Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Dotyk liter – Zbyszek Trzebniak

Dodane 12 stycznia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Dotyk liter - Zbyszek Trzebniak

Dotyk liter
Zbyszek Trzebniak

Po raz kolejny mam przyjemność, ale i obowiązek, przeczytać tomik „Dotyk liter” Zbyszka Trzebniaka – autora zbiorków „Kobieta o wielu niebach” (WEiW Verbum 2017 r.) i „Rozmowa z pasikonikiem” (Miniatura 2018 r.). Publikację „Dotyk liter” także wydała Miniatura i także w 2018 r. Pisząc o obowiązku, mam na myśli fakt, że poznałam poprzednio wydane teksty tego autora, więc nie mogę pominąć „Dotyku liter„.

Utwory z najnowszego zbiorku dotyczą jednej tematyki, czyli miłości w różnych odmianach, począwszy od młodzieńczego zauroczenia po dojrzałą fascynację, a skończywszy na obietnicy wspólnej starości… Erotyka jest dominująca w tych utworach, gdyż podmiot liryczny mówi wprost o swoich stanach uczuciowych, rozterkach, niepokojach, wahaniach, szczęściu, euforii, rozkoszy czy zachwycie. Osoba wypowiadająca się – mężczyzna – miłuje i chce być miłowany. W wielu tekstach zwraca się do ukochanej osoby (Jego Ty liryczne nie ma imienia, więc może to celowy zabieg językowy). Zastosowane zaimki rzeczowne zapisane dużymi literami jednoznacznie określają adresata wypowiedzi lirycznej: Ty, Tobą, Ciebie, Cię, Twoich, Ci, Twych, Twój, Twego, Tobie. Wypowiedź liryczna przypomina list poetycki, a list to przecież dialog z drugą osobą. Jest on odbiorcą wielu pięknych zwrotów i wyrażeń („wśród elizejskich ud zielonookich / których różowość moim nieboskłonem / rozłożyła pośród piersi wysokich / te dwa pieprzyki jako ich koronę” – cytat z tekstu „Moja Republika Marzeń”).

Czytaj dalej

Baskijski diabeł. Opowiadania i reportaże – Zygmunt Haupt

Dodane 9 stycznia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Baskijski diabeł. Opowiadania i reportaże - Zygmunt Haupt

Baskijski diabeł. Opowiadania i reportaże
Zygmunt Haupt

Z sylwetką i twórczością Zygmunta Haupta zapoznałam się stosunkowo niedawno, choć w naszej domowej bibliotece miałam utwory z tomu „Szpica. Opowiadania, warianty, szkice” 1989. Haupt urodził się w 1907 r. na Podolu, a zmarł w 1975 r. w USA. Do końca życia pozostał na emigracji. Jest pisarzem bardzo mało znanym w Polsce. Pod koniec lat osiemdziesiątych utwory „Szpica” i „Pierścień z papieru” Zygmunta Haupta udostępniono czytelnikom w Polsce. Próbę przywrócenia do obiegu literackiego tego świetnego prozaika podjął kilka lat temu Aleksander Madyda z UMK. W 2007 r. ukazał się tom „Baskijski diabeł” w jego opracowaniu.

W skład „Baskijskiego diabła” wchodzą opowiadania pt. „Pierścień z papieru” (1963), „Ostatni zbiór opowiadań” (1972), „Opowiadania” (1946) i „Utwory rozproszone” (1937-1950). Proza Zygmunta Haupta może swobodnie stanąć w szeregu z utworami innych znanych pisarzy. Niektórzy nazywają je gawędami i sytuują między opowiadaniem, opowieścią, bajką a nowelą. Trudno określić ich gatunek, gdyż łącząc wszystkie stają się amorficzne, czyli nieuporządkowane. Rzeczywiście teksty tego pisarza wyróżniają się oryginalnością.

Czytaj dalej

Śmierć Komandora. Tom 2. Metafora się zmienia – Haruki Murakami

Dodane 7 stycznia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Śmierć Komandora. Metafora się zmienia - Haruki Murakami

Śmierć Komandora. Metafora się zmienia
Haruki Murakami

„- A co myślisz o tamtym obrazie? – zapytałem, wskazując wiszącą na ścianie Śmierć Komandora. – Tamten mi się podoba – odpowiedziała Marie bez wahania. – Kto go namalował? – Namalował go Tomohiko Amada. Właściciel tego domu. – Ten obraz się czegoś domaga. Jakby ptaszek próbował się wydostać z ciasnej klatki. Tak wygląda. Spojrzałem na nią. – Ptaszek? Jaki to ptaszek? – Nie wiem, jaki ptaszek i jaka klatka. Nie widzę ich kształtu. Tylko czuję coś takiego. Może ten obraz jest dla mnie trochę za trudny. Po pewnym czasie Marie powiedziała: – Mimo, że kogoś tu zabijają i jest dużo krwi, obraz nie przygnębia patrzącego. Próbuje mnie przenieść w jakieś inne miejsce. Takie, w którym są inne kryteria tego, co słuszne, a co niesłuszne”.

Z dużą niecierpliwością czekałem na drugi tom nowej powieści Haruki Murakamiego. Pierwsza jej część, również recenzowana przeze mnie na naszym portalu, pod tytułem „Śmierć Komandora. Pojawia się idea” rozbudziła moją ciekawość i pozostawiła spory niedosyt.

Czytaj dalej

Polskie jabłka – Jan Szmyd

Dodane 6 stycznia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Polskie jabłka - Jan Szmyd

Polskie jabłka
Jan Szmyd

„Cudze chwalicie i swego nie znacie.” Znane polskie przysłowie zawiera w sobie wiele prawdy. Czy rzeczywiście nie jest tak, że często zachwycamy się egzotycznymi owocami, takimi jak pomarańcze, mandarynki, banany, kiwi, granaty (oczywiście nie neguję ich wartości i rewelacyjnego smaku, wprost je uwielbiam!), ale zapominamy czasami o bogactwie, jakie rodzi się każdego roku w naszych polskich sadach.

Książka „Polskie Jabłka. Królewskie jabłka w polskiej kuchni Charakterystyka, Przepisy, Porady” autorstwa Jana Szmyda, pochodzącego z małej miejscowości na Podkarpaciu, z Haczowa, napisana została moim zdaniem z prawdziwej pasji do sadownictwa oraz przekonania do informacji, które autor zawiera na kartach swojej książki.

Czytaj dalej

Jak wyjść z dołka emocjonalnego – Andrzej Bubrowiecki

Dodane 5 stycznia 2019 | brak komentarzy

recenzja książki Jak wyjść z dołka emocjonalnego - Andrzej Bubrowiecki

Jak wyjść z dołka emocjonalnego
Andrzej Bubrowiecki

W dzisiejszych czasach coraz częściej mamy do czynienia z depresjami, zaburzeniami osobowości czy wypaleniem zawodowym. Nie jestem pewna, czy dzieje się tak naprawdę dlatego, że te choroby, schorzenia częściej dotykają społeczeństwo, czy z powodu tego, że zaczynamy być bardziej świadomi tego, że coś się dzieje z nami nie tak, jak powinno, wychodzimy temu naprzeciw i staramy się z tym radzić, sami lub ze wsparciem przyjaciół czy specjalistów. Z pomocą jak stawiać czoła takim sytuacjom wychodzi autor książki „Jak wyjść z dołka emocjonalnego” pan Andrzej Bubrowiecki. Jest on certyfikowanym coachem kryzysowym i trenerem technik medytacji. Od ponad 16 lat jest on praktykiem w swoim zawodzie, prowadzi liczne szkolenia z zakresu głębokiej zmiany osobistej, psychologii emocji i motywacji, rozwijania kreatywności i treningu pamięci, doskonalenia relacji interpersonalnych. Głównym punktem, na którym skupia się podczas swojej pracy z ludźmi, jest praktyczne wykorzystanie wiedzy z zakresu psychologii pozytywnej, neurobiologii, interwencji kryzysowej, dąży do tego, aby podnieść zawodową i prywatną jakość życia osób, z którymi pracuje.

Czytaj dalej

Trzy opowieści – Gustave Flaubert

Dodane 4 stycznia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Trzy opowieści - Gustave Flaubert

Trzy opowieści
Gustave Flaubert

Gustave Flaubert był nie tylko autorem powieści „Pani Bovary„, ale także książki „Szkoła uczuć„. Obie pozycje przeczytałam z dużym zainteresowaniem. Szczególny sentyment wzbudziła we mnie „Szkoła uczuć”. Nie znam natomiast powieści „Salammbo”. G. Flaubert napisał także „Trzy opowieści” wydane w jednym zbiorze w 1998 roku w przekładzie Juliana Rogozińskiego. Na „Trzy opowieści” składają się następujące tytuły: „Prostota serca”, „Legenda o świętym Julianie Szpitalniku” i „Herodiada”. Kolejnego przekładu tych samych utworów podjęli się Renata Lis i Jarosław Marek Rymkiewicz w 2009 r. Zbiór ma tytuł „Trzy baśnie”, a „Prostotę serca” przełożyli oni na „Czyste serce”. Każde z tych opowiadań może być czytane osobno. G. Flaubert więcej zajmował się powieściami niż krótszymi formami prozatorskimi. Stąd „Trzy opowieści” stanowią wyjątek. Wszystkie historie należą do gatunku realistycznego.

Czytaj dalej

Polki, które zmieniły wizerunek kobiety – Joanna Puchalska

Dodane 2 stycznia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Polki, które zmieniły wizerunek kobiety - Joanna Puchalska

Polki, które zmieniły wizerunek kobiety
Joanna Puchalska

Bardzo często panuje ogólne przekonanie, że książki historyczne są nudne. Zupełnie się z tym stwierdzeniem nie zgadzam. Ważne jest po prostu, aby trafić na tą właściwą, czyli taką, której tematyka nas zainteresuje. Takim właśnie sposobem w moje ręce trafiła publikacja pani Joanny Puchalskiej „Polki, które zmieniły wizerunek kobiety”. Jest to historia 10 niezwykłych kobiet, które zapisały się, a przynajmniej powinny, w dziejach historii.

Czytaj dalej

Szantopierz i archanioł – Anna Borkowska

Dodane 1 stycznia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Szantopierz i archanioł - Anna Borkowska

Szantopierz i archanioł
Anna Borkowska

Podobno dobry tytuł powinien intrygować i – w efekcie – sprawić, aby czytelnik kupił książkę. Jeśli wychodzimy z takiego założenia, „Szantopierz i archanioł” wywiązuje się z tego zadania na piątkę z plusem. „Wiem, kim jest archanioł, ale o co chodzi z tym szanto… czym???”. Taka była (mniej więcej) moja reakcja na ten dalece oryginalny tytuł. Wziąłem kilka głębszych wdechów (na szczęście nie musiałem się hiperwentylować!) i zamiast zastanawiać się, co autorka (Anna Borkowska, która również podpisuje się jako Małgorzata Borkowska OSB) miała na myśli, przeczytałem jej słowa skierowane do biednych… żuczków, tj. czytelników.

„Kto by chciał doszukiwać się w tej książce konkretnych miejsc i ludzi, temu nic nie będzie pasowało, a najmniej – chronologia wydarzeń”. „Nie mam takiego zamiaru, więc i bez tej wiedzy sobie poradzę.” – Zapewniałem sam siebie.

„Najlepiej czytać to po prostu jako powieść, i to fantastyczną”. Także i to zdanie nie zwiastowało nadejścia niczego niebezpiecznego, a przynajmniej nic nie wisiało w powietrzu…

Czytaj dalej

125 niespodzianek, które sprawią radość twojej żonie – Mark Gungor

Dodane 31 grudnia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki 125 niespodzianek, które sprawią radość twojej żonie - Mark Gungor

125 niespodzianek, które sprawią radość twojej żonie
Mark Gungor

Kobiety i mężczyźni różnią się od siebie – nie odkryję w tym momencie Ameryki, ale będę po prostu kolejną osobą, która przyzna temu stwierdzeniu rację. Przykład? Proszę bardzo. Rzecz z życia codziennego pewnie prawie każdej mamy. Kilkumiesięczna córa na moich rękach, a organizm domaga się zaspokojenia potrzeby niższego rzędu, to jest natury fizjologicznej. Krótko mówiąc – muszę siku. Kiedy powiem to przy mamie, teściowej czy szwagierce, od razu wyciągają ręce w moim kierunku ze słowami – daj małą. Ale gdy w analogicznej sytuacji wypowiem dokładnie te same słowa przy mężu, tacie czy bracie, popatrzą na mnie z miną wyrażającą co najmniej zdziwienie – bo po co im ta wiedza? Komunikat kierowany do mężczyzny musi być jasny, konkretny, żadnego drugiego dna i pola na domysły. Pewnie, że część panów oburzy się, że oni by aluzję załapali. Owszem, dopuszczam istnienie takich wyjątków, ale wyjątki ponoć potwierdzają regułę. Zresztą to nawet nie jest jakiś specjalny zarzut z mojej strony – tak po prostu jest i koniec. Myślimy w inny sposób, w inny sposób się komunikujemy i nic w tym złego, każda ze stron ma swoje zalety i wady.

Czytaj dalej

Pokój na poddaszu – Wanda Wasilewska

Dodane 29 grudnia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Pokój na poddaszu - Wanda Wasilewska

Pokój na poddaszu
Wanda Wasilewska

W ramach świątecznego prezentu kupiłem sobie moją ulubioną książkę z okresu dzieciństwa i (wczesnej) młodości – „Pokój na poddaszu” Wandy Wasilewskiej. Od kiedy pamiętam, jej lektura wywoływała we mnie mnóstwo emocji, trzymając mnie w napięciu do ostatniej strony, choć zawsze kończyła się w taki sam sposób… Byłem równie poruszony, kiedy odkryłem, że dzisiaj książka jest zapomniana i ma zaledwie jedną dobrą recenzję w Internecie! Z racji mojego ogromnego sentymentu nie mogłem pozwolić, aby ten stan rzeczy trwał dłużej. Postanowiłem więc połączyć przyjemne z pożytecznym, dlatego teraz czytacie moje refleksje.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi