Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Historia designu – Elizabeth Wilhide (red.)

Dodane 16 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Historia designu - Elizabeth Wilhide (red.)

Historia designu
Elizabeth Wilhide (red.)

Wydaje się, że to ostatnio nastąpiła jakaś moda na design. Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę design, a właściwie wzornictwo towarzyszyło człowiekowi od dawien dawna. A świadome podejście do dobrego wzoru, funkcjonalności, kreowania marki produktu, zaczęło się kształtować już u zarania rewolucji przemysłowej, czyli od około połowy XVIII wieku. Wydana przez ArkadyHistoria designu” przybliża nam rozwój wzornictwa na świecie, podejmuje próbę rozwinięcia pojęcia designu, pokazuje jak ono jest pojemne i w jak wielu dziedzinach możemy je spotkać.

Czytaj dalej

Stacja wieży ciśnień – Dawid Mateusz

Dodane 15 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Stacja wieży ciśnień - Dawid Mateusz

Stacja wieży ciśnień
Dawid Mateusz

24 wiersze tkane przeróżnymi warstwami słów, a do tego połączone ze sobą delikatnymi nićmi ukrytych znaczeń. Zestawienie poplątane, w którym można dłubać w poszukiwaniu znaczeń. I jaki uzyskamy efekt? Zaskakujący, tak jak ostatnie wersy każdego utworu w tym tomiku. Sięgając po raz kolejny do lektury, odkrywamy nowe zakamarki „Stacji wieży ciśnień” Dawida Mateusza, tworząc tym samym jej coraz pełniejszy obraz, który mimo to pozostaje nieodgadnioną awangardową miniaturą. Większość recenzji klasyfikuje ten tomik do poezji zaangażowanej, czyli naszpikowanej problematyką ideologiczną oraz społeczną. Według mnie jest to głos młodego, wrażliwego mężczyzny, który przesiąknięty wychowaniem, edukacją oraz relacją z kobietą postrzega świat w ciemnych barwach. Wyrazistym monologiem zdaje raport z tytułowego miejsca – schronu dla niego; bo tylko tam jest poza światem wypełnionym złem i tylko tam może wypowiadać się tak jak chce.

Czytaj dalej

Bretońska paleta – Monika Handke

Dodane 14 stycznia 2018 | 1 komentarz

Recenzja książki Bretońska paleta - Monika Handke

Bretońska paleta
Monika Handke

Czy kiedykolwiek zdarzyło się Wam przeczytać książkę i mieć ogromną ochotę odwiedzenia miejsc opisywanych w niej? Czy kiedykolwiek mieliście książkę w rękach, którą tak naprawdę się nie czyta tylko gładko przez nią przechodzi? Przedstawiam dzieło Moniki Handke „Bretońska paleta”, która jest doskonałym tego przykładem.

Bretania to malownicza kraina z tajemniczego zakątka północno-zachodniej Francji. Zachwyca ona nie tylko pięknymi krajobrazami, ale również celtyckim folklorem i fascynującą historią. Nic więc dziwnego, że artystka tam właśnie odnalazła swój drugi dom. Monika Handke mieszkanka Bretanii od 2000 roku. Absolwentka Wydziału Grafiki Warszawskiej Akademia Sztuk Pięknych, doktor Wydziału Sztuki Uniwersytetu im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu, grafik, fotografik i malarka.

Czytaj dalej

Tajemnice starego domu – Ilona Gołębiewska

Dodane 13 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Tajemnice starego domu - Ilona Gołębiewska

Tajemnice starego domu
Ilona Gołębiewska

Po powieść Ilony Gołębiewskiej sięgnęłam z nadzieją – rozczarowana ostatnio kilkoma wcześniej przeczytanymi książkami – że tym razem znajdę dobrą lekturę, która umili mi długie zimowe wieczory i pozwoli się zrelaksować po pracy z kubkiem kakao w dłoni. Z ulgą mogę stwierdzić, że znalazłam to czego szukałam – powieść „Tajemnice starego domu” wciągnęła mnie od pierwszego rozdziału i skutecznie zaspokoiła mój czytelniczy głód.

Co najbardziej poruszyło mnie w powieści? Piękny i dobry świat, który moim zdaniem autorka musi w sobie nosić, skoro była w stanie wydobyć go na wierzch w postaci książki. Warto zaznaczyć, że nie jest to pierwsza książka pani Ilony – „Tajemnice starego domu” to kontynuacja opowieści o Alicji Pniewskiej rozpoczętej w pierwszym tomie o podobnym tytule – „Powrót do starego domu”. Pierwszej części niestety jeszcze nie czytałam, więc nie mogę oceniać, która z nich jest lepsza. Może wkrótce nadrobię zaległości.

Czytaj dalej

Gdy tu dotrzesz – Rebecca Stead

Dodane 11 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Gdy tu dotrzesz - Rebecca Stead

Gdy tu dotrzesz
Rebecca Stead

Już sam opis książki „Gdy tu dotrzesz” zapowiada zdrową dawkę tajemnicy w lekkim, młodzieżowym wydaniu. Uchyla rąbka tajemnicy, ale nie zdradza zbyt wielu szczegółów, intrygując Czytelnika. Dałam się złapać i z ciekawością otworzyłam książkę.

Główna Bohaterka, Miranda, ma 12 lat. Jej historię rozpoczynamy niejako od końca. Pierwszy, króciutki rozdział mówi o momencie, w którym jej mama otrzymuje upragnione zaproszenie do programu „Piramida 20000 dolarów”. Następnie dowiadujemy się, że opowieść Mirandy (w której jest ona Narratorką) jest kierowana do Kogoś. Ten Ktoś najwyraźniej przewidział fakt, że mama Mirandy znajdzie się w programie. Dowiadujemy się też, że zażądał od Bohaterki napisania listu. Dziewczynka jednak nie jest pewna, czy go napisze, tym bardziej, że jest przekonana, że Ktoś już odszedł, więc nawet nie ma jak go przekazać. Cała sprawa rozpoczyna się bardzo tajemniczo.

Czytaj dalej

Marzenia Kaliny – Aneta Krasińska

Dodane 10 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Marzenia Kaliny - Aneta Krasińska

Marzenia Kaliny
Aneta Krasińska

Każdy za czymś tęskni i czegoś pragnie. Niektóre z naszych marzeń szybko stają się rzeczywistością, inne długo czekają na swój czas, nieustannie wskazując nam to, co jest dla nas samych ważne i istotne. Książka Anety Krasińskiej opowiada właśnie o marzeniach, o dążeniu do ich realizacji… oraz przeszkodach, które stają im na drodze.

Czytaj dalej

Wysłuchaj mnie, proszę… – Paweł Cwynar

Dodane 9 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Wysłuchaj mnie, proszę - Paweł Cwynar

Wysłuchaj mnie, proszę…
Paweł Cwynar

Granica pomiędzy życiem a śmiercią, czy oddzielająca świat ziemski od tego niebiańskiego, jest bardzo cienka i krucha niczym… ludzka egzystencja. Przypadkowość naszego istnienia jest czysto pozorna – każdy wykonany przez nas krok niesie z sobą określone skutki. Jakże często nie zdajemy sobie z tego sprawy, obarczając odpowiedzialnością za nasze wybory tzw. ślepy los. A przecież nie jesteśmy rozbitkami na oceanie świata, którzy bezcelowo zmagają się z impetem kolejnych fal. Ponad tym wszystkim znajduje się Bóg i Jego wyroki, jednak to nie oznacza, że jesteśmy tylko aktorami w teatrze życia…

Czytaj dalej

Brudna piłka – Rafael Buschmann, Michael Wulzinger

Dodane 8 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Brudna piłka - Rafael Buschmann, Michael Wulzinger

Brudna piłka
Rafael Buschmann, Michael Wulzinger

Piłka nożna – sport, który łączy pokolenia, ale potrafi też dzielić jak mało rzeczy na świecie. Wystarczy, że kibicujesz nie tej drużynie, co trzeba i nagle z przyjaciela stajesz się wrogiem. To coś, co wzbudza skrajnie silne emocje, choć nie tylko te pozytywne. Sprawia, że głowa się nieraz przegrzewa, ale też jest swego rodzaju katharsis po tygodniu pracy i codziennej rutyny. Kiedy wkraczasz na stadion, zostawiasz za sobą wszystkie zmartwienia i troski, przez niepełne dwie godziny żyjesz tylko dla tej jedynej, dla swojej drużyny. Twoje emocje się werbalizują, czasem piłkarze to niemal herosi, innym razem komuś się słownie oberwie, choć najczęściej jest to sędzia. Piłka nożna to po prostu magia. Zmienia zwyczajnych ludzi, którzy jeszcze godzinę temu pracowali na budowie albo uczyli dzieci w przedszkolu w szaleńców gotowych na wiele, jeśli nie na wszystko dla swojego zespołu. I to jest fenomen, bo bez względu na to, w który zakątek świata się udamy, wszędzie wygląda to tak samo – na trybunach fani, przed domem dzieciaki uganiające się za piłką. Paradoksalnie, to właśnie tam, gdzie bieda zagląda do domów, ten widok jest najczęstszy. Tam piłka to szansa na wyrwanie się z tego miejsca. Tak to wygląda ze strony kibica – emocje, zaangażowanie i wierność, w końcu nie zmienia się barw ot tak.

Czytaj dalej

Anonimowe wyznania – praca zbiorowa

Dodane 7 stycznia 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Anonimowe wyznania - praca zbiorowa

Anonimowe wyznania
praca zbiorowa

Czy znacie kogoś, kto nie słyszał o anonimowe.pl? Jeśli nawet, to zapewne osób takich nie jest wiele – to w końcu jeden z najbardziej znanych w Polsce adresów internetowych. Serwis, w którym ludzie opisują anonimowo, a przez to „bez ogródek, cenzury i wstydu” swoje niesamowite historie, odwiedzany jest miesięcznie przez niemal milion osób, generując ponad 17 milionów wejść. Nic więc dziwnego, że twórcy wyczuli potencjał i po wielu sukcesach odniesionych w świecie wirtualnym postanowili przenieść najlepsze historie na karty tradycyjnej książki.

Czytaj dalej

Gdy morze cichnie – Jørn Lier Horst

Dodane 6 stycznia 2018 | 1 komentarz

Recenzja książki Gdy morze cichnie - Jørn Lier Horst

Gdy morze cichnie
Jørn Lier Horst

Poznawanie nowych autorów i ich książek jest fascynującą przygodą, jednak po kilku lepszych i gorszonych przeżyciach, czasami aż chce się wrócić do sprawdzonych pisarzy. Taki właśnie jest dla mnie Jørn Lier Horst. Wszystkie jego książki, z którymi miałam przyjemność się zetknąć: „Felicja zaginęła”, „Kluczowy świadek”, „Szumowiny” czy „Ślepy trop” są fantastyczne. Jeśli ktoś kazałby wybrać mi najfajniejszą, nie potrafiłabym dokonać jednoznacznego wyboru. W podobnym tonie jest jego ostatnio wydana w Polsce książka „Gdy morze cichnie”. Jest to trzecia powieść z serii o komisarzu Williamie Wistingu, i widać w niej już wyraźnie fenomenalny styl pisania Horsta, taki sam jak w następnych pozycjach cyklu. Tak jak już wcześniej pisałam, w Polsce książki nie są wydawane w kolejności chronologicznej, jednak można je czytać dowolnie i w pełni wczuwać się w ich klimat. Każda z nich jest zupełnie oddzielną sprawą kryminalną do rozwiązania, a wątki poboczne są na tyle dobrze opisane i nie mają mały wpływu na ogólny przekaz, że brak ich znajomości od początku nie oddziałuje na odbiór.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi