Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Jarek Patriota – Artur Pruziński

Dodane 18 stycznia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Jarek Patriota - Artur Pruziński

Jarek Patriota
Artur Pruziński

Książki poli­ti­cal fic­tion od zawsze były moją pasją. Wszystko zaczęło się w liceum kiedy to pierw­szy raz prze­czytałem książkę For­sy­tha: „Dzień Sza­kala„. Od tego czasu minęło ponad dzie­sięć lat, które poskut­ko­wały poszu­ki­wa­niem coraz to nowych odmian lite­ra­tury poli­tycz­nej. W zna­czą­cej czę­ści były to książki z gatunku fic­tion, jed­nak ni­gdy nie dotar­łem do poli­tycz­nego kaba­retu jakim nie­wąt­pli­wie stara się być książka „Jarek Patriota” autor­stwa Artura Pru­ziń­skiego. Pomi­ja­jąc już sam fakt tego, że w rodzi­mej lite­ra­tu­rze brak tako­wego odga­łę­zie­nia pisar­skiego, można się mocno zasko­czyć książką, która w jawny spo­sób pró­buje sobie na wła­sną rękę, uto­ro­wać drogę w wydaw­ni­czym świe­cie.

Czytaj dalej

Modlitwa Jezusowa. Bardzo krótkie wprowadzenie – Szymon Hiżycki OSB

Dodane 18 stycznia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Modlitwa Jezusowa. Bardzo krótkie wprowadzenie - Szymon Hiżycki OSB

Modlitwa Jezusowa. Bardzo krótkie wprowadzenie
Szymon Hiżycki OSB

Dla osób wierzących w Boga, modlitwa jest niesamowicie ważnym elementem każdego dnia. Wstając rano z łóżka dziękujemy za szczęśliwą noc, a także prosimy o błogosławieństwo na cały dzień. Kładąc się spać opowiadamy Bogu nasz cały dzień, to co nas rozzłościło, a także to co było dla nas miłym zaskoczeniem. Niestety bardzo często ten ważny element naszej wiary, zostaje zagubiony wśród natłoku wydarzeń i zajęć. Praca, obowiązki domowe sprawiają, że jesteśmy tak zmęczeni iż modlitwa wydaje się być kolejnym wyczerpującym zajęciem – w związku z czym odpuszczamy…

Czytaj dalej

Nieperfekcyjna mama – Anna Dydzik

Dodane 17 stycznia 2017 | 2 komentarze

Recenzja książki Nieperfekcyjna mama - Anna Dydzik

Nieperfekcyjna mama
Anna Dydzik

Nie od dziś wiadomo, że świeżo upieczeni rodzice czy kobiety spodziewające się dzieci są świetnym celem marketingowców. Zagubieni w nowej roli przekopują „Internety” w poszukiwaniu wsparcia, wzoru, perfekcyjnych rodziców, którzy pokażą, jak dobrze pełnić swoją rolę. W związku z czym mamy masę blogów prowadzonych przez „perfekcyjne mamy”, na których kilkuzdaniowe eksperckie wpisy opatrzone są wieloma zdjęciami lokującymi produkty sponsorowane, a rzekomo sprawiające, że jest się lepszym parentem (blogi parentingowe). Przygotowując się do tej recenzji zaglądałam na różne blogi, fora i przyznaję, że rodzicielstwo zaczęło mnie przerażać. W swoim życiu poznałam wiele mam, które różnie, ale jakoś sobie z tą rolą radziły. Znacznie różniły się od tych w sieci, które zawsze wypoczęte w posprzątanym domu i z czyściutkim dzieckiem w koszuli pozują do zdjęć. Oprzytomnienie zaczęło sprowadzać myślenie, że dom i dzieci zaczęto traktować, jako pracę w takim sensie, że jest to wieczny plan zdjęciowo-filmowy.

Czytaj dalej

Sztuka w czasach PRL – Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska

Dodane 16 stycznia 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Sztuka w czasach PRL - Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska

Sztuka w czasach PRL
Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska

Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, chyba każdemu, kojarzą się z cenzurą. Wszyscy wiemy, że był to bardzo trudny i skomplikowany okres dla artystów, z tego względu, że wszystko musiało być podporządkowane wszechobecnej polityce. Nie było dowolności tworzenia, chyba że ktoś tworzył do tak zwanej szuflady, jednak jeśli dany artysta chciał prezentować swoje prace przed szerszą publicznością musiał liczyć się z tym, że każde dzieło przed publikacją, czy jakąkolwiek wystawą przechodziło proces weryfikacji, czy aby nie odbiega od oficjalnej linii polityki. Jednak, pomimo wszystkich trudności i przeciwności kwiat polskiej kultury starał się przemycać co tylko mógł, tak aby pokazywać swój sprzeciw wobec otaczającego stanu rzeczy i wzmacniać morale obywateli.

Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska zabiera nas w podróż przez sztukę czasów PRL-u. Wycieczkę zaczynamy od architektury, która była ważnym narzędziem propagandy. Warto tutaj zwrócić uwagę, że upolityczniona została nawet odbudowa Starego Miasta w Warszawie. Realizowana oba była według wzorców historycznych, a nie stanu przedwojennego. Miedzy innymi kościół św. Jana otrzymał fasadę gotycką zamiast neogotyckiej. Celem takiego zdania było wyraźnie pokazanie odcięcia PRL-u od czasów II Rzeczypospolitej.

Czytaj dalej

Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną – Rafael Santandreu

Dodane 16 stycznia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Okulary szczęścia - Rafael Santandreu

Okulary szczęścia
Rafael Santandreu

Jestem mądrym, wartościowym i pewnym siebie człowiekiem… Każdą z przeszkód jakie stawia mi życie, jestem w stanie przezwyciężyć… Ilu z nas jest w stanie określić siebie właśnie w taki sposób? Jak często zastanawialiśmy się nad tym, co czyni nas silnymi i świadomymi swoich wartości? Czy w ogóle kiedykolwiek się o tym myśleliście? Kiedy naprawdę człowiek może czuć się prawdziwie szczęśliwy?

Naprzeciw tym wszystkim pytaniom jakie szaleją w naszej głowie wychodzi autorytet w dziedzinie zdrowia psychicznego, pasjonat i badacz ludzkiego umysłu – Rafael Santandreu w książce „Okulary szczęścia”. Autor bazując na swojej praktyce i zdobytym doświadczeniu, chce przekazać czytelnikowi w jaki sposób zmieniając nasz sposób myślenia i działania możemy stać się osobami prawdziwie szczęśliwymi. Zapewne niejeden z nas myśląc o tych trudnych zagadnieniach automatycznie robi krok w tył – otóż nie! Drogi czytelniku, ta książka jest napisana w niezwykle przystępny sposób dla każdego! Pracownik korporacji, lekarz, sprzedawca czy kucharka – do wszystkich tych osób jest ona skierowana i gwarantuję, że język jakim jest napisana dla każdego będzie zrozumiały i treściwy.

Czytaj dalej

A miało być tak pięknie – A. Rook

Dodane 15 stycznia 2017 | 2 komentarze

Recenzja książki A miało być tak pięknie - A. Rook

A miało być tak pięknie
A. Rook

A miało być tak pięknie – jeśli na świecie istnieje ktoś, w kogo głowie nigdy nie zawitała ta myśl, to szczerze zazdroszczę. Zresztą, pewnie do czasu. Prędzej czy później każdemu fortuna choć raz, a najpewniej po wielokroć, zaśmieje się prosto w twarz i spotka on na swojej drodze ten ponadczasowy frazes. Nie sztuką jest go unikać – prawdziwe wyzwanie to stawienie mu czoła, zebranie swoich czterech liter z podłogi po upadku i próbowanie dalej, dążenie do wyznaczonych celów mimo niepowodzeń.

Czytaj dalej

Dziewczyna, którą kochałeś – Jojo Moyes

Dodane 15 stycznia 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Dziewczyna którą kochałeś - Jojo Moyes

Dziewczyna którą kochałeś
Jojo Moyes

Książkę „Dziewczyna, którą kochałeś” postanowiłam przeczytać z dwóch powodów. Po pierwsze, kojarzyłam jej autorkę (mimo, ze nie czytałam wcześniejszych książek Jojo Moyes). Po drugie, ma delikatną okładkę z pięknie dobranymi kolorami. Być może nie świadczy to od razu o jakości książki, ale dla mnie jest zawsze ważnym kryterium wyboru książek do przeczytania. Na wstępie dodam, że opis bohaterki z tylnej okładki książki:

„W życiu Liv nic nie poszło zgodnie z planem. Zamiast cieszyć się miłością męża i myśleć o wspólnej przyszłości, została sama. Jedyne, na co ma ochotę to wejść pod kołdrę i już nigdy nie wyściubiać spod niej nosa. Wypić o jeden kieliszek wina za dużo i zapomnieć o mailach od komornika i mężczyźnie, który miał być spełnieniem marzeń, a zniknął bez słowa. Jedyne, co pomaga jej przetrwać, to portret dziewczyny, zaręczynowy prezent. Najcenniejsza rzecz jaką ma.”

jest nieco zniechęcający i nie oddaje klimatu książki. Bohaterka nie jest prostą, bezrefleksyjną kobietą z obniżonym nastrojem z powodu problemów życiowych. Postać Liv jest opisana dużo głębiej, a jej życie naprawdę straciło w pewnym momencie sens.

Czytaj dalej

Judasz – Tosca Lee

Dodane 14 stycznia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Judasz - Tosca Lee

Judasz
Tosca Lee

Kiedy patrzę w oczy Judasza, to myślę o zdradzie. To przecież takie normalne… i takie bezrefleksyjne. Wszakże w tradycji chrześcijańskiej Judasz stał się symbolem zdrady, kłamstwa i samobójstwa. Ta tradycja utrzymuje się nawet wśród ludzi, którzy o chrześcijaństwie nie chcą słyszeć, bowiem Judasz, mąż z Kariotu, otrzymał taką rolę w historii zbawienia, że wydał na śmierć swojego mistrza Jezusa Chrystusa. Mistrza i zarazem przyjaciela, o czym w swej wybornej powieści zatytułowanej „Judasz” opowiedziała Tosca Lee.

Książka wydana w oryginale w 2013 roku okrywa innym światłem postać Judasza, niż mówi o nim tradycja. To powieść oparta na drobiazgowych badaniach naukowych prowadzonych przez autorkę w Izraelu, a zarazem rezultat przeanalizowanych przez nią źródeł i dostępnej literatury na temat Judasza oraz przeprowadzonych rozmów z autorytetami w tej tematyce. Dzieło „Judasz”, jak to bywa w przypadku owej autorki, nie jest więc fikcyjnym wyobrażeniem na temat tej konkretnej postaci i jego czasów, ale solidnym studium trudnego życiorysu, którego niejasności Tosca Lee uzupełniła o swoją wyobraźnię połączoną z głęboką wiarą i znajomością Pisma Świętego. W sumie więc „Judasz” to wyjątkowy przyczynek do tego, co utrwalone w masowych wierzeniach. To Judasz, którego oczy tak po prostu nie wywołują myśli o zdradzie.

Czytaj dalej

Poradnik dla smoków. Żywienie i wychowywanie ludzi – Laurence Yep, Joanne Ryder

Dodane 12 stycznia 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Poradnik dla smoków. Żywienie i wychowywanie ludzi - Laurence Yep, Joanne Ryder

Poradnik dla smoków. Żywienie i wychowywanie ludzi
Laurence Yep, Joanne Ryder

Historie dla dzieci lub młodzieży, w których jedną z głównych postaci jest smok, zawsze należały do moich ulubionych. Do dziś jestem wielką fanką Hildegunsta Rzeźbiarza Mitów, smoka-bohatera z książki „Miasto Śniących Książek”. Z ogromnym zadowoleniem mogę stwierdzić, że panna Drake, również trafi do pocztu moich ulubionych smoczych postaci!

Panna Drake to poważny i stateczny smok, niestety ostatnio nie miewa się zbyt dobrze. Niedawno straciła swojego podopiecznego, Amelię którą nazywała „Kudłatą”. Wychowała ją, nauczyła wszystkiego, niestety ludzcy wychowankowie nie żyją tyle co smoki. Panna Drake straciła wielu „oswojonych” – jak samo o nich mówi – i postanawia, że nie przygarnie więcej żadnego innego, aż tu nagle z pełnym impetem w jej życie wchodzi Winnie. Amelia – która była cioteczną babką dziewczynki, zostawiła jej klucz do jaskini panny Drake (która znajduje się w piwnicach domu Winnie), nakazując dziewczynce odwiedzanie jej przyjaciółki-smoka. Mała dziewczynka zadaje wścibskie pytania, jest uparta, namolna i brak jej manier panny Drake. Chcąc nie chcąc, smoczyca musi wziąć znowu pod swoje skrzydła kolejnego podopiecznego. Niestety Winnie jak magnes przyciąga kłopoty i bardzo szybko za sprawą dziewczynki po San Francisco zaczynają hasać magiczne stworzenia. Obie panny muszą szybko je wyłapać zanim te narobią kłopotów.

Czytaj dalej

Piękna Litera – Ewa Landowska, Barbara Bodziony

Dodane 11 stycznia 2017 | 5 komentarzy

Recenzja książki Piękna Litera - Ewa Landowska, Barbara Bodziony

Piękna Litera
Ewa Landowska, Barbara Bodziony

Jeśli sądzisz, że w dobie komputerów sztuka pisania zanikła…

Piękna Literatynieckiego Wydawnictwa Benedyktynów to pierwszy polski podręcznik do kaligrafii, który wysoko stawia poprzeczkę ewentualnym konkurentom w przyszłości. To przede wszystkim książka, z którą niezwykle przyjemnie jest obcować. Już od pierwszego spojrzenia zachwyca minimalistyczną i elegancką okładką przywodzącą na myśl starą szkołę wydawniczą. Taki był zresztą zamysł Autorek, by formą nawiązać do klasycznych podręczników kaligrafii. Miłośników ładnych książek usatysfakcjonuje przejrzysty układ tekstu i wysoka jakość papieru, a także niespotykana, służąca wygodzie użytkowania oprawa z gołym grzbietem i widocznym szyciem po otwarciu okładki. Jest to niewątpliwa zaleta – książka pozostaje otwarta na wybranej stronie, a czytelnik w spokoju kopiuje litery. Poza kilkoma uchybieniami interpunkcyjnymi trudno cokolwiek zarzucić projektowi, wydaje się on bowiem perfekcyjny w każdym calu. Dodatkową ciekawostką i typograficznym „smaczkiem” całości jest fakt, że krój pisma tekstu głównego został zaprojektowany przez wykładowcę krakowskiej ASP prof. Wojciecha Regulskiego i użyczony publikacji na prośbę Autorek.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi