Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Siostry półkrwi - Patronat MoznaPrzeczytac.pl

Jedna jedyna – Jørn Lier Horst

Dodane 20 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Jedna jedyna - Jørn Lier Horst

Jedna jedyna
Jørn Lier Horst

Recenzje książek Horsta mogłabym pisać jednym zdaniem „Kolejna fantastyczna powieść kryminalna” i to w sumie by wystarczyło. Ci, którzy znają autora wiedzieliby o co chodzi, jednak z racji tego, że być może nie wszyscy mieli przyjemność zetknąć się z jego twórczością, postaram się Wam przybliżyć samego autora, oraz kolejną część z cyklu o Williamie Wistingu – „Jedna jedyna

Jørn Lier Horst obecnie jest pisarzem i dramaturgiem, do 2013 jednak pracował jako szef wydziału śledczego Okręgu Policji Vestfold. Autor studiował kryminologię, filozofię i psychologię. Jest laureatem wielu prestiżowych nagród, otrzymał między innymi: nagrodę norweskich księgarzy 2011, nagrodę Rivertona 2012 oraz Szklany Klucz 2012. Największą sławę Horst zdobył dzięki serii kryminalnej o Williamie Wistingu. Do tej pory ukazało się 10 tomów powieści: „Gdy mrok zapada”, „Kluczowy świadek”, „Felicja zaginęła”, „Gdy morze cichnie”, „Szumowiny”, „Poza sezonem”, „Psy gończe”, „Jaskiniowiec”, „Ślepy trop” oraz recenzowana właśnie „Jedna jedyna”.

Czytaj dalej

Najlepsze dla mężczyzny – John O’Farrell

Dodane 19 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Najlepsze dla mężczyzny - John O'Farrell

Najlepsze dla mężczyzny
John O’Farrell

Michael Adams wiedzie beztroskie życie kawalera. Wynajmuje mieszkanie z trzema kumplami, śpi do południa, ma lodówkę tuż koło łóżka, żeby musieć się jak najmniej męczyć wstawaniem. Jako muzyk artysta ma także nienormowany czas pracy, dzięki czemu, jak najdzie go wena skleci jakiś kawałek (np. dżingiel do reklamy masła na swoje następne zlecenie) i ma spokój. W wolnych i bardziej ambitnych chwilach wraca do marzeń o założeniu zespołu i próbuje komponować coś poważniejszego. Czas spędza na piciu herbaty, quizach ze współlokatorami, a czasem na imprezach. Raj singla.

Michael Adams jest też przykładnym ojcem i wspaniałym mężem. Po kilku dniach wytężonej pracy w studio nagraniowym wraca stęskniony do żony i dwójki małych pociech i spędza cudowny czas z rodziną. Pomaga przy dwuletniej Millie, usypia kilkumiesięcznego Alfiego, przygotowuje gorącą kąpiel dla ukochanej Catherine. Czas płynie mu wśród pieluch, mleka i zabawek.

Czytaj dalej

Biblia diabła – Leszek Herman

Dodane 18 maja 2018 | brak komentarzy

 

Recenzja książki Biblia diabła - Leszek Herman

Biblia diabła
Leszek Herman

Znacie Leszka Hermana, przemytnika tajemnic z przeszłości? Ja do czasu lektury „Biblii diabła” nie znałam, a teraz jestem przeszczęśliwa, że zupełnie przypadkiem trafiłam na tę pozycję. Książka jest po prostu świetna! Jest to mieszkanka historii z literaturą obyczajową oraz wątkiem kryminalnym w tle, napisana w takim sposób, że cały czas chce się więcej i więcej. Dobrze, że ma prawie 600 stron, tyle wystarczy, żeby nacieszyć się świetnym stylem autora i zachęcić do sięgnięcia po kolejne pozycje.

Szczecińska dziennikarka otrzymuje od swojego kierownika, jako karę, zadanie napisania cyklu artykułów o kobietach oskarżonych o czary. Na początku uważa, że jest to beznadziejnie nudne zadnie, jednak z czasem, gdy zaczyna wdrażać się w tematykę zaczyna jej się to podobać. Kobieta postanawia skupić się na pomorskich czarownicach, gdyż uważa, że te mogą najbardziej zainteresować mieszkańców.

Czytaj dalej

Sześć prawd wiary oraz ich skutki – Małgorzata Borkowska OSB

Dodane 17 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Sześć prawd wiary oraz ich skutki - Małgorzata Borkowska OSB

Sześć prawd wiary oraz ich skutki
Małgorzata Borkowska OSB

Bardzo często pojawia się zarzut, że katolicy odznaczają się niewielką wiedzą na tematy religijne. Chodzi tutaj zarówno o znajomość teologii jak i Pisma Świętego. Można zaryzykować twierdzenie, że wiedza teologiczna większości Polaków zatrzymała się gdzieś na poziomie szkolnym. Przed I Komunią Świętą i Bierzmowaniem prowadzona jest bowiem intensywna katecheza. Dzieci, aby zostać dopuszczone do sakramentów muszą posiąść określoną wiedzę. Uczą się wtedy podstawowych pojęć i prawd wiary. Jest to pierwsze zetknięcie z teologią – oczywiście na adekwatnym do ich wieku poziomie. Niestety potem następuje pewien „zastój”. Stąd też wiedza religijna dorosłych jest często powierzchowna i niepogłębiona. Dostrzega to Kościół, który coraz częściej mówi o potrzebie katechizacji dorosłych. Taki stan rzeczy wytykają nam – katolikom – często ateiści lub np. Świadkowie Jehowy. Podczas dyskusji często pada „koronny” argument – jacy z was katolicy, skoro nie znacie Biblii, historii Kościoła itp.

Czytaj dalej

Wpływ – Bruno Kadyna

Dodane 15 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Wpływ - Bruno Kadyna

Wpływ
Bruno Kadyna

Bruno Kadyna pojawił się na moim radarze czytelniczym wraz z jego debiutancką powieścią „Metalowa Dolna”, która mocno namieszała na rynku wydawniczym w naszym kraju. Muszę przyznać, że dałem się kupić wizji autora w stu procentach i do dzisiaj bardzo dobrze wspominam czas spędzony z tą lekturą. Kiedy pojawił się „Wpływ” byłem bardzo ciekaw tego, co też nowego ma do przekazania Pan Kadyna. Tym razem zdecydował się na tematykę mocno już oklepaną, żeby nie powiedzieć wyjałowioną z możliwości opisania czegoś nowego, odkrywczego. Uzależnienie i wszystko co się z tym wiąże było przedstawiane w książkach na miliony sposobów w każdej niemal sekwencji, dlatego podszedłem do „Wpływu” z ostrożnością, bojąc się wtórności, którą może mi zaoferować…

Czytaj dalej

Prymityw. Epopeja narodowa – Marcin Kołodziejczyk

Dodane 14 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Prymityw. Epopeja narodowa - Marcin Kołodziejczyk

Prymityw. Epopeja narodowa
Marcin Kołodziejczyk

Epos narodowy, epopeja narodowa – utwór literacki o istotnym znaczeniu dla danego narodu. Określenie to przyznawane jest zwykle jednemu dziełu literatury narodowej, które według materiałów historycznych czy tradycji ma najwierniej oddawać charakterystyczne dla epoki rysy narodu lub jego warstwy, osiągając jednocześnie wysoki stopień artyzmu (definicja znaleziona w sieci). Myślę że przytoczenie tej definicji jest potrzebne, a wręcz konieczne w kontekście niniejszej recenzji.

Epopeja narodowa. To określenie zawsze kojarzy mi się z „Panem Tadeuszem”. Wszyscy znamy to dzieło Adama Mickiewicza. Wszyscy w szkole uczyli się „Inwokacji”. To właśnie „Pan Tadeusz” jest polską epopeją narodową. Uczono nas o tym na lekcjach języka polskiego. Wszyscy podziwiamy kunszt literacki naszego wieszcza narodowego. Jest to po prostu dzieło bez wątpienia należące do kanonu literatury polskiej.

Tymczasem ostatnio spotykałem się z reklamą książki „Prymityw”, autorstwa Marcina Kołodziejczyka. Z krótkiego biogramu znajdującego się na okładce możemy się dowiedzieć, iż jest on reporterem i laureatem wielu prestiżowych nagród dziennikarskich. Wymienione są także jego wcześniejsze tytuły. Na okładce jego najnowszej powieści znajdujemy właśnie takie określenie: epopeja narodowa. Odważnie – pomyślałem. W ogóle muszę przyznać, że kampania reklamowa książki jest naprawdę przemyślana. Wszyscy wiemy, jak małe dzieci reagują na zakazy. „Nie rusz tego, nie dotykaj” – mówi zatroskany rodzic. Po takich słowach możemy być niemal pewni, że dziecko zrobi dokładnie to, czego mu się zabrania. Wie o tym także wydawca książki – Wielka Litera – przewrotnie zwracając się do potencjalnego czytelnika tymi słowami:

„jeżeli jesteś w drodze do dyskontu. Albo do modnej galerii. Jeżeli pijesz piwo do biesiadnej TV. Albo wino przy muzyce klasycznej. Jeżeli nie starcza ci do pierwszego. Albo kupujesz nowe auto. Jeżeli jesteś prawdziwym Polakiem albo polactwem pogardzasz. Nie czuj się bezpieczny. I trzymaj się z dala od tej książki. Na miłość boską, nie chcesz czytać tej powieści”.

Czytaj dalej

Pięć kilometrów do bomby. Rowerem przez Afrykę – Elżbieta Wiejaczka, Tomasz Budzioch

Dodane 13 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Pięć kilometrów do bomby. Rowerem przez Afrykę - Elżbieta Wiejaczka, Tomasz Budzioch

Pięć kilometrów do bomby. Rowerem przez Afrykę
Elżbieta Wiejaczka, Tomasz Budzioch

Podróż poślubna. Zwykle kojarzy nam się z romantycznym wyjazdem w jakieś piękne miejsce. Najczęściej jest to wypoczynek za granicą. Nowożeńcy chcą wspólnie spędzić czas, pobyć ze sobą, odpocząć. Nierzadko korzystają z opcji „all inclusive”, aby poczuć się „wyjątkowo”. Któż z nas nie lubi być obsługiwany, doglądany przez hotelową obsługę, która co rusz donosi posiłki i napoje. W takiej scenerii można oderwać się od kłopotów i trudów dnia codziennego. Wszak z tym utożsamiamy podróż poślubną – z wypoczynkiem i relaksem.

Jak się jednak przekonamy, nie każda podróż poślubna wygląda właśnie tak. Co bowiem powiecie o podróży poślubnej odbytej na rowerach? Szaleństwo! Zakrzyknie ktoś. To jednak nie wszystko. Elżbieta Wiejaczka i Tomasz Budzioch postanowili bowiem odbyć swoją podróż poślubną w formie rowerowej wyprawy po Afryce. Jak sami piszą:

„w ten sposób powstał projekt od Atlantyku do Oceanu Indyjskiego, ale ponieważ chcieliśmy zobaczyć rozreklamowane Malawi i jeszcze Rwandę, zamiast najkrótszej trasy wybraliśmy kształt węża długości ponad 7000 kilometrów. Gad naszej drogi wił się przez jedenaście krajów Afryki: Namibię, Botswanę, Zambię, Zimbabwe, Mozambik, Malawi, Tanzanię, Burundi, Rwandę, Ugandę i Kenię”.

Czytaj dalej

Pamiętnik ze starego domu – Ilona Gołębiewska

Dodane 12 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Pamiętnik ze starego domu - Ilona Gołębiewska

Pamiętnik ze starego domu
Ilona Gołębiewska

Pamiętnik ze starego domu” to kolejna, trzecia już część opowieści o życiu Alicji Pniewskiej, której historię autorka opisywała już wcześniej z poprzedzających ją powieściach: pt „Powrót do Starego Domu” i „Tajemnice Starego Domu”. Miałam możliwość czytać jedynie drugą część, ale każda z nich stanowi osobną wyodrębnioną opowieść i można je czytać zupełnie niezależnie.

Główną bohaterkę powieści poznajemy w momencie kiedy rozpoczyna pisać swój pamiętnik, w którym od tej pory regularnie zapisuje najważniejsze momenty codzienności, swoje uczucia i przeżycia. Jak pisze „słowa mają moc zachowania przeszłości” i dla niej stanowi to szczególną wartość. Alicja mieszka w swoim starym domu w Pniewie, razem z mężczyzną, którego kocha oraz z dwójką dzieci – Rozalką, córeczką Adama i adoptowanym przez nią Michałkiem. Dzieci wnoszą do Starego Domu w Pniewie radość i pogodę czyniąc w nim i wokół niego szczególnie rodzinną, pogodną atmosferę. Taka atmosfera zresztą towarzyszy nieustannie czytelnikowi wędrującemu przez karty książki. Alicja zawsze marzyła o takim domu, można powiedzieć, że jej marzenia się spełniły i ma obecnie wszystko czego pragnęła.

Czytaj dalej

21 polskich grzechów głównych – Piotr Stankiewicz

Dodane 9 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki 21 polskich grzechów głównych - Piotr Stankiewicz

21 polskich grzechów głównych
Piotr Stankiewicz

„W swojej ludowej mądrości wiemy, że od państwa polskiego nie należy spodziewać się usług wysokiej jakości i w ogóle, że nie należy spodziewać się po nim wiele. Jeśli państwo coś robi, to my, obywatele tego państwa, z góry zakładamy (na ogół słusznie), że wyjdzie to najgorzej, jak tylko się da. Jesteśmy absolutnie trzeźwymi realistami, jeśli chodzi o oczekiwania wobec naszego państwa. Nie mamy złudzeń co do tego, czy Rzeczypospolitej uda się na czas zbudować stadiony bądź autostrady albo wypłacić zasiłek macierzyński w terminie. Ten brak oczekiwań jest smutny, ale w jakiejś mierze zdrowy. Wszyscy wiemy, że nasze państwo działa słabo”.

Bardzo często narzekamy na Polskę. Irytuje nas wiele zjawisk, które zwyczajnie utrudniają nam życie. Utyskujemy na sposób działania urzędów państwowych i wszechobecną biurokrację. Skarżymy się, że państwo i jego instytucje nierzadko traktują obywatela jako swojego wroga. Zauważamy jednocześnie bylejakość i niechlujność w jego działaniu. Wielu Polaków przekonuje, że życie za granicą jest łatwiejsze. Na Zachodzie wszystko ma być prostsze, bardziej zrozumiałe i przyjazne dla człowieka. Nie trzeba tracić energii i czasu na załatwianie każdej błahostki. Obywatel jest traktowany poważnie, nie zaś jak natręt, którego należy się jak najszybciej pozbyć.

Właśnie z takiej obserwacji, pełnej utyskiwań na polską rzeczywistość powstała książka „21 polskich grzechów głównych”. Publikacja ukazała się nakładem Wydawnictwa Bellona. Jej autorem jest Piotr Stankiewicz, który „mieszka w Polsce od 35 lat. Nie pije. Pisze”.

Czytaj dalej

Umwelt – Przemysław Żarski

Dodane 7 maja 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Umwelt - Przemysław Żarski

Umwelt
Przemysław Żarski

Umwelt” to literacki debiut Przemysława Żarskiego. Trzeba przyznać, że na pierwszy rzut oka książka wydaje się udana – choćby ze względu na intrygującą, przykuwająca uwagę okładkę oraz zachęcający opis. Niestety już we wczesnym stadium lektury łatwo spostrzec, że coś poszło nie tak, że powieść nie do końca jest dopracowana, co sprawia, że czytelnik odczuwa znużenie – stan absolutnie niedopuszczalny w kryminale.

Adam Berger, śledczy, który nie tak dawno stracił żonę, prowadzi śledztwo związane ze znalezieniem przez policję w parku ciała młodej nauczycielki. W jej kieszeni funkcjonariusze odnajdują motyla – jedyny ślad po zabójcy. Z czasem w mieście dochodzi do kolejnych morderstw, a to, co obiektywne, zaczyna mieszać się z jednostkowymi, na pozór arealnymi, doświadczeniami Tomasza Witkowskiego, młodego lekarza. Gdy policja prowadzi poszukiwania złoczyńcy, pojawiają się kolejne ofiary, jeszcze bardziej potęgujące niepokój lokalnej społeczności.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi