Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Oczy bestii – Jan Niżnikiewicz

Dodane 19 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Oczy bestii - Jan Niżnikiewicz

Oczy bestii
Jan Niżnikiewicz

„Alarm jako pierwsza podniosła zakonnica o fiołkowych oczach. Benedykt XVI był jeszcze w łóżku, gdy otrzymał telefon od zadyszanej Anny Marii: – Wystartowali z baz na Dejmosie i Fobosie – niemal krzyczała do słuchawki. – Draconianie, głównie Retikulanie i Szaraki. Ci sami, którzy dawno temu zniszczyli ludność Marsa. Są bezwzględni. Lecą w kierunku Ziemi! – Ilu? – spytał Benedykt. – Całe mrowie! Całość widziana z oddali wygląda zupełnie jak Oko Opatrzności, pradawne wojenne godło Lucyfera! Rozgorączkowana opowiadała mu o szczegółach wizji. Benedykt o wszystkim zawiadomił Cyryla, Trumpa i Putina. Korzystając z tej informacji, zatelefonował do papieża Franciszka”.

Teorie spiskowe od zawsze mają licznych fanów. Można odnieść wrażenie, że tłumaczą one dzieje świata we wszystkich aspektach. Czasem zastanawia fakt skąd dziś – w XXI wieku – aż tak wielka ich popularność. Z jednej strony współczesny człowiek wszystko chce wytłumaczyć rozumem. Z drugiej zaś ludzie bardzo łatwo wierzą w różnych wróżbitów, przepowiednie itp. Nic więc dziwnego, że wiele zjawisk, które obserwujemy we współczesnym świecie tłumaczonych jest właśnie teoriami spiskowymi. Któż z nas nie słyszał – czasem zupełnie niewiarygodnie brzmiących – opowieści o: masonerii, Opus Dei, tajnym światowym rządzie. Co pewien czas powraca także informacja, jakoby Adolf Hitler przeżył II wojnę światową i zbiegł z Europy.

Czytaj dalej

Naturalne antybiotyki – Claudia Ritter

Dodane 18 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Naturalne antybiotyki - Claudia Ritter

Naturalne antybiotyki
Claudia Ritter

Jesień i zima to idealne pory na zapoznanie się z poradnikiem pani Claudii Ritter „Naturalne antybiotyki. Leczenie i zapobieganie chorobom za pomocą przypraw i ziół”. Autorka jest niemiecką terapeutką medycyny naturalnej i doradczynią do spraw żywienia. Jest również autorką wielu książek dotyczących naturalnych metod leczenia oraz licznych artykułów do specjalistycznych czasopism. Prowadzi także gabinet medycyny naturalnej w Schwandorfie.

Czytaj dalej

Joga dla najmłodszych – Lorena Pajalunga

Dodane 18 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Joga dla najmłodszych - Lorena Pajalunga

Joga dla najmłodszych
Lorena Pajalunga

Joga to był zawsze dla mnie temat odległy, coś w rodzaju – wiem, że istnieje, ale totalnie nie mam pojęcia, na czym polega, nie wspominając już o dołączonej do niej ideologii. I jakoś nie bardzo czułam nawet potrzebę, by swoją wiedzę w tej materii pogłębić. Osoby „zajawione” jogą traktowałam z kolei trochę z przymrużeniem oka – ot, niegroźni, nieco zakręceni, ale raczej w sensie pozytywnym i przede wszystkim oderwani od rzeczywistości. Mocno stereotypowe, może nawet krzywdzące, stwierdzenie? Cóż, jestem tego świadoma, ja po prostu jestem zupełnie innym typem człowieka i nie czułam potrzeby zgłębienia tematu. Ale wszystko to dotyczy jogi dla dorosłych. W przypadku wersji skierowanej do dzieci byłam szalenie ciekawa, jak autorka ugryzła niełatwy przecież wycinek wiedzy.

Czytaj dalej

Rozmowa z pasikonikiem – Zbyszek Trzebniak

Dodane 18 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Rozmowa z pasikonikiem - Zbyszek Trzebniak

Rozmowa z pasikonikiem
Zbyszek Trzebniak

Po raz drugi mogę zapoznać się z twórczością Zbyszka Trzebniaka, czytając wiersze z wydanego przez krakowską Miniaturę tomiku pod tytułem „Rozmowa z pasikonikiem„. Składa się on z 51 tekstów i noty biograficznej. Zawiera utwory bardzo krótkie – przypominające tylko lub aż puentę oraz długie i rozbudowane pod względem opisowym. Te mają różny układ wersyfikacyjny, począwszy od wierszy o nierównej ilości sylab w linijce i nieprzestrzeganiu układu zwrotkowego (nie jest to koniecznością czy wymogiem, raczej dowolnością i swobodą twórcy) do bardzo regularnego układu stroficznego, rymowego i graficznego tak jak w sonecie „W łóżku”.

Czytaj dalej

Poematy – Beata Poczwardowska

Dodane 16 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Poematy - Beata Poczwardowska

Poematy
Beata Poczwardowska

Po raz kolejny mamy okazję zapoznać się z twórczością Beaty Poczwardowskiej, czytając wiersze z ostatnio wydanego przez krakowską Miniaturę tomiku pod tytułem „poematy„. Książka zawiera 8 zatytułowanych części („poemat kolei-nowy”, „poemat przedświtu”, „poemat oczarowania”, „poemat słowa”, „czas na czas”, „zamyślenie na myśl”, „obraz w obrazie”, „spojrzenia w spojrzenie”). Nazwy sugerują czytelnikowi zakres poruszanych tematów. Oprócz tekstów wierszowanych są także pisane prozą lub może tak zostały rozpisane specjalnie dla celów artystycznych. Zatem proza poetycka, bo i takim terminem dysponuje teoria literatury.

Czytaj dalej

Alcatraz kontra bibliotekarze. Tom 5. Mroczny talent – Brandon Sanderson

Dodane 15 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Alcatraz kontra bibliotekarze. Tom 5. Mroczny talent - Brandon Sanderson

Alcatraz kontra bibliotekarze. Tom 5. Mroczny talent
Brandon Sanderson

Wszyscy miłośnicy sagi o przygodach Alcatraza Smedry’ego z niecierpliwością wyczekiwali momentu, w którym w księgarniach pojawi się zapowiadany ostatni tom serii. Poprzednie części – choć ich poziom nie był może idealnie równy – wykreowały historię, której zakończenia wielu z nas nie mogło się doczekać. Od pewnego czasu mamy już możliwość sięgnięcia na półkę i przeczytania „Mrocznego talentu”. Jakie są pierwsze wrażenia po lekturze? Czy warto było czekać?

Czytaj dalej

Tequila. Liczba Bestii – Łukasz Śmigiel

Dodane 14 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Tequilla. Liczba Bestii - Łukasz Śmigiel

Tequila. Liczba Bestii
Łukasz Śmigiel

Tequila pojawiła się w świadomości czytelników dobre kilka lat temu, przybierając bardzo różne formy artystyczne. Mogliśmy zobaczyć komiks z jej przygodami, a także kilka małych projektów, którym bliżej do opowiadań niż do większej opowieści. Świat postapokaliptyczny, który jest jednym z głównych filarów pierwszej powieści z uniwersum Tequily, nie jest wcale przypadkowym wyborem i jest na potwierdzenie tego bardzo dużo dowodów. Autor książki, Łukasz Śmigiel, ewidentnie jest ogromnym fanem post-apo, a do tego dysponuje ogromną wiedzą z dziedziny popkultury osadzonej w tej mrocznej wizji świata przyszłości. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że swoje hobby postanowił przekuć na coś większego, powinno bardziej ciekawić, dlaczego z tak słabym efektem?

Czytaj dalej

Requiem dla mojego świata – Wojciech Jarosław Pawłowski

Dodane 13 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Requiem dla mojego świata - Wojciech Jarosław Pawłowski

Requiem dla mojego świata
Wojciech Jarosław Pawłowski

Tomik poetycki Wojciecha Jarosława Pawłowskiego „Requiem dla mojego świata” wydała krakowska „Miniatura” w 2018 r. Zbiorek podzielono na kilka rozdziałów („Intro”, „Cmentarze”, „Żertwa”, „Epilog” i „Dwugłos krytyczny”). Na końcu znajduje się zdjęcie autora oraz jego biogram, który jest koniecznym uzupełnieniem dla osób nieznających dorobku twórczego W. J. Pawłowskiego. A jest on znaczący. Estetycznie wydaną książkę wzbogacają zdjęcia W. J. Pawłowskiego. Są one czarno-białe. Podział na poszczególne części i dobór tekstów nie jest przypadkowy. Wszystko ma tu swój cel. Także kolor fotografii. W. J. Pawłowski często operuje detalem. Jego zdjęcia mają swoistą wymowę tak jak fotografia 5 walizek ustawionych jedna na drugiej, po lewej stronie znajduje się napis w języku angielskim. Można się wiele domyślić na podstawie takiego zestawienia… Autor tekstów do tomiku i 15 zdjęć uniknął często występującego zjawiska, żeby obrazek, grafika czy fotografia ilustrowała tekst wiersza. Nie musi tak być. Są przecież zbiorki wierszy bez żadnych rysunków czy zdjęć. Zatem panuje w tej kwestii dowolność. Część osób będzie za, a część przeciw…

Czytaj dalej

Jak wytresować kota 3. Wiedza tajemna – Dawid Ratajczak

Dodane 10 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Jak wytresować kota 3. Wiedza tajemna - Dawid Ratajczak

Jak wytresować kota 3. Wiedza tajemna
Dawid Ratajczak

Koty to zwierzęta przypisane konkretnej grupie ludzi, charakteryzującej się dosyć specyficznym usposobieniem. Tak jest przynajmniej dzisiaj, ale jeśli cofnąć się o zaledwie sto lat, te zadziorne futrzaki były koniecznością w niemal każdym gospodarstwie domowym. Człowiek od zawsze próbował oswoić te gatunki zwierząt, które mogły przynieść mu najwięcej korzyści. Wraz z rozwojem cywilizacji i postępem technologicznym zapewniającym nam niemal nieograniczony dostępy do dóbr materialnych, nasi zwierzęcy współpracownicy stali się naszymi pupilami. Tutaj pojawia się bardzo interesujący zwrot akcji, ponieważ przestaliśmy koty tresować, a zaczęliśmy je próbować zrozumieć. Jaki ma to efekt praktyczny? Sprowadza się to do tego, że nasza wiedza na temat kotów, tak naprawdę, dopiero zaczyna nabierać kształtów.

Czytaj dalej

Zdobycz i wierność – Jerzy Pietrkiewicz

Dodane 9 listopada 2018 | brak komentarzy

Recenzja książki Zdobycz i wierność - Jerzy Pietrkiewicz

Zdobycz i wierność
Jerzy Pietrkiewicz

Powieść „Zdobycz i wiernośćJerzego Pietrkiewicza – w tłumaczeniu Jacka Dehnela – polecam wytrwałym czytelnikom. Akcja wydarzeń dzieje się na początku XVII wieku. Miejscem opisywanych historii są okolice rzeki Prypeć – konkretnie wśród Bagien Prypeckich i ich oparów oraz tereny pogranicza. Zasadniczo można wyróżnić trzy główne wątki – jeden związany z porwaniem zwykłego wiejskiego chłopca i próbą uczynienia z niego cara. Drugi wątek wiąże się z autentyczną postacią żołnierza Tobiasa Humeʼa, a trzeci z matką Dymitra – Barbarą.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi