Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Dlaczego nikt nie wspomina psów z Titanica – Kuba Wojtaszczyk

Dodane 26 maja 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Dlaczego nikt nie wspomina psów z Titanica - Kuba Wojtaszczyk

Dlaczego nikt nie wspomina psów z Titanica
Kuba Wojtaszczyk

Książki traktujące o trudzie uporządkowania życia w powojennej Polsce zwykły skupiać się na aspekcie nowo powstałego ładu politycznego, w odniesieniu do zawiedzionych oczekiwań ludzi. Przyjęło się, że pisząc o tym czasie, pisze się o ludzkich losach w odniesieniu do już istniejącego nowego ustroju. Autorzy próbują pokazać czytelnikom, jak mogło wyglądać życie w zupełnie nowej rzeczywistości, jakby z pominięciem etapu przejściowego, co jest wielce krzywdzące dla całości fabuły. Z rozmysłem zostawia się ten najczarniejszy etap jakim było lato czterdziestego piątego, kiedy wszystko co jest opisywane później, miało swój prawdziwy początek. Pamiętam opowieści moich dziadków o tym konkretnym czasie, który w ich wspomnieniach malował się jako euforia wymieszana ze strachem, nie mniejszym jak podczas okupacji. Ludzie, cały ich naród, nagle wydostał się spod jarzma nazistów, by zostać rzuconym w objęcia innego, nie mniej złego, okupanta. Dzikość czasów przejścia z jednego etapu do drugiego, w oczach narodu trwała tylko chwilę, ale w niektórych jednostkach została na zawsze, wywierając na nich piętno po ostatni ich dzień. Kuba Wojtaszczyk postanowił skupić się na właśnie tym czasie w naszej historii, i na konkretnych osobach, które takim piętnem zostały naznaczone.

Czytaj dalej

Sfejsowani – Suzana E. Flores

Dodane 25 maja 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Sfejsowani - Suzana E. Flores

Sfejsowani
Suzana E. Flores

Nie ulega wątpliwości, że internet jako medium zrewolucjonizował sposób funkcjonowania społeczeństwa. Za jego sprawą każdy z nas stał się osobą publiczną, która w dowolnym momencie może wejść na podium, wziąć do ręki cyfrowy megafon i poinformować ludzi o tym co jadł na śniadanie, gdzie jest na wakacjach lub o swoich najgłębszych i najintymniejszych refleksjach. Zazwyczaj nie trwa to więcej niż parę sekund. Mamy stały kontakt ze wszystkimi osobami, które znamy. O dowolnej porze dnia i nocy, z dowolnego miejsca możemy przesłać im wiadomość. A gdy sami zostaniemy adresatami, czujemy się zobligowani do natychmiastowej odpowiedzi. Społecznie akceptowalne stało się odpisywanie na wiadomości, lub komentowanie postów podczas spotkań w realnym świecie.

Kiedy przyjrzymy się dzisiejszemu internetowi, możemy zauważyć że jego aktualny stan wyraża się poprzez portale społecznościowe. To one stanowią dla nas główne źródło informacji, choć same w sobie nie produkują żadnej treści. W 2004 roku narodził się facebook, jako narzędzie komunikacji studentów Uniwersytetu Harvarda, a pięć lat później stał się najczęściej używanym portalem społecznościowym na świecie. I jest nim do dzisiaj. Facebook zmienia nie tylko więzi społeczne, ale także same jednostki. Subtelnie wpływa na sam rdzeń tego czym jesteśmy, zmienia nasze autentyczne ja, nasze ja wyobrażone, nasze relacje i zachowania społeczne.

Czytaj dalej

Jesteś moją obsesją – Federico Moccia

Dodane 24 maja 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Jesteś moją obsesją - Federico Moccia

Jesteś moją obsesją
Federico Moccia

Po najnowszą powieść Federico Moccii sięgnęłam z ciekawości, w czym zaczytują się rzesze Włoszek i nie tylko. „Trzy metry nad niebem” to tytuł znany chyba wszystkim fankom literatury kobiecej. Teraz Moccia, nie tylko pisarz, ale też reżyser i scenarzysta, powraca z „Jesteś moją obsesją”. Bardzo rzadko zdarza mi się sięgać po typowo kobiecą literaturę, więc muszę już na wstępie zaznaczyć, że miałam za wysokie oczekiwania względem tej książeczki, co jednak nie przeszkodziło mi przeczytać jej za jednym zamachem w ciągu dwóch godzin.

Czytaj dalej

Beria. Oprawca bez skazy – Françoise Thom

Dodane 23 maja 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Beria. Oprawca bez skazy - Françoise Thom

Beria. Oprawca bez skazy
Françoise Thom

Zbrodniarze, tyrani, gwałciciele, mordercy, twórcy zorganizowanych aparatów represji i ucisku, często też psychopaci i pełni kompleksów maniacy wciąż zawłaszczają dla siebie dużą część światowej literatury faktu. Stają się przedmiotem analiz psychologicznych, dyskusji naukowych i dociekań w sprawie najbardziej skrywanych aspektów w ich życiorysach. Ba! Czasem nawet ściąga się z nich odpowiedzialność za popełnione zbrodnie, nierzadko też na własnym narodzie. Takie tendencje w ostatnim czasie daje się zauważyć w stosunku do Adolfa Hitlera, na temat którego powstała już niezliczona ilość opracowań, a w ostatnich latach wyrosła wokół niego „szkoła” przenosząca ogrom popełnionych zbrodni na bezpośrednich hitlerowskich wykonawców mordów. W te problemy, jako zjawisko, dobrze wpisuje się książka zatytułowana „Beria. Oprawca bez skazy” autorstwa francuskiej profesor historii Françoise Thom.

Czytaj dalej

Omnium – Richard A. Antonius

Dodane 22 maja 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Omnium - Richard A. Antonius

Omnium
Richard A. Antonius

Znając poprzednią powieść R. A. Antoniusa, która wywarła na mnie niemałe wrażenia, zachwycając przede wszystkim atmosferą i niepowtarzalnym klimatem PRL-u, z wielkim zainteresowaniem zasiadłem do lektury jego najnowszej książki, opatrzonej – co należy podkreślić – interesującą okładką.

Trzynastoletni Adam, bohater, mieszkający wraz z rodzicami, poznaje siermiężną rzeczywistość połowy XX wieku. Jego ojciec, wierny partyjnym przekonaniom, realizuje tajemniczy plan, podczas gdy jego żona, Róża, z trudem radzi sobie z licznymi nieprzychylnościami epoki, prowadząc przy tym dom, wychowując syna i obserwując osobliwe poczynania męża…

Czytaj dalej

Na drodze prawdy – Agnieszka Borys

Dodane 22 maja 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Na drodze prawdy - Agnieszka Borys

Na drodze prawdy
Agnieszka Borys

Z twórczością Agnieszki Borys spotkałam się po raz pierwszy i było to spotkanie emocjonujące – książkę jej autorstwa przeczytałam w jedno niedzielne popołudnie, chociaż zwykle dni wolne staram się spędzać bardziej społecznie – w gronie rodziny lub przyjaciół, na lekturę jest pora w tygodniu. Czasem jednak sięgasz po jakąś książkę i po prostu się zaczytujesz, a czas (i niedziela) mija niepostrzeżenie. Wpisując nazwisko autorki w wyszukiwarkę, uzyskałam informację, że spod jej pióra wyszły dotychczas dwie publikacje, obie na tematy trudne, obie bardzo dobrze oceniane. Jedna już za mną, po drugą zapewne też kiedyś sięgnę.

Czytaj dalej

Historia świata przez ścięte głowy opisana – Frances Larson

Dodane 21 maja 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Historia świata przez ścięte głowy opisana - Frances Larson

Historia świata przez ścięte głowy opisana
Frances Larson

„W owym czasie doszła do uszu tetrarchy Heroda wieść o Jezusie. I rzekł do swych dworzan: „To Jan Chrzciciel. On powstał z martwych i dlatego moce cudotwórcze w nim działają”. Herod bowiem kazał pochwycić Jana i związanego wrzucić do więzienia. Powodem była Herodiada, żona brata jego, Filipa. Jan bowiem upomniał go: „Nie wolno ci jej trzymać”. Chętnie też byłby go zgładził, bał się jednak ludu, ponieważ miano go za proroka. Otóż, kiedy obchodzono urodziny Heroda, tańczyła córka Herodiady wobec gości i spodobała się Herodowi. Zatem pod przysięgą obiecał jej dać wszystko, o cokolwiek poprosi. A ona przedtem już podmówiona przez swą matkę: „Daj mi – rzekła – tu na misie głowę Jana Chrzciciela!” Zasmucił się król. Lecz przez wzgląd na przysięgę i na współbiesiadników kazał jej dać. Posłał więc [kata] i kazał ściąć Jana w więzieniu. Przyniesiono głowę jego na misie i dano dziewczęciu, a ono zaniosło ją swojej matce. Uczniowie zaś Jana przyszli, zabrali jego ciało i pogrzebali je; potem poszli i donieśli o tym Jezusowi” (Mt 14, 1-12).

Powyższa scena, opisana w Ewangelii według św. Mateusza, opisuje śmierć Jana Chrzciciela. Widzimy, że Jan został ścięty z rozkazu króla, jego głowa zaś stała się nagrodą, a zarazem trofeum.

Biorąc do ręki książkę pod tytułem „Historia świata przez ścięte głowy opisana”, od razu przypomniałem sobie przywołany wyżej fragment Ewangelii. Historię świata można opisywać na wiele sposobów. Mamy więc opracowania klasyczne, opisujące chronologicznie dzieje świata. Historycy starają się jednak niejako uatrakcyjnić dziedzinę, którą się zajmują. Stąd też pojawia się wiele publikacji, opowiadających o historii inaczej. Mamy więc historię pieniądza, seksu, brudu itp.

Czytaj dalej

Zwiać za wszelką cenę. Słynni uciekinierzy i emigranci z PRL – Jarosław Molenda

Dodane 17 maja 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Zwiać za wszelką cenę. Słynni uciekinierzy i emigranci z PRL - Jarosław Molenda

Zwiać za wszelką cenę. Słynni uciekinierzy i emigranci z PRL
Jarosław Molenda

„Ukochany kraj, umiłowany kraj,
Ukochana i ziemia i nazwa
Ukochany kraj, umiłowany kraj,
Nasza droga i słońce i gwiazda”

Myślę, że każdy z nas zna te słowa piosenki Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego. Utwór ten był chętnie wykorzystywany przez komunistyczne władze Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Ze względu na swoją treść, został zaadaptowany wręcz jako pieśń socjalistyczna. Niestety, mimo usilnej propagandy, nie dla wszystkich Polska Rzeczpospolita Ludowa mogła być „ukochanym krajem”. Po zakończeniu II wojny światowej, naród polski miał nadzieję na wolną Ojczyznę. Straszliwa okupacja niemiecka wycisnęła na każdym Polaku niezatarte piętno. Radość z końca wojny była powszechna. Wszyscy wracali do wyzwolonej Polski, chcąc żyć, pracować, cieszyć się wolnością i pokojem. Niestety, nie wszystkim było to dane. Komuniści, przy zbrojnym poparciu Moskwy, podporządkowywali sobie po kolei wszystkie dziedziny życia. Okres „utrwalania władzy ludowej” nie pozostawiał złudzeń, jaka, a co ważniejsze czyja, będzie nowa Polska. Wbrew solennym zapewnieniom władz, w nowym kraju nie wszyscy przyjmowani byli z otwartymi ramionami. Wielu ludzi to zrozumiało, pozostając po wojnie na emigracji, dzięki czemu prawdopodobnie ocalili swoje życie. Wielu jednak wróciło. Wrócili pełni nadziei i ufności w przyszłość. Łudziły ich kolejne gwarancje zachodnich mocarstw, co do przeprowadzenia wolnych i demokratycznych wyborów. Niestety, rzeczywistość, jaką zastali, szybko weryfikowała ich myślenie i zachowanie. Niektórzy znów musieli uciekać.

Czytaj dalej

Rubinowe oczy Kremla. Tajemnice podziemnej Moskwy – Maciej Jastrzębski

Dodane 16 maja 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Rubinowe oczy Kremla. Tajemnice podziemnej Moskwy - Maciej Jarzębski

Rubinowe oczy Kremla. Tajemnice podziemnej Moskwy
Maciej Jastrzębski

Według starej legendy nad Moskwą ciąży klątwa Jariły, słowiańskiego boga. Bóstwo zostało obrażone przez kniazia Jurija, który zabił ostatniego pogańskiego kapłana, zbezcześcił świątynię, a na jej miejscu kazał wybudować twierdzę. Kreml jednak

„zamiast lud ruski […] bronić, strach w okolicy siał i zgorszenie. I nawet gdy twierdzę okrzyknięto stolicą zjednoczonych królestw ruskich, wciąż jakieś fatum nad nią wisiało. A to władcy okrutnikami się okazywali, a to obce wojska ją zdobywały. […] Na początku XX wieku bolszewicy, którzy cara obalili, na powrót stolicę imperium do Moskwy przenieśli. Siedem dziesięcioleci później znowu dała o sobie znać pogańska klątwa. Państwo, Związkiem Socjalistycznych Republik Radzieckich nazywane, rozpadło się z wielkim hukiem. A Kreml? Cóż, do dziś wiele tajemnic, spisków i intryg skrywa, a ludzie choć twierdzę podziwiają, to raczej z bojaźnią na nią patrzą. Ci, co więcej od innych wiedzą, mawiają, że w jej murach wciąż to samo zło się gnieździ, które przed wiekami się zalęgło. Tyle tylko, że w każdej epoce nowe oblicze przybiera.”

Czytaj dalej

Strefa komfortu – Ludwik Wolta

Dodane 15 maja 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Strefa komfortu - Ludwik Wolta

Strefa komfortu
Ludwik Wolta

Odnoszę silne wrażenie, że „Strefa komfortu„, mimo wielkiego zamiaru opowiadania o czymś, co stanowi nie lada problem, co dotyczy nas wszystkich, realizuje się w sposób mało atrakcyjny dla czytelnika, bo zamiast przedstawiać i poruszać, nuży szczegółową, mało pociągającą relacją z doświadczeń bohatera.

Gdy Berno traci wszystko to, co dotąd stanowiło o stabilności i ładzie jego życia, czyli partnerkę, pracę i niezależność, bierze się, choć niechętnie, za siebie, podążając za radami coacha, Jakuba Wernera. Analizuje własną przeszłość i śmiało planuje przyszłość, realizując tym, choć przy lekkim merytorycznym odchyleniu, rady motywującego trenera.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi