Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Labirynt Duchów – Carlos Ruiz Zafón

Dodane 16 września 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Labirynt Duchów - Carlos Ruiz Zafón

Labirynt Duchów
Carlos Ruiz Zafón

Przed Wami recenzja najgorętszej i najdłużej wyczekiwanej pozycji tej jesieni – „Labiryntu Duchów”! Premiera, co prawda zaplanowana jest na 11 października, jednak dzięki uprzejmości wydawnictwa Muza, swój egzemplarz recenzencki dostałam już teraz.

Słowem wstępu napiszę, że jest to czwarta i ostatnia część cyklu o Cmentarzu Zapomnianych Książek. Wcześniejsze części cyklu to „Cień wiatru”, „Gra Anioła” oraz „Więzień Nieba”. Bardzo się cieszę, że przed lekturą Labiryntu przypomniałam siebie wcześniejsze pozycje, gdyż tak jak obiecał Zafón, wszystkie wątki poruszane wcześniej łączą się tutaj, a tajemnice zostają wyjaśnione – nawet takie o których nie pomyślałabym, że mogą istnieć! Jednak obiektywnie patrząc, autor wprowadza czytelnika w świat danego tomu w taki sposób, że nie jest konieczna znajomość wcześniejszych. Tak ja jest to podkreślane na początku każdej z części – książki należą do cyklu powieści, które posiadają elementy je łączące, jednak każda z nich jest oddzielną i niezależną historią zamkniętą samą w sobie. Można śmiało czytać je w dowolnej kolejności, albo tylko jedną z nich, jeśli mamy na to ochotę. Z doświadczenia wiem jednak, że na jednej nie da się skończyć, człowiek chce więcej i więcej.

Czytaj dalej

Kolekcja pośmiertnych portretów – Maciek Jakubski

Dodane 15 września 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Kolekcja pośmiertnych portretów - Maciek Jakubski

Kolekcja pośmiertnych portretów
Maciek Jakubski

Kiedy dowiedziałam się, że istnieje w ogóle taka książka jak „Kolekcja pośmiertnych portretów” byłam rozżalona po lekturze „Dziewczęcia ze słonecznego wzgórza” i „leczyłam się” w pewien sposób „Klątwą przeznaczenia” (którą, notabene, uwielbiam). Dostałam maila i po przeczytaniu haseł jak: czarodzieje, krasnoludy, epidemia dżumy, karkonoskie legendy, steampunk, czarny humor i nekromancja… Zostałam sprzedana. Jednak co wyszło z tego rodzaju szalonego miksu, to później przejdziemy.

Kolekcja pośmiertnych portretów” to debiut literacki, swego rodzaju eksperymentalny projekt. Jednak Maciek Jakubski miał już wcześniej styczność z pisaniem i to naprawdę dało się zauważyć. Na początek wspomnę o świetnej, oryginalnej i przyciągającej wzrok okładce. Co zazwyczaj pomijam, bo mam tendencję do rozpisywania się i nie jest moim celem, abyście czytali tutaj wypracowania kosmicznej objętości.

Czytaj dalej

Skazani na sukces. Jak wytrenować mózg i zdobyć pracę marzeń – Iwona Radziszewska

Dodane 14 września 2017 | brak komentarzy

Recenzja Skazani na sukces. Jak wytrenować mózg i zdobyć pracę marzeń - Iwona Radziszewska

Skazani na sukces. Jak wytrenować mózg i zdobyć pracę marzeń
Iwona Radziszewska

Książka „Skazani na sukces. Jak wytrenować mózg i zdobyć pracę marzeń” zaciekawiła mnie przede wszystkim ze względów osobistych, ponieważ obecnie szukam swojego miejsca na rynku pracy. Dlatego też bardzo chętnie sięgam po poradniki, które mogą mi pomóc w zrealizowaniu tego ambitnego zamiaru. Muszę przyznać, że moje nastawienie do tej lektury było nieco sceptyczne. Język autorki przypomina mi perswazyjne metody sprzedaży stosowane chętnie w marketingu internetowym. Jednak w tym wypadku jego rola jest zupełnie inna i (na szczęście) służy uwiarygodnieniu treści przedstawionych przez Radziszewską. Osobiście wierzę, że znalezienie lepszej pracy jest możliwe, a przekaz płynący ze „Skazanych na sukces…” tylko utwierdził mnie w tym przekonaniu. W końcu (posługując się terminologią „korpomowy„) każda zmiana jest szansą, nie zagrożeniem…

Czytaj dalej

Marysia – Ewelina Skiba

Dodane 11 września 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Marysia - Ewelina Skiba

Marysia
Ewelina Skiba

Może nie zrozumiałam tej książki. Może nie byłam odpowiednią osobą, by ją czytać i docenić. Może nie pojęłam idei bądź ukrytej w niej głębi. Dość, że „Marysia” nie przypadła mi do gustu i jako prosty, standardowy Czytelnik, nie poleciłabym jej szczególnie.

To mała książeczka, krótka powieść, ale właściwie trudno byłoby mi powiedzieć o czym. Zasadniczo opowiada historię Małgorzaty i Pawła, którzy założyli rodzinę zastępczą i przygarnęli pod swój dach dziewiątkę dzieci. Nie wszystkie jednocześnie, oczywiście, akcja rozciąga się w czasie, kolejne dzieci pojawiają się w domu. Gromadka jest spora, więc wymaga dużo pracy i opieki. Dlatego też Małgorzata decyduje się przyjąć Marysię do pomocy. Jak głosi opis na okładce, Marysia okazuje się być bardziej kolejnym dzieckiem, którym trzeba się opiekować, niż pomocą dla licznej rodziny.
To jedna z tych książek, które mają ogromną ilość potencjału i ten potencjał nie zostaje wykorzystany. Narracja jest dwutorowa – z jednej strony czytamy zapiski dziennika Małgorzaty z lat 70-tych, gdy jej rodzina zastępcza dopiero się tworzyła. Z drugiej, „aktualne” wydarzenia, czyli rok 1986, w którym narracja prowadzona jest przez Narratora zewnętrznego w trzeciej osobie.

Czytaj dalej

Przygoda z owcą – Haruki Murakami

Dodane 10 września 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Przygoda z owcą - Haruki Murakami

Przygoda z owcą
Haruki Murakami

Po tę powieść sięgnąłem, ponieważ chciałem dokładniej zaznajomić się z twórczością popularnego Japończyka. Dotychczas nie porwał mnie zanadto swoją literaturą, ale też nie zraził. „Przygoda z owcą” przez wielu uważana jest za najlepszą pozycję Murakamiego, a niektórzy nawet nazywają ją jego wizytówką, skupiającą wszystkie charakterystyczne w jego pisaniu cechy. Czy jest lepszy sposób na sprawdzenie pisarza, niż czytając jego wizytówkę? W ten sposób można przecież zdecydować czy warto dalej czytać jego książki, czy że nie jest się jego docelowym czytelnikiem.
Haruki Murakami jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najlepiej sprzedających się pisarzy na świecie. Jednak w swojej ojczyźnie nie jest zbytnio lubiany. Uważany jest przez swoich rodaków za pisarza amerykańskiego, który odwrócił się od kultury japońskiej i japońskiego sposobu pisania. Od lat jest łączony z literackim Noblem, ale głównie ze względu na swoją popularność i wielu krytyków uważa, że nie spełnia kryteriów kandydata na Nobla. Bowiem nie reprezentuje narodowej literatury (jak Modiano, Szymborska i Kawabata) i nie podnosi trudnych, często ciężkich do werbalnego wyjaśnienia problemów (jak Munro, Jelinek i Hemingway). Jednak nie bez powodu jest szalenie poczytny i warto na własnej skórze sprawdzić czy akurat do nas przemówi jego twórczość.

Czytaj dalej

Światełko w tunelu – Hanna Greń

Dodane 9 września 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Światełko w tunelu - Hanna Greń

Światełko w tunelu
Hanna Greń

Po książkę Hanny Greń sięgnęłam nie znając kompletnie tej autorki oraz ani jednej jej książki. Jednak „Światełko w tunelu„, które swoją premierę miało stosunkowo niedawno, bardzo przyciągnęło moją uwagę.

Oczywiście ja, jak to ja, nie popatrzyłam, że jest to drugi tom serii zwanej „Polowanie na Pliszkę”. Tyle, że zorientowałam się dopiero po fakcie i cóż, trzeba było to przeboleć. Powiem wam jednak, że ja w ogóle tego nie odczułam i bawiłam się przy lekturze przednio.

Czytaj dalej

Felicia zaginęła – Jørn Lier Horst

Dodane 8 września 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Felicia zaginęła - Jørn Lier Horst

Felicia zaginęła
Jørn Lier Horst

Czytając najnowszą opublikowaną w Polsce powieść Jørn Lier Horsta, cały czas miałam w głowie „Przeczucie” Hondy, gdyż tak jak pisałam w tamtej recenzji, nutka niepewności została zasiana, kryminał japoński wypowiedział wojnę skandynawskiemu. Jak pewnie pamiętacie jestem wielką fanką Horsta, recenzje innych książek z serii o Williamie Wistingu znajdziecie pod tytułami, „Kluczowy świadek”, „Szumowiny”, oraz „Ślepy trop” . Jednak teraz sama nie wiem, czy przypadkiem Honda nie przebije Jørn’a na mojej Top Liście. Dzisiaj jednak skupmy się na Felicji, która zaginęła, gdyż ta pozycja jest jak najbardziej godna uwagi.

Czytaj dalej

Drugie spotkanie – Maciej Miłkowski

Dodane 7 września 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Drugie spotkanie - Maciej Miłkowski

Drugie spotkanie
Maciej Miłkowski

W Krakowie mieszkam od 2013 roku i czuję się z tym miastem poniekąd zżyty. Będąc młodą osobą, mieszkającą wcześniej w małej miejscowości, nie czułem dotychczas przynależności terytorialnej i związanej z nią przynależności kulturowej i tożsamościowej, a przynajmniej nie na taką skalę. W związku z tym postanowiłem zainteresować się zbiorem opowiadań wydanym przez młodego, krakowskiego pisarza Macieja Miłkowskiego, pt. „Drugie spotkanie”.

Czytaj dalej

Moje Pierwsze Boje – Józef Piłsudski

Dodane 4 września 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Moje Pierwsze Boje - Józef Piłsudski

Moje Pierwsze Boje
Józef Piłsudski

Józef Piłsudski był masonem, krypto-Żydem, zagorzałym socjalistą, zdrajcą Polski i agentem Cesarstwa Niemieckiego – na takie opinie wielokrotnie można natknąć się na forach internetowych i Facebooku. Zagorzała dyskusja na temat marszałka wraca jak bumerang wraz z corocznymi obchodami święta Wojska Polskiego, które zostało ustanowione na pamiątkę Bitwy Warszawskiej stoczonej w 1920 r. Zresztą temat tej bitwy także wzbudza niemałe kontrowersje. Trybem, który uruchamia mechanizm napędzający polemikę jest spór o to, czy laur zwycięstwa należy się generałowi Rozwadowskiemu czy marszałkowi? Ile ludzi tyle zdań. Jednakże faktem jest, że naczelnik jest postacią o niesamowitej historii, sięgającej od czasów zesłania na syberyjską tajgę i tundrę, poprzez działalność konspiracyjną, pola bitew I wojny światowej i Polski niepodległej. Wracając do kontrowersji – czyż nie każdy prominentny człowiek owiany jest tajemnicami i czarną legendą? Także i moje poszukiwania i oczekiwania wobec tej książki były oparte o jedną z nich: jakim cudem Józef Piłsudski został dowódcą pierwszej brygady Legionów Polskich nie posiadając wykształcenia wojskowego? Tę pozycję wybrałem także dlatego, gdyż uważam, że zagłębiając się w życie danej postaci w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na spisane wspomnienia przez samego bohatera, niż literaturę opartą na punkcie widzenia postronnego autora. Nazywam to teorią „czystej” literatury. Moje rozważania są zdecydowanie „brudną” literaturą, zawierającą szeroki komentarz własny i wystawiającą na próbę Piłsudskiego jako dowódcę brygady legionów w czasie jej pierwszych bojów.

Czytaj dalej

Czesław Miłosz. Inspirujące pragnienie Boga – Krystyna Hoła

Dodane 3 września 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Czesław Miłosz. Inspirujące pragnienie Boga - Krystyna Hoła

Czesław Miłosz. Inspirujące pragnienie Boga
Krystyna Hoła

Twórczości Czesława Miłosza nie tyle warto, ile wciąż należy się przyglądać, rozpatrując i odczytując ją z wielu perspektyw oraz stron. To poezja nie dość poznana i ciągle do analizowania, co wynika z jej głębi i geniuszu. Krystyna Hoła, polonistka, przypatruje się spuściźnie noblisty, dostrzegając i wyciągając z niej esencje tytułowego problemu badawczego – pragnienia Boga.

Czesław Miłosz. Inspirujące pragnienie Boga” to książka, która – krótko mówiąc – mnie ucieszyła. Tym, że trafiają w obieg nie tylko ten naukowy, akademicki, ale także powszechny, pozycje poświęcone poezji, badaniom literatury oraz odczytywaniu twórczości znanych poetów. Zwłaszcza że Czesław Miłosz nie należy do artystów, którzy tworzyli jednoznacznie, wprost, którzy zostawili po sobie sklasyfikowany, zdefiniowany dorobek. Rola interpretatorów i krytyków jest zatem taka, by poszerzać odbiór, pogłębiać czytelniczą percepcję, czyniąc nie tylko bardziej poznanym to, co badane, ale także nieustannie aktualnym – wszak tylko w ten sposób sztuka (nieważne jaka) ma szansę przetrwać, ostać się czasowi, cieszyć się ciągłym uznaniem i zainteresowaniem.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi