Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Jagoda - Patronat MoznaPrzeczytac.pl
Banda cz 1 Ryder i Eileen - Patronat MoznaPrzeczytac.pl

Tropiciele faktów. Piraci – Will Osborne, Mary Pope Osborne

Dodane 25 lutego 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Tropiciele faktów. Piraci - Will Osborne, Mary Pope Osborne

Tropiciele faktów. Piraci
Will Osborne, Mary Pope Osborne

Tropiciele faktów. Piraci” to kolejny tom książek wspierających serię „Magiczny Domek na drzewie”, który trafił w moje ręce. Merytoryczna wiedza dotycząca piratów stanowi doskonałe rozwinięcie treści, które opisane zostały w książce „Popołudnie z piratami”.

Will Osborne i Mary Pope Osborne zabierają czytelnika w historyczną podróż na statek piracki. Kolejne strony książki przybliżają życie i fakty związane ze stylem życia na morzu. Pierwsze strony poświęcono historii. Młody czytelnik zostaje zabrany w podróż do wybrzeży Morza Śródziemnego i Chin. W ten sposób zostaje przybliżona motywacja odkrywania nowych lądów i wielkich wypraw geograficznych.

Czytaj dalej

Tropiciele faktów. Wojownicy ninja i samurajowie – Mary Pope Osborne, Natalie Pope Boyce

Dodane 24 lutego 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Tropiciele faktów. Wojownicy ninja i samurajowie - Mary Pope Osborne, Natalie Pope Boyce

Tropiciele faktów. Wojownicy ninja i samurajowie
Mary Pope Osborne, Natalie Pope Boyce

Wojownicy ninja i samurajowie” to tom serii „Tropiciele faktów” autorstwa Mary Pope Osborne i Natalie Pope Boyce. Książka jest popularnonaukowym dopełnieniem serii o przygodach Jacka i Ani z Żabiego Potoku. Zgodnie z tytułem, autorki w oparciu o konsultacje historyczne i pedagogiczne przybliżają czytelnikom fakty związane z życiem samurajów i ninja.

W pierwszym rozdziale przedstawione zostało tło historyczne. Czytelnik poznaje okoliczności, które doprowadziły do powstania samurajskich armii i tajnych oddziałów ninja. Przybliżone zostają fakty geograficzne i związane z panującym ówcześnie ustrojem. Kolejne trzy rozdziały służą bliższemu poznaniu samurajów. Opisane zostały zasady życia i czynności codzienne, rodzaje broni i zbroi, a także sposób przeprowadzania bitew i sylwetki najbardziej znanych samurajów. Kolejne rozdziały poświęcono „wojownikom cienia”, czyli ninja. Przedstawiona i szczegółowo opisana umiejętność kamuflażu, a także sposoby walki pozwalają na dość wnikliwe poznanie tej niezwykłej grupy. Ostatni rozdział to podsumowanie, czyli opis tego jak obecnie wygląda Japonia i to, jak odnosi się przeszłości.

Czytaj dalej

Kobieta, która wiedziała za mało – Daniel Koziarski

Dodane 23 lutego 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Kobieta, która wiedziała za mało - Daniel Koziarski

Kobieta, która wiedziała za mało
Daniel Koziarski

Z twórczością Daniela Koziarskiego spotkałam się do niedawna tylko raz, przy okazji jego duetu z Agnieszką Lingas-Łoniewską w „Zbrodniach pozamałżeńskich” – książce, która wywarła na mnie duże i bardzo pozytywne wrażenie. Nie dziwi więc fakt, że przy kolejnej publikacji tego autora moje oczekiwania były większe niż zazwyczaj.

Główną bohaterką powieści „Kobieta, która wiedziała za mało” jest czterdziestokilkuletnia Marzena Wierzba, poczytna, choć przez wielu deprecjonowana autorka powieści obyczajowych z nutą nie zawsze subtelnej erotyki. Kiedy pewnego dnia z życia kobiety odchodzi jej mąż, zafascynowany młodą asystentką, Marzena po pierwszym szoku i rozpaczy postanawia napisać powieść o wyzwolonym życiu osobistym kobiety już nie najmłodszej, ale spragnionej mocnych wrażeń, niekoniecznie idących w parze z głębszym uczuciem. Pisząc sceny do „Dziennika Suki”, wyobraźnia czyni Marzenę główną bohaterką, przeżywającą te wszystkie miłostki i uniesienia, sprawiając, że nasza bohaterka ubolewa nad własnym, nieistniejącym już życiem prywatnym.

Czytaj dalej

Magiczny domek na drzewie. Noc z wojownikami ninja – Mary Pope Osborne

Dodane 22 lutego 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Magiczny domek na drzewie. Noc z wojownikami ninja - Mary Pope Osborne

Magiczny domek na drzewie. Noc z wojownikami ninja
Mary Pope Osborne

Magiczny domek na drzewie” to amerykańska seria książek przygodowych dla dzieci z lat 90. Jako uzupełnienie serii powstała kolejna – popularnonaukowa kolekcja „Tropiciele faktów”, która stanowi dopełnienie przygód dziecięcych bohaterów.

Seria autorstwa Mary Pope Osborne została przetłumaczona na kilkadziesiąt języków. Podróże młodych bohaterów są niejako powiązane z biografią ich autorki. Sama spędziła sporą część swojego życia w drodze. Poznawała różne kultury i kraje. Pozytywny odbiór pierwszych czterech części zarówno przez dzieci jak i przez nauczycieli zachęcił ją do napisania kolejnych, z czego powstała lista składająca się już z ponad 50 tytułów.

„Noc z wojownikami ninja” jest piątym tomem serii „Magiczny Domek na drzewie”. Główni bohaterowie – Jacek i Ania wyruszają w kolejną tajemniczą wyprawę, po to, by odnaleźć Morgan. Czarodziejka, dzięki której krainy z książek stają się dziecięcą rzeczywistością potrzebuje pomocy. Przerwany list i książka otwarta na ilustracji przedstawiającej japońskich wojowników nie pozostawia dzieciom wątpliwości. Opuszczają Żabi Potok i z pomocą książki i magii przedostają się do kraju samurajów. Próbując odnaleźć przyjaciółkę, dzieci poznają niezwykłych wojowników ninja i samurajów. Podczas gdy jedni są sprzymierzeńcami, drudzy stanowią zagrożenie. Dzieci próbują wykorzystać wskazówki wojowników do tego, aby przetrwać. Przygody jednej nocy w Japonii przybliżają dzieciom, a zarazem czytelnikom kolejny zakątek świata.

Czytaj dalej

Seksparty – Emanuel Herz

Dodane 21 lutego 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Seksparty - Emanuel Herz

Seksparty
Emanuel Herz

Literatura erotyczna – jakie skojarzenia budzi u Was ten zwrot? U mnie dosyć mieszane. Niestety w ostatnich latach w tym gatunku króluje „50 twarzy Greya” i jemu podobne, przez wielu nazywane „porno dla kur domowych”, co ma być niby epitetem niezbyt sympatycznym, a na pewno wskazującym na literaturę niezbyt wysublimowaną. Na rozmaitych forach literackich trwają zaciekłe batalie, czy coś takiego w ogóle powinno nosić miano „powieści” czy „literatury” właśnie, czy też może jest to spore nadużycie i potwarz dla innych autorów. Osobiście uważam, że nie każdy musi od razu lubować się w Dostojewskim czy Kuczoku i nie ma czegoś takiego jak „literatura gorszego sortu”, są jedynie książki słabe i kiepsko napisane.

Jaką książką jest „Seksparty” Emanuela Herza? No cóż, bądźmy szczerzy, jak ktoś dostaje do ręki powieść z adnotacją na okładce, że to właśnie przedstawiciel gatunku erotycznego, to niewiele poza opisami seksualnych doznań się powinien spodziewać. Raczej nikt filmów porno nie ogląda dla dialogów, więc prawdopodobnie niewiele osób, sięgających po książki z tej półki, oczekuje jakiejś psychologicznej głębi i zapierających dech w piersiach zwrotów akcji. Ale nawet filmy porno dzieli się na amatorskie i profesjonalne, więc zapewne i w literaturze erotycznej jakąś skalę ocen można by ustalić. Moim zdaniem „Seksparty” do kategorii profesjonalnej jednak trochę zabrakło. Owszem, opisów aktów seksualnych jest tutaj sporo i miejscami ma się wrażenie, jakby autor odtworzył sobie jakiś program spod znaku Różowej Landrynki i spisywał wszystkie przedstawiane tam pomysły i pozycje seksualne, jak leci. Jedne są opisane bardziej sugestywnie, inne bardzo powierzchownie, wręcz miejscami nieudolnie i sztampowo. Powiedzmy jednak, że wszystko mieści się w granicach gatunku, nie mamy tu do czynienia ani z ckliwością i kiczowatością rodem z Harlequinów, ani z wulgaryzmami rodem z Penthouse’a. Nie do samych opisów erotycznych mam tutaj zarzuty, ale do fabuły – do takiego stopnia wydumanej i oderwanej od rzeczywistości, ujętej w tak uproszczone schematy przyczynowo-skutkowe, że miejscami aż boli.

Czytaj dalej

Magiczny domek na drzewie. Popołudnie z piratami – Mary Pope Osborne

Dodane 20 lutego 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Magiczny domek na drzewie 4. Popołudnie z piratami - Mary Pope Osborne

Magiczny domek na drzewie. Popołudnie z piratami
Mary Pope Osborne

Popołudnie z piratami” jest czwartym tomem amerykańskiej serii „Magiczny Domek na drzewie”. Dla mnie to pierwsza książka przygodowa autorstwa Mary Pope Osborne. Przewrotnie wybrałam tytuł, który mnie interesuje po to, by sprawdzić, czy można je czytać w różnej kolejności, czyli niezależnie od tego, co proponuje autorka.

„Magiczny Domek na drzewie” jest zbiorem kilkudziesięciu książek przygodowych dla dzieci z lat 90. Jako uzupełnienie serii powstała kolejna – popularnonaukowa kolekcja „Tropiciele faktów”, która stanowi dopełnienie przygód młodych bohaterów.

Czytaj dalej

IKIGAI. Japoński sekret długiego i szczęśliwego życia – Héctor Garcia, Francesc Miralles

Dodane 20 lutego 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki IKIGAI. Japoński sekret długiego i szczęśliwego życia - Héctor Garcia, Francesc Miralles

IKIGAI. Japoński sekret długiego i szczęśliwego życia
Héctor Garcia, Francesc Miralles

Pewnego dnia spotkało się w Tokio dwóch Hiszpanów. Jeden z nich miał bzika na punkcie wszystkiego co japońskie, a także bloga i dwie książki na ten temat. Drugi, również Japonią żywo zainteresowany, na koncie posiadał kilkanaście poczytnych powieści, głównie młodzieżówek, często będących efektem współpracy autorskiej. Co mogło wyniknąć z takiego spotkania? Otóż „Ikigai. Japoński sekret długiego i szczęśliwego życia” Héctora Garcii oraz Francesca Mirallesa.

Nieczęsto sięgam po poradniki, jednak ten zainteresował mnie ze względu na znane mi wcześniej pojęcie ikigai, w którego sens głęboko wierzę. Ikigai, raison d’être, sens życia – to coś na styku pasji, misji, powołania i zawodu. Jest to czynność, aktywność, którą kochasz, więc wstajesz dzięki temu każdego dnia z łóżka. Przez to, co robisz, świat staje się trochę lepszy. Poza tym istnieje szansa, że ktoś ci za to zapłaci. I wreszcie, jesteś w tym dobry. Autorzy definiują ikigai w skrócie jako „szczęście płynące z bycia stale zajętym” i w tym też upatrują przyczyny długowieczności Japończyków, zwłaszcza mieszkańców Okinawy, wyspy charakteryzującej się jednym z największych wskaźników długowieczności na świecie (tzw. niebieska strefa). To tam udali się twórcy poradnika w celu odkrycia sekretu zdrowego i szczęśliwego życia, który obiecują zdradzić swoim czytelnikom.

Czytaj dalej

Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat – Rachel Swaby

Dodane 17 lutego 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat - Rachel Swaby

Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat
Rachel Swaby

Z czym Wam się kojarzą dwie cechy: upór i przekora? Może tak jak mi, z kobietami? Nie chcę brzmieć jak feministka, ale my, kobiety, zwykle uparcie dążymy do celu, chcemy udoskonalać życie, nie tylko nasze, ale i społeczeństwa, nie zawsze szukając poklasku. Oczywiście kochamy pochwały, dobre słowo na nasz temat, lecz priorytetem jest po prostu lepsze i łatwiejsze życie. Szczególnie było to uwydatnione w przeszłości, gdy niezbyt dobrze było widziane, jak przedstawicielka płci pięknej odkryła, udoskonaliła szczepionkę, czy jakieś urządzenie. Zawsze też znalazł się, jakiś mężczyzna w zespole, który zbierał laury za koleżankę. Nie mówię w tym miejscu absolutnie, że mężczyźni nie wykazywali zdolności, że to kobiety za nich pracowały a oni zbierali laury. Staram się tylko podkreślić, że wielkim odkrywcą może być każdy, bez względu na płeć. W tym miejscu warto sięgnąć po książkę „Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat”, aby przekonać się, jak wiele kobiet dokonało przełomowych odkryć o których nikt nie słyszał, a powinien. Książka Rachel Swaby, jak już się domyślacie po tytule, przedstawia historie 52 kobiet, którym zawdzięczamy bardzo wiele, a tak naprawdę o tym nie wiemy. Wiedza o kobietach naukowcach kończy się u wielu z nas, (niestety u mnie też tak się kończyła przed lekturą), na Marii Skłodowskiej – Curie, dwukrotnej laureatce Nagrody Nobla, wybitnej chemiczce i fizyczce. Dzięki tej lekturze jednak, staniemy się o wiele bardziej świadomi wpływu kobiet na naukę.

Czytaj dalej

Najdłuższa noc – Marek Bukowski, Maciej Dancewicz

Dodane 15 lutego 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Najdłuższa noc - Marek Bukowski, Maciej Dancewicz

Najdłuższa noc
Marek Bukowski, Maciej Dancewicz

Przenieśmy się na chwilę myślami do Krakowa z początków XX wieku, do roku 1904. W Europie trwa Belle époque, czyli piękna epoka, zwiastująca rozkwit kultury, sztuki, ogólny postęp techniczny i naukowy. Polacy są wymęczeni życiem pod zaborami wrogich mocarstw, gdzie panuje powszechna bieda, zwłaszcza na terenach Galicji. Jednak arystokratyczne warstwy społeczeństwa chcą żyć w zgodzie z panującymi trendami, bogaci i szykowni Krakowianie bywają w teatrach i pielęgnują znajomości z największymi osobistościami w mieście. Oddaje to fragment powieści „Najdłuższa noc” Marka Bukowskiego i Macieja Dancewicza:

„W teatrze Miejskim należało bywać. Głównie dlatego, że spotykało się tam najlepsze towarzystwo Krakowa. Trzeba zatem było się pokazać, żeby widzieć i być widzianym. […]
Zanim jednak publiczność zasiadała w fotelach, odbywała się wstępna lustracja, bowiem lustracja zasadnicza miała miejsce dopiero podczas przerwy w spektaklu (lub w przerwach). Wolno przechadzające się po teatralnym foyer pary kłaniały się znajomym i oddawały przesłane uśmiechy.”

Czytaj dalej

Siódmy sen – Dorota Vinet

Dodane 14 lutego 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Siódmy sen - Dorota Vinet

Siódmy sen
Dorota Vinet

Nie mogę nie przyznać, że zaintrygowała mnie okładka tej książki, jej lekkość, symbolika (indiański łapacz snów) i kojące kolory. Intrygujący tytuł i …dałam się wciągnąć w „Siódmy sen”.

Niektórzy mają marzenie: rzucić wszystko i na przykład zostać rolnikiem; zaszyć się gdzieś na wsi i uprawiać „własny ogródek”. Tak zrobili Cathy i Jean, kupując zaniedbaną farmę gdzieś na zachodzie Francji. Bohaterowie powieści Doroty Vinet to młode, kochające się małżeństwo, które właśnie spełnia marzenie o własnym miejscu na ziemi. Remontując zabudowania starej farmy i dając jej nowe życie, są dumni i szczęśliwi. Jednak jak to w życiu bywa, gdzieś tam zawsze czyha finansowe niebezpieczeństwo. Ceny mleka spadają, nieznana zdaje się być wymarzona wiejska przyszłość. Zbliżające się problemy kładą się cieniem na idealne życie młodych rolników. Jedynym wyjściem jest integracja z innym kolegami po fachu, co okazuje się niełatwym zadaniem. Trudno bowiem zatrzeć złe wrażenie pozostawione po dawnych właścicielach tego miejsca.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi