Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej – Rosalba Gioffre

Dodane 21 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej - Rosalba Gioffre

Vegano Italiano. Wegańskie smaki kuchni włoskiej
Rosalba Gioffre

Nie, nie jestem weganką. Ani nawet wegetarianką. Jestem typowym mięsożercą, jakkolwiek to zabrzmi i nie byłabym w stanie w żadnym wypadku z mięsa w swojej diecie zrezygnować. To pewne. Kiedy jednak zobaczyłam książkę Rosalba Gioffre „Vegano Italiano” pojawiła się we mnie ogromna chęć spróbowania czegoś nowego – nowych smaków, nowych potraw i produktów, które mogłyby urozmaicić mój codzienny jadłospis. Sięgnęłam też po nią z czystej ciekawości, po to, aby móc nieco przetestować potrawy wegańskie, których przyrządzenie same w sobie wydaje mi się wyzwaniem ze względu na drastyczne ograniczenie składników, które mogłabym użyć.

Czytaj dalej

Karmelovy popcorn – Katarzyna Wagasewicz

Dodane 20 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Karmelovy popcorn - Katarzyna Wagasewicz

Karmelovy popcorn
Katarzyna Wagasewicz

„Dopijam haustem kolejnego drinka i łapię za dwa pełne kieliszki, brnąc w to stado hien. Wszyscy są tacy sztuczni. Udają wyluzowanych, chociaż większość starych wyjadaczy spina poślady i ma oczy z tyłu głowy w obawie, że młodsi koledzy tylko czekają na ich potknięcie, aby się wbić w ich wygodne fotele (…) wydaje mi się, że wchodzę w orbitę innej planety”.

Wielkie korporacje na stałe wpisały się w krajobraz polskich miast. Nowoczesne, szklane biurowce powstają jak grzyby po deszczu. Osławione „korpa”, w których pracują „korposzczury” – jak o ich pracownikach mówią ci, którzy akurat w korporacjach nie pracują. Coraz więcej ludzi z najnowszym modelem „ajfona” w ręce i w markowych ciuchach od świtu do nocy spędza czas ciągle wpatrując się w ekran komputera. Na zewnątrz przybierają maskę sukcesu. Czy jednak naprawdę są szczęśliwi? Czy mają czas na swoje pasje i życie prywatne? Czy potrafią jeszcze szczerze się śmiać? Może wir pracy tak ich pochłonął, że nie dostrzegają tego co się dzieje wokół nich. Nie dziwi więc fakt, że korporacja jest wdzięcznym miejscem do osadzenia w niej fabuły filmu bądź książki.

Czytaj dalej

Trójca Rublowa. Kult i symbolika – Gabriel Bunge

Dodane 19 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Trójca Rublowa. Kult i symbolika - Gabriel Bunge

Trójca Rublowa. Kult i symbolika
Gabriel Bunge

Należąc do kręgu kultury zachodniej i obcując na co dzień z katolicyzmem często nie uświadamiamy sobie, czym dla prawosławia są ikony. Wielu traktuje je po prostu jako zwykłe obrazy. Jest to oczywiste niezrozumienie istoty tematu i niezwykłe spłycenie całego zagadnienia. Warto przypomnieć w tym miejscu podstawowe, widoczne „gołym okiem” różnice. W naszej religii największą cześć oddajemy Najświętszemu Sakramentowi. To właśnie tabernakulum jest – obok ołtarza – centralnym miejscem w kościele. To przed nim płonie tzw. „wieczna lampka”. Katolicyzm przywiązuje bardzo dużą wagę do kultu Eucharystii. Najbardziej widocznymi tego przejawami są częste wystawienie Najświętszego Sakramentu, adoracje czy chociażby uroczystość Bożego Ciała. W prawosławiu zaś właśnie taki kult odbiera ikona. Podczas każdego święta wierni całują i oddają cześć ikonie, która wyraża tajemnicę dnia. Co więcej, bez ikony nie można sprawować Boskiej Liturgii. My – Polacy, nieco łatwiej możemy to zrozumieć widząc kult, jaki odbiera łaskami słynący wizerunek Matki Bożej Częstochowskiej. Gwoli ścisłości przypomnijmy, że jest to ikona.

Czytaj dalej

Kiedy zniknę – Agnieszka Lingas-Łoniewska

Dodane 17 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Kiedy zniknę - Agnieszka Lingas-Łoniewska

Kiedy zniknę
Agnieszka Lingas-Łoniewska

Pewnie nawet nie zwróciłabym uwagi na tytuł tej książki, kiedy przeglądałam nowości z Novae Res, gdybym nie obserwowała pani Agnieszki na Instagramie. Co jest o tyle ciekawe, że nie miałam styczności z jej twórczością w ogóle. Więc zainteresowałam się tą gwoli ścisłości dylogią, przeczytałam i… JAK DOBRZE, ŻE ZDECYDOWAŁAM SIĘ WZIĄĆ TO DO RECENZJI! Mówię to o książce wydanej przez Novae Res, czyli robimy postępy.

Akcja książki dzieje się w wymyślonym miasteczku, Rokietnicy. Poznajmy historię grupy licealistów. Tak naprawdę poznajemy każdego z nich dość dobrze, natomiast na pierwszy plan „wysuwa się” Mateusz. Outsider, gitarzysta, tekściarz i czasami wokalista w zespole. Poznajemy koneksje między Mateuszem Królikowskim, Kosmą Bukowińskim, Wojtkiem „Blachą” Blachowskim, Leonem Markowskim oraz z dziewczynami, z którymi zaczęli się spotykać. Równolegle dowiadujemy się także o kilku faktach z życia starszego pokolenia, rodziców naszych głównych bohaterów. Co się stało tamtego owianego tajemnicą lata?

Czytaj dalej

Po co nam to było – Joanna Rawik

Dodane 14 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Po co nam to było - Joanna Rawik

Po co nam to było
Joanna Rawik

Po co nam to było?” zapytuje Joanna Rawik w tytule swojej najnowszej książki. Książki, którą czytałem z pewnym namaszczeniem, wręcz estymą, a to dlatego, że nie uświadczyłem w niej ani cienia banału. To rzadka sztuka w dzisiejszych czasach, prawda? Nie może być jednak inaczej, ponieważ jej autorka jest niezwykle inteligentną, błyskotliwą (to nie kokieteria) obserwatorką otaczającej nas rzeczywistości. I choć nie szczędzi czytelnikowi barwnych szczegółów nie tylko ze swojego życia, jest w tym bardzo przejrzysta oraz konkretna. Osobiście ujęło mnie jej niezawoalowane podejście do ludzi, choć momentami wydaje mi się być dosyć ostra w swoich ocenach. Są one jednak niezwykle szczere, uargumentowane, dzięki czemu możemy poznać prawdziwą osobowość Joanny Rawik.

Czytaj dalej

Pierwszy raz – Agata Czykierda-Grabowska

Dodane 12 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Pierwszy raz - Agata Czykierda-Grabowska

Pierwszy raz
Agata Czykierda-Grabowska

Zanim dostałam maila z propozycją zrecenzowania „Pierwszego razu” ta pozycja już kilka razy mi się przewinęła przy okazji przeglądania internetu. Trudno powiedzieć, żebym miała wyrobione zdanie o stylu pani Agaty, natomiast miałam okazję czytać „Pod skórą„, więc wiedziałam mniej-więcej, czego mogę się spodziewać.

Kuba od zawsze kochał się w Lenie, młodszej siostrze swojego najlepszego przyjaciela. Chociaż „kocha się” nie jest tutaj odpowiednim słowem. Młody mężczyzna jest w niej zakochany bez pamięci i to od wielu lat. Lena studiuje w Warszawie i wróciła na wakacje do rodzinnego miasta. Spędza czas ze znajomymi oraz pomaga w przygotowaniach do wesela Łukasza, jej brata. Jednak przewrotny los postanowił, że ten wakacyjny czas wcale nie będzie taki spokojny.

Czytaj dalej

Szkarłatna głębia – Krzysztof Bochus

Dodane 10 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Szkarłatna głębia - Krzysztof Bochus

Szkarłatna głębia
Krzysztof Bochus

Długo zastanawiałam się, jak zrecenzować „Szkarłatną głębię” Krzysztofa Bochusa. Z jednej strony książka jest fajna i ciekawa, ale z drugiej nie na tyle wciągająca, żeby oszaleć na jej punkcie. Sami widzicie, że czeka mnie ciężkie zadanie, powieść była dobra, więc na pewno nie mogę jej skrytykować, ale zachwycać się nią nie będę. Co najgorsze, ciężko mi też wskazać konkretne przykłady, które sprawiły, że mam takie, a nie inne odczucia. Pochylmy się jeszcze raz nad książką i może wtedy uda mi się ustalić, o co tak naprawdę chodzi.

Czytaj dalej

Potęga irracjonalności – Dan Ariely

Dodane 9 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Potęga irracjonalności - Dan Ariely

Potęga irracjonalności
Dan Ariely

Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś wrócić do domu z zakupów, z torbą pełną rzeczy, których w ogóle nie potrzebujemy. Zastanawialiśmy co nam strzeliło do głowy, aby kupić stos tych kompletnie niepraktycznych ciuchów czy zbędnych gadżetów kuchennych, których nawet nie mamy gdzie składować, bo z szafek wysypują się inne malaksery, blendery czy siekacze do warzyw. Człowiek zakłada, że jego analityczny umysł, pozwalający mu odnosić sukcesy na giełdzie, jest wystarczającą obroną przed popełnieniem złych decyzji pod wpływem chwili. Oglądając bzdurne reklamy myślimy sobie przecież „jak takie głupoty mają mnie zachęcić do kupna produktu? Kolejna reklama z Chajzerem piorącym skarpetki to jakaś parodia„. Mimo to nasz umysł chłonie docierające do niego treści i nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak te wszystkie informacje mają wpływ na podejmowane przez nas decyzje.

Czytaj dalej

Mały buntownik. Instrukcja obsługi – Anne-Claire Kleindienst, Lynda Corazza

Dodane 6 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Mały buntownik. Instrukcja obsługi - Anne-Claire Kleindienst, Lynda Corazza

Mały buntownik. Instrukcja obsługi
Anne-Claire Kleindienst, Lynda Corazza

Nie ma na świcie nic piękniejszego niż macierzyństwo – byłam o tym przekonana od dawna, a to, że kilka miesięcy temu zostałam mamą, tylko mnie w tym przekonaniu utwierdziło. Ale to, że jest piękne, nie jest równoznaczne z tym, że również łatwe. Nic bardziej mylnego. To także nieprzespane noce i codzienna harówa, za którą dostaje się zapłatę cenniejszą od jakiejkolwiek waluty – uśmiech i miłość małego człowieka. Zawsze chętnie sięgam po publikacje dotyczące macierzyństwa, gdyż w każdej z nich, w mniejszym lub większym stopniu, odnajduję coś dla siebie. Czasem jest to jedna myśl wyłapana gdzieś między wierszami, innym razem chłonę wszystko jak gąbka i umieszczam przydatne informacje w odpowiednich szufladkach, by do nich wracać, gdy przyjdzie taka potrzeba.

Czytaj dalej

Ogarnij się! – Sarah Knight

Dodane 2 lipca 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Ogarnij się! - Sarah Knight

Ogarnij się!
Sarah Knight

Autorka fantastycznej „Magii olewania” wraca do nas z nowym poradnikiem, z jakże wymownym tytułem „Ogarnij się!”. Już od samego wstępu, czyli kilku słów od autorki, Sarah Knight dosadnie mówi nam, czym ta książka nie jest, a czego mamy się po niej spodziewać. Chce uświadomić czytelnika od pierwszej strony, z czym ma do czynienia. Autorka obiecuje nam pomoc w umysłowych porządkach, wyrwanie się z codziennej rutyny oraz wkroczenie w życie, jakiego tak naprawdę pragniemy, na jakie zasługujemy. Dzięki tej książce nauczymy się jak dobierać cele, jak je realizować wbrew wszelkim przeciwnościom, a potem jak sięgać po coś, o czym nawet nie marzyliśmy! Sarah pomoże nam przestać wchodzić sobie w drogę, uwolni nas od rzeczy, o których zawsze myśleliśmy, że powinniśmy je robić, aby tym sposobem zyskać czas na zajęcie się rzeczami, które rzeczywiście musimy zrobić, co w końcu przyniesie skutek w postaci możliwości zajęcia się czynnościami, które naprawdę chcemy zrobić, czyli na spełnianie marzeń i realizację pasji. Powiem Wam szczerze, że po przeczytaniu takiej notki naprawdę z ogromną ciekawością sięgnęłam po właściwą lekturę, zaciekawiona jakie sposoby zaproponuje autorka na realizację tego projektu.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi