Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Recepta na dobre zdrowie – Frédéric Saldmann

Dodane 16 lipca 2019 | brak komentarzy

Recepta na dobre zdrowie - Frederic Saldmann

Recepta na dobre zdrowie
Frédéric Saldmann

Dawno nie czytałam ciekawej książki o zdrowiu i dbaniu o siebie. Temat niby powszechnie znany i przerabiany kilkanaście razy, jednak czasami lubię sięgnąć po poradnik w ramach przypomnienia, zdobycia dodatkowej wiedzy, czy motywacji, ale dalej jako tako się prowadzić 😉 Tym razem w moje ręce wpadła książka dr Frederica Saldmanna, lekarza francuskich gwiazd, który pokazuje nam jak dzięki naturalnym metodom wydłużyć swoje życie, zachować zdrowie i pogodę ducha. Zastanawiacie się być może, dlaczego akurat wybrałam tę pozycję? Zachęcił mnie do tego fragment książki zamieszczony na listku okładki:

„Twój zegarek podaje ci dokładną godzinę. Wiesz co prawda, że spóźnia się jedną sekundę na dobę, ale uznajesz, że nie ma to większego znaczenia – kto by sobie zaprzątał głowę jedną sekundą. Jednak po upływie roku opóźnienie zegarka będzie wynosiło sześć minut, po trzech latach osiemnaście, a po pięciu – pół godziny. Zegarek nie będzie już pełnił swojej funkcji, stanie się bezużyteczny. Ciało ludzkie działa tak samo. Zależnie od twoich nawyków możesz tracić lub zyskiwać lata życia. Czerwone lampki alarmowe zapalają się, kiedy jest już za późno – choroba już wyrządziła szkody, których nie sposób naprawić. Organizm był niszczony w środku, niezauważalnie”.

Czytaj dalej

Chronologia Sztuki. Oś czasu kultury zachodniej od czasów prehistorycznych po współczesne – Iain Zaczek

Dodane 14 lipca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Chronologia Sztuki. Oś czasu kultury zachodniej od czasów prehistorycznych po współczesne - Zaczek Iain

Chronologia Sztuki. Oś czasu kultury zachodniej od czasów prehistorycznych po współczesne
Zaczek Iain

We wprowadzeniu do „Chronologii sztuki” zostały przywołane słowa Joshua Reynoldsa, który zauważył, że „Nic nie może pojawić się z niczego”. Choć mogłoby się wydawać, że powyższe stwierdzenie jest na tyle uniwersalne, że mogłoby poprzedzać dowolne wydawnictwo, to nie sposób nie spostrzec, że w tym wypadku funduje ono recenzowaną publikację. Książka wyrasta bowiem z przekonania, że sztuka wynika z „czegoś” konkretnego, że jest z „czymś” wyraźnie powiązana. Właśnie to „coś” staje się obiektem jej zainteresowań, głównym problemem.

Czytaj dalej

Helisa – Marc Elsberg

Dodane 11 lipca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Helisa - Marc Elsberg

Helisa
Marc Elsberg

Z autorem książki „HelisaMarkiem Elsbergiem spotykam się już po raz trzeci. Wcześniej miałam przyjemność przeczytać dwie jego poprzednie powieści, tj. „Zero” oraz „Blackout”.
Książka zaczyna się od dramatycznych wydarzeń związanych z nagłą śmiercią sekretarza stanu USA podczas wygłaszania przemówienia na Monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa. Wszystko wskazuje, że przyczyną zgonu jest zawał serca… Jednak w trakcie sekcji okazuje się, że śmierć nie nastąpiła w sposób naturalny, a przyczyną był tajemniczy wirus.

Jednocześnie pracownicy jednej z firm zajmującej się hodowlą GMO odkrywają w Afryce pola kukurydzy odpornej na pustoszącą tamtejsze uprawy suszę oraz gąsienice. Podobne informacje docierają do firmy z innych zakątków świata, co zmusza przedsiębiorstwo do poszukiwania przyczyny tego zjawiska. A pewna, starająca się o dziecko, amerykańska para dostaję od swojego lekarza propozycje „zaprojektowania” sobie idealnego dziecka…

Czytaj dalej

Teoria opanowywania trwogi – Tomasz Organek

Dodane 3 lipca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Teoria opanowywania trwogi - Tomasz Organek

Teoria opanowywania trwogi
Tomasz Organek

Dużo w ostatnim czasie mówiło się o książce Tomasza Organka. „Teoria opanowywania trwogi”, bo o nią chodzi, zalała media społecznościowe, pojawiła się w zestawieniach tytułów do przeczytania na lato, a także – co ciekawe – zagościła wraz z autorem na wielu wydarzeniach literackich: od Festiwalu Książki w Opolu po Międzynarodowy Festiwal Literatury Apostrof. Oczywiście kwestią sporną jest to, na ile Organek gościł na wymienionych imprezach jako pisarz-debiutant, a na ile jako osoba publiczna, jednak nie sposób nie zauważyć, że jego powieść odbiła się dużym echem na rynku wydawniczym.

Książka Organka jest – powiedzmy sobie otwarcie już na początku – przesadnie egzaltowana i przestylizowana. Niestety, trudno „Teorię opanowywania trwogi” czytać w przekonaniu, że narracja toczy się swobodnie, naturalnie, gdy na każdym kroku czytelnik raczony jest quasi-filozoficznymi przemyśleniami, utrzymanymi w ramach niby pokoleniowych refleksji nad rzeczywistością i jej kształtem. Za dużo w tej książce komunałów, utartych spostrzeżeń i wyświechtanych frazesów, stosowanych w przekonaniu, że ubogacają formę i wpływają na oryginalność czy wyrazistość stylu, a za mało prawdziwej osobliwości i naturalności.

Czytaj dalej

Budka Suflera. Memu miastu na do widzenia. Muzyka – miasto – ludzie – Jarosław Sawic

Dodane 2 lipca 2019 | brak komentarzy

Budka Suflera. Memu miastu na do widzenia. Muzyka - miasto - ludzie – Jarosław Sawic

Budka Suflera. Memu miastu na do widzenia. Muzyka – miasto – ludzie
Jarosław Sawic

Kika tygodni temu muzyczny (i internetowy) światek obiegła informacja o reaktywacji Budki Suflera, która w 2014 roku zakończyła 40–letnią działalność pożegnalną trasą koncertową. Mówiąc szczerze, nie rozumiem tej decyzji. Nie chcę się zastanawiać, czym była podyktowana, ale moim zdaniem jest to chybiony pomysł i rozdrabnianie się na drobne. Zwłaszcza, że grupa wraca bez swojego długoletniego wokalisty Krzysztofa Cugowskiego, który (słusznie) odmówił udziału w tym przedsięwzięciu. To nie spotkało się z aprobatą kompozytora praktycznie wszystkich piosenek „suflerów” Romualda Lipko. Jaki będzie ciąg dalszy tej „telenoweli”? Trudno powiedzieć.

A wydawało się, że panowie wiedzieli, kiedy ze sceny zejść…

Na fali powyższych refleksji sięgnąłem po biografię tego jednego z najbarwniejszych i najpopularniejszych polskich zespołów autorstwa Jarosława Sawica pt. „Budka Suflera. Memu miastu na do widzenia. Muzyka – miasto – ludzie„. W tej wielowątkowej opowieści moją uwagę zwrócił opis początku końca grupy, który – paradoksalnie – rozpoczął się w momencie, kiedy „suflerzy” osiągnęli największy sukces komercyjny. Ale o tym napiszę nieco później.

Czytaj dalej

Studium w szkarłacie – Arthur Conan Doyle

Dodane 1 lipca 2019 | brak komentarzy

Studium w szkarłacie - Arthur Conan Doyle

Studium w szkarłacie
Arthur Conan Doyle

Nie podejrzewałam się o to, że jeszcze potrafię tak bardzo zżyć się z bohaterami jakiejś książki, jeśli nie są to bohaterowie mojej książki :-D Nie po tylu latach wypełnionych przeróżnymi lekturami, które co prawda zapadały w pamięć, ale w końcu musiały zrobić miejsce nowym. Wiem, wiem – to w końcu Sherlock Holmes i jego kompan doktor Watson, niemniej naprawdę mi przykro, że na półce nie czeka już na mnie żadna część przygód tego popularnego – nie bez powodu – detektywa. „Studium w szkarłacie” czytałam powoli, dawkowałam je sobie, robiłam przerwy, ale jednak nieuniknione nadeszło – skończyłam lekturę i trochę tak nie wiem, co ze sobą zrobić, nie mając w perspektywie następnej książki o Holmesie.

Gdybym choć trochę zagłębiła się w kolejność, w jakiej powinno się czytać te książki, pewnie od tej właśnie bym zaczęła, ale nie czuję, bym wiele straciła. Każda z propozycji Arthura Conana Doyla jest dobra, więc to bez różnicy, czy zaczęłam od „Studium w szkarłacie„, czy „Psa Baskerville’ów„. Tego ostatniego wciąż uważam za najlepszą, „Studium…” umieściłabym na drugim miejscu mojej prywatnej listy.

Czytaj dalej

Wolność w wirtualnym świecie. Zbuduj firmę swoich marzeń – Chris Ducker

Dodane 29 czerwca 2019 | brak komentarzy

Wolność w wirtualnym świecie. Zbuduj firmę swoich marzeń - Chris Ducker

Wolność w wirtualnym świecie. Zbuduj firmę swoich marzeń
Chris Ducker

Chris Ducker w swojej książce „Wolność w wirtualnym świecie. Zbuduj firmę swoich marzeń” porusza jeden z najtrudniejszych problemów z jakim spotykają się przedsiębiorcy prowadzący własną działalność gospodarczą dotyczącego przekonania, iż gwarancją sukcesu ich firmy jest stała kontrola i nadzorowanie wszystkich aspektów jej działania. Skutkiem takiego myślenia jest zwykle wydłużone godziny pracy (przekraczające nawet 10 na dobę), brak czasu dla siebie, rodziny, a w konsekwencji wypalenie zawodowe. Autor poruszając ten problem, daje nam jednocześnie jego rozwiązanie w postaci zatrudnienia „wirtualnych asystentów”, którzy umożliwią szybszy rozwój firmy, zwiększenie produktywności, a co najważniejsze dadzą więcej wolnego czasu właścicielowi.

Czytaj dalej

Cudzoziemka – B.M.W. Sobol

Dodane 19 czerwca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Cudzoziemka - B.M.W. Sobol

Cudzoziemka
B.M.W. Sobol

Po raz pierwszy okładkę „Cudzoziemki” zobaczyłam na Instagramie. Zainteresowała mnie na tyle, żeby przeczytać opis… a potem już wiedziałam, że to będzie coś dla mnie. Ucieszyłam się bardzo, że autorka jest Polką, bo uwielbiam poznawać prozę naszych rodzimych autorów.

Sam opis fabuły bardzo skojarzył mi się z serią stworzoną przez Dianę Gabaldon i chociaż w „Cudzoziemce” akcja dzieje się w Skandynawii a nie w Szkocji, to te dwa tytuły mają ze sobą kilka wspólnych elementów.

Dwudziestopięcioletnia studentka Judyta wraz z paczką znajomych postanawia wyjechać na wycieczkę do Szwecji. Opis z tyłu książki zdradza co prawda niewiele ponadto, że na wyprawie naszej głównej bohaterce coś się przydarzy i bardzo mnie to cieszy. Ja jednak muszę zdradzić nieco więcej, żeby móc przeanalizować pewne wątki.

Czytaj dalej

Twoje fotografie – Tammy Robinson

Dodane 16 czerwca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Twoje fotografie - Tammy Robinson

Twoje fotografie
Tammy Robinson

Propozycję zrecenzowania „Twoich fotografii” dostałam mniej-więcej w tym samym czasie, kiedy obejrzałam recenzję Anity na BookTube. Wtedy nie miałam już żadnych wątpliwości i wiedziałam, że chcę poznać tę historię. Kiedy książka wpadła w moje ręce, to myślałam, że uporam się z lekturą stosunkowo szybko. Cóż… Okazało się, że nie byłam przygotowana na aż tak wielki ładunek emocjonalny, jaki autorce udało się zawrzeć w swojej powieści. Chyba trudno sobie wyobrazić gorszy prezent na dwudzieste ósme urodziny, niż wiadomość, że rak piersi, który od kilku lat trwał w remisji, znowu zaatakował. Właśnie z taką sytuacją musi zmierzyć się Ava, nasza główna bohaterka…

Czytaj dalej

Polska znana i mniej znana V – Elżbieta Dzikowska

Dodane 12 czerwca 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Polska znana i mniej znana V - Elżbieta Dzikowska

Polska znana i mniej znana V
Elżbieta Dzikowska

„Już kolejny raz odkrywamy razem Polskę, ja i Czytelnicy. Różne regiony, różne zabytki. I teraz się przyznam, że w książce wszystko opisane jest nie z północy na południe, lecz odwrotnie: zaczynamy zatem zwiedzać kraj od Powroźnika. A tak naprawdę – to skąd tylko chcemy, wszędzie jest ciekawie”.

Myślę, że wielu z nas słyszało o Elżbiecie Dzikowskiej. Jest ona historykiem sztuki, reżyserem filmów dokumentalnych. Jej pasją są podróże. Razem z mężem, Tonym Halikiem, nakręciła dla Telewizji Polskiej około 300 filmów z niemal każdego zakątka świata. Znana jest także z popularnego programu telewizyjnego „Pieprz i wanilia”.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi