Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Wiśniowe serce – Cathy Cassidy

Dodane 23 maja 2019 | brak komentarzy

Wiśniowe serce - Cathy Cassidy

Wiśniowe serce
Cathy Cassidy

Zanim „Wiśniowe serce” wpadło w moje ręce, natknęłam się w sieci na mnóstwo pozytywnych opinii. Obawiałam się jednak, że mogę okazać się trochę za stara, żeby ta książka mi się spodobała. Nastolatką nie jestem już od kilku lat. Czy moje obawy były słuszne?

Cathy Cassidy jest autorką książek dla młodszej młodzieży, a ja nigdy dotąd nie miałam styczności z jej twórczością. W „Wiśniowym sercu” przedstawiła nam historię Cherry. Trzynastolatka mieszka z ojcem w małym mieszkanku w Glasgow. Naszą główną bohaterkę i jej ojca, Paddy’ego poznajemy u progu dużych zmian w ich życiu.

Czytaj dalej

Sherlock Holmes. Pies Baskerville’ów – Arthur Conan Doyle

Dodane 22 maja 2019 | brak komentarzy

Sherlock Holmes. Pies Baskerville'ów - Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes. Pies Baskerville’ów
Arthur Conan Doyle

Sądzę, że trudno byłoby wśród czytelniczej braci znaleźć kogoś, kto nie kojarzy Sherlocka Holmesa. Zresztą dzięki genialnej roli Roberta Downey Jr’a jegomościa z charakterystyczną fajką w ustach zna szersze grono. Nie trzeba zatem chyba tłumaczyć motywacji, dlaczego zdecydowałam się sięgnąć po tę książkę. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z „Psem Baskerville’ów„, niemniej nie ukrywam, że po tak ładne wydanie sięgałam z prawdziwą przyjemnością. Tym bardziej, że na półce czekają na mnie dwie kolejne części przygód tego słynnego detektywa, w równie miłej dla oka oprawie.

Odkąd tylko pierwszy raz spotkałam się z Sherlockiem Holmesem, byłam pod ogromnym wrażeniem metodyki jego pracy. Przenikliwy, bystry umysł, ponadprzeciętna inteligencja i zdolność łączenia pozornie nieistotnych faktów w spójną całość – taki bohater musiał skraść serca milionów czytelników na całym świecie. Moje skradł także, sprawiając, że za każdym razem, gdy sięgam po książkę z Holmesem w roli głównej, wiem, że się nie zawiodę. Ba! Ja nawet gdy czytam coś po raz drugi czy kolejny, wciąż odczuwam ekscytację – bo to jest po prostu tak takie dobre!

Czytaj dalej

Przewodnik po modzie współczesnej. Dlaczego w takim stroju można się pokazać? – Marnie Fogg

Dodane 19 maja 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Przewodnik po modzie współczesnej. Dlaczego w takim stroju można się pokazać? - Marnie Fogg

Przewodnik po modzie współczesnej. Dlaczego w takim stroju można się pokazać?
Marnie Fogg

W historii mody obserwujemy liczne rewolucje, projektanci przedstawiają nam coraz bardziej odważne stroje, a gwiazdy show-biznesu zakładają je! Czasami jest to w manifeście przeciwko czemuś, niekiedy zaś wynika z chęci pokazania się w czymś zupełnie innym, niepowtarzalnym.

Jednym z takich ekstrawaganckich strojów, który utkwił mi w pamięci na lata, była sukienka Lady Gagi z 2010. Na gali MTV Video Music Awards piosenkarka pojawiła się najpierw w sukni zaprojektowanej przez Alexandra McQueena, następnie przebrała się w suknię zaprojektowaną przez Giorgia Armaniego, aby na sam koniec, odbierając nagrodę za teledysk roku do piosenki Bad Romance, zaprezentować się w stroju stworzonym przez argentyńskiego projektanta Franca Fernandeza i wystylizowana przez Nicolę Fromichetti, w sukience z mięsa wołowego. Dokładniej była ona skonstruowana z płatów wołowych, uzupełniały ją buty z mięsa wołowego przywiązane do Gagi rzeźniczym sznurem. Jak się możemy domyślać, strój piosenkarki wzbudził wiele kontrowersji. Z jednej strony były to szok i odraza, z drugiej niedowierzanie oraz drwiny. A co miała sama artystka na myśli? — tę informację znajdziecie w „Przewodniku po współczesnej modzie”. Ten strój został tam opisany w sekcji prowokacja.

Czytaj dalej

Żelazne werble – Tomasz Sadowski

Dodane 17 maja 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Żelazne werble - Tomasz Sadowski

Żelazne werble
Tomasz Sadowski

Kilka lat temu rynek wydawniczy zalały książki z gatunku dystopii. Zaczęło się od przerażającej wizji Suzanne Collins (Igrzyska śmierci), po której sukcesie swoich sił próbowało mnóstwo autorów. Jak wiadomo, trendy w literaturze są zmienne i co jakiś czas księgarskie półki zalewa mnóstwo tytułów traktujących o danym temacie.

Nie przez przypadek wspomniałam wyżej o dystopiach, gdyż ostatnio w moje ręce trafił dość niepozorny tytuł wydany przez Novae Res. Jak wiecie, moja relacja z książkami od nich jest dość skomplikowana. Jeśli spodoba mi się opis jakiejś powieści na tyle, żeby po nią sięgnąć, to zawsze podchodzę do lektury dość ostrożnie.

Żelazne werble” to debiut literacki. Tomasz Sadowski jest absolwentem wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego. Pracuje w banku, a pasjonuje się motoryzacją i historią wojskowości. Czytając jego powieść stawiałam, że jest wojskowym albo właśnie ten temat go fascynuje, bo w treści książki to się bardzo odczuwa.

Czytaj dalej

Pamiętnik serca – Bożena Żywiczka

Dodane 16 maja 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Pamiętnik serca - Bożena Żywiczka

Pamiętnik serca
Bożena Żywiczka

Dlaczego sięgnęłam po zbiorek o miłości? Wierszy różnego rodzaju i poziomu na ten temat jest bardzo dużo. Zapewne każdy piszący ukazuje w nich własny punkt widzenia. Może warto poznać i ten tomik poetycki „Pamiętnik serca” Bożeny Żywiczki z Włocławka. Został wydany pod koniec 2018 r. Autorka należy do Lipnowskiej Grupy Literackiej. Jako uważny czytelnik poezji i prozy grupy, i jej działalności (LGL istnieje od 30 lat) uważam za swój obowiązek zaprezentować sylwetkę twórczą B. Żywiczki. Autorka książki „Pamiętnik serca” debiutowała niedawno w prasie, choć ze słowem poetyckim ma do czynienia od dawna. Zbiorek wydany przez krakowską Miniaturę opatrzył wstępem dr Marcin Niebuda z UW. Użył w nim słowa: glykypikron, objaśniając, że jest to najsłynniejszy oksymoron oddający istotę miłości. Omawiany tomik właśnie w całości jest poświęcony tej tematyce. Ma także znaczący tytuł „Pamiętnik serca”, czyli historia uczucia i chronologiczny zapis wydarzeń z życia. W zbiorku są zawarte teksty przedstawiające miłość w różnorodny sposób. Znajdują się tam wiersze poświęcone miłości młodzieńczej i dojrzałej, miłości, która uskrzydla, ale i niosącej gorycz rozczarowania i smutku oraz takiej, która niszczy człowieka.

W wielu wierszach B. Żywiczki pojawia się róża, mająca bogatą symbolikę. Jest nie tylko kwiatem hodowanym w ogrodzie czy kupionym w kwiaciarni, ale i znakiem wielu wartości, przeżyć i uczuć, występuje w różnych wyrażeniach i zwrotach. Ogólnie mówimy, że róża to znak miłości. Aż chciałoby się przytoczyć legendę o św. Elżbiecie z Turyngii (zwanej też Węgierską). Była żoną Ludwika IV. Pomagała nędzarzom, choć mąż surowo tego zabronił. Pewnego razu spotkał ją wychodzącą z zamku. W chuście niosła chleb dla ubogich. Zapytał, co niesie w zawiniątku? Ona odpowiedziała: „To tylko róże, panie”. Gdy na rozkaz rozwinęła chustę, leżały w niej róże…

Czytaj dalej

Inkub – Artur Urbanowicz

Dodane 12 maja 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Inkub - Artur Urbanowicz

Inkub
Artur Urbanowicz

Bardzo dawno nie czytałam tak wspaniałej książki. Wraz z ostatnią stroną nie mogłam sobie podarować, że to już koniec. „Inkub”, bo o tej pozycji mowa, sprawi, że lektura będzie niezapomnianą przygodą. Niesamowicie zazdroszczę osobom, które mają ją jeszcze przed sobą. Dodatkowego smaczku powieści nadają słowa autora, które zawarł w posłowiu:

„Tak „Inkuba” oparłem na rzekomo prawdziwej historii — nawet kilku — lecz raz jeszcze podkreślam, wszystkie postaci skonstruowałem od początku i nie należy utożsamiać jakiegokolwiek bohatera z prawdziwymi osobami. Piszę „rzekomo prawdziwej historii”, ponieważ więcej nikt nie potwierdził wiarygodności wydarzeń przedstawionych przez mojego informatora, pytałem wielu osób, także zamieszkałych w okolicach wioski, w której miały się one rozegrać. Muszę jednak przyznać, że w pewnych sytuacjach nie mogłem pozbyć się wrażenia, iż miejscowi coś przede mną ukrywają”.

Czytaj dalej

Historia sztuki – Farthing Stephen

Dodane 2 maja 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Historia sztuki - Farthing Stephen

Historia sztuki
Farthing Stephen

Historia sztuki” pod redakcją Stephena Farthinga, jakkolwiek patetycznie i wyniośle to nie zabrzmi, jest hołdem złożonym sztuce. Nie da się tej obszernej – jakże pięknie skądinąd wydanej – książki czytać inaczej, niż przez pryzmat poczucia triumfu szeroko rozumianej kultury. Świadomość jej znaczenia, nie tylko dla naszej historii, ale także codziennego życia i tożsamości, umacnia się wraz z lekturą recenzowanej pozycji – uzmysławia ona bowiem czytelnikowi, że sztuka to nie tyle abstrakcyjny, czysto estetyczny byt, ile ważna część naszej cywilizacji.

Czytaj dalej

Mroczni ludzie – Jens Henrik Jensen

Dodane 29 kwietnia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Mroczni ludzie - Jens Henrik Jensen

Mroczni ludzie
Jens Henrik Jensen

Już na wstępie muszę zaznaczyć, że druga część trylogii o Oxenie jest znacznie lepsza niż pierwsza (Zanim zawisły psy), która była naprawdę dobra. Autor przedstawia nam dalsze losy Nielsa, byłego żołnierza duńskich sił specjalnych, wielokrotnie odznaczanego za odwagę, zmagającego się ze stresem pourazowym. Jedyne jego pragnienie to spokojne życie. Aby to osiągnąć, mężczyzna przenosi się do lasu w północnej Jutlandii, tam poznaje starego człowieka, który każe nazywać się Rybakiem i w jego gospodarstwie zaczyna wieść w miarę usystematyzowane życie. Jednak nauczony doświadczeniem wie, że niebezpieczeństwo może przyjść na nas w najmniej oczekiwanym momencie, dlatego też, mimo ciszy, spokoju i braku łączności ze światem Niels postanawia zabezpieczyć teren. Umieszcza wszędzie kamerki, montuje monitoring, nawet wykopuje tajemnicze potajemne wyjście, aby w razie niebezpieczeństwa być o krok przed prześladowcą i zdążyć się, ewakuować, zanim spotka go najgorsze. Takie dmuchanie na zimne okazuje się bardzo przydatne, gdyż Oxen zostaje wciągnięty w mroczną historię, za którą stoi tajemnicza organizacja mająca wpływy na politykę całego kraju. W sam środek akcji wciąga go nieświadomie dawna partnerka Margrethe Franck – policjantce po wielomiesięcznych trudach udaje się odnaleźć Nielsa. Kobieta nie mając świadomości, że jest śledzona, doprowadza do towarzysza ludzi, dla których ten wolałby zostać niezauważony. Mężczyzna po raz kolejny zostaje zmuszony, aby stanąć do walki, aby uratować swoje dobre imię.

Czytaj dalej

Gdzie jest skrytka Generała Grota? – Artur Pacuła

Dodane 28 kwietnia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Gdzie jest skrytka Generała Grota? - Artur Pacuła

Gdzie jest skrytka Generała Grota?
Artur Pacuła

Czytając książkę pt. „Gdzie jest skrytka Generała Grota?” autorstwa Artura Pacuły przypominały mi się szkolne czasy, gdy z wypiekami na policzkach, przeżywałam losy Pana Samochodzika pojawiającego się w serii książek Zbigniewa Nienackiego… I tak jak wcześniej, tak i dziś z wielkim zaangażowaniem śledziłam losy czwórki przyjaciół: Ali, Igora, Moniki, Mirasa, którzy wraz z nauczycielem historii Marcinem Krygierem zwanym Bossem wyruszają w kolejną podróż. Tym razem ich celem jest Warszawa, gdzie podążają śladami legendarnego dowódcy Armii Krajowej, generała Grota–Roweckiego. Podróż ta staje się wręcz lekcją historii, zarówno dla bohaterów książki jak i dla Nas – Czytelników. Lekcją historii, pełną zagadek i gwałtownych zwrotów akcji, prowadzoną w sposób przyjemny, ciekawy, błyskotliwy i wciągający do takiego stopnia, że w sumie to wcale nie wiadomo kiedy, kompletnie zapominamy o otaczającym nas świecie zanurzając się w otchłani faktów i tajemnic z czasów II Wojny Światowej. Wraz z Alą, Igorem, Moniką i Mirasem zastanawiamy się nad właściwym rozwiązaniem zagadki związanej z ostatnimi dniami, spędzonymi na wolności, generała Grota–Roweckiego, który to prawdopodobnie ukrył w nieodnalezionej do tej pory skrytce dokumenty mogące zmienić przebieg II Wojny Światowej.

Czytaj dalej

Przeżyć, by żyć. Opowieść o wierze, miłości i uzdrowieniu – Patrycja Michońska-Dynek

Dodane 23 kwietnia 2019 | brak komentarzy

Recenzja książki Przeżyć by żyć. Opowieść o wierze, miłości i uzdrowieniu - Patrycja Michońska-Dynek

Przeżyć by żyć. Opowieść o wierze, miłości i uzdrowieniu
Patrycja Michońska-Dynek

Kilka dni temu, czyli w okresie świąt Wielkiej Nocy, zabrałem się za lekturę książki „Przeżyć, by żyć. Opowieść o wierze, miłości i uzdrowieniu” ks. Marka Chrzanowskiego FDP i Patrycji Michońskiej–Dynek. Nie jest to typowy wywiad – rzeka, którego celem jest opisanie pełnej historii życia jego bohatera. Zamiast usystematyzowanego, uporządkowanego chronologicznie życiorysu, dostajemy wiele cennych refleksji na temat Boga. Oczywiście dowiadujemy się również nieco więcej o ich autorze. Muszę przyznać, że ta książka pełna jest życia oraz nadziei – nie tylko na lepsze jutro, ale i lepsze dziś.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi