułowe “minimum” z tego zakresu wiedzy. Ostatecznie dostałem bardzo dobry wykład na temat fizyki teoretycznej, który został skompresowany do jednej, niewielkiej ale też treściwej książki. I to bez żadnych kompromisów i uproszczeń, bo materiał nie jest wcale bardzo okrojony i zawiera właśnie to, co każdy amator fizyki wiedzieć powinien. 

Czytaj dalej

El Greco – Díaz María Jesús, Raquel Medina de Vargas, Elisa Arnau Gubern

Dodane 8 kwietnia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki El Greco - Raquel Medina de Vargas, Elisa Arnau Gubern

El Greco
Díaz María Jesús, Raquel Medina de Vargas, Elisa Arnau Gubern

Tak wyjątkowego stylu nie da się nie zauważyć i pomylić z żadnym innym. Styl ten bowiem wyprzedził swoją epokę, ale nie zyskał kontynuatorów. A stworzył go jeden człowiek – znany jako El Greco. Jego twórczość, choć tak czasowo odległa, wciąż fascynuje i stanowi pewną zagadkę. Uważany za manierystę, zmodyfikował jednak ten styl torując drogę do ekspresyjnego baroku. I właściwie trudno mu nadać odpowiednią „etykietę” epoki, w której tworzył, bo jego twórczość pozostała nieoczywista.

Naprawdę nazywał się Dominikos Theotokopulos, urodził się w 1541 roku na Krecie, która wówczas należała do Republiki Weneckiej. Już tutaj, poprzez zetknięcie się ze sztuką bizantyjską, zaczął się kształtować niezwykły charakter twórczości przyszłego artysty. W Wenecji wpłynęło na niego malarstwo Tycjana i Tintoretta, zaś w Rzymie zetknął się z twórczością Michała Anioła i Rafaela. Z takim bagażem doświadczeń i zdobytej wiedzy udał się do Hiszpanii i osiadł w Toledo. Pseudonim Il Greco nadano mu jeszcze w Rzymie (jako cudzoziemcowi o greckich korzeniach), w Hiszpanii zmienił tylko rodzajnik na El. Mimo to, zawsze podpisywał obrazy swoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi