Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Kobieta która wiedziałą za mało - Patronat MoznaPrzeczytac.pl
Aleja starych topoli - Patronat MoznaPrzeczytac.pl

Meandry losu. Tom I. Pozbawieni ojczyzny – Niwen

Dodane 26 marca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Meandry losu. Tom I. Pozbawieni ojczyzny - Niwen

Meandry losu. Tom I. Pozbawieni ojczyzny
Niwen

Tak się składa, że ostatnio często sięgam po sagi. Powiem od razu szczerze, że mam wobec nich wysokie oczekiwania. Potrzeba bowiem naprawdę kunsztu autora, aby zaciekawił nas historią, którą opowiada. Postacie, które kreuje naprawdę muszą być ciekawe, nieobojętne czytelnikowi, aby po skończonej lekturze powieści miał ochotę sięgnąć po kolejne jej tomy. Od razu zdradzę, że mam na półkach takie właśnie sagi. Sagi, gdzie jesteśmy wręcz źli na autora, że nie napisał wszystkich części od razu, tylko kazał nam czekać na kolejne przygody bohaterów. Mamy w pamięci sceny, gdy tłumy czytelników w nocy szturmowały księgarnie po kolejny tom ulubionej serii.

Niestety, na moich pólkach goszczą też inne sagi, a raczej należałoby powiedzieć, ich początki. To pierwsze tomy danej serii, które na próżno czekają, aż obok nich postawię „ciąg dalszy”. Dlaczego tak się dzieje? Wydaje mi się, że jest z nimi podobnie, jak z przepisem na pyszne ciasto. Przepis jest doskonały, składniki również, ale całość okazuje się jednak przeciętna. Zastanawiamy się wtedy, co poszło nie tak? Często po prostu główny bohater nie potrafi zainteresować nas na tyle, abyśmy chcieli śledzić jego dalsze losy. Coś nas w takiej postaci nie urzeka, czegoś brakuje w kreacji fabuły, abyśmy chcieli po przeczytaniu pierwszego tomu, sięgnąć po kolejne trzy, cztery, pięć.

Czytaj dalej

Prezent – Hanna Fleszar

Dodane 25 marca 2017 | brak komentarzy

Recenzja Prezent - Hanna Fleszar

Prezent
Hanna Fleszar

Po książkę Hanny Fleszar sięgnęłam, ponieważ temat budowy własnych czterech kątów od pewnego czasu jest mi bliski – jesienią wraz z moją drugą połową zamierzamy zacząć stawiać dom. Tak więc wszelkie niespodzianki, które mogą stanąć nam na drodze, wolałabym wcześniej przewidzieć na tyle, na ile to możliwe. Opis z okładki sugerował, że to właśnie otrzymam, odpowiedzi na wszelkie dręczące pytania i wątpliwości. To i więcej, tajemnicze coś jeszcze, którego zupełnie się nie spodziewałam. Coś, co nie powinno się zdarzyć, a jednak nastąpiło. Parafrazując powszechnie znaną sentencję – życie pisze nie tylko najlepsze scenariusze, czasem także te najbardziej niesprawiedliwe.

Czytaj dalej

Moc uwielbienia – Merlin R. Carothers

Dodane 23 marca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Moc uwielbienia - Merlin R. Carothers

Moc uwielbienia
Merlin R. Carothers

A gdyby ludzie nie narzekali?” – z tą natrętnie powracającą myślą zabrałem się za recenzję książki Merlina R. Carothersa – „Moc uwielbienia”. Od razu ostrzegam, że nie jest to lektura dla wszystkich, na co zresztą wskazuje sam tytuł. Jest ona zaadresowana przede wszystkim do członków Kościoła rzymskokatolickiego (do których sam się zaliczam). Ja jednak pójdę o krok dalej i zawężę tę grupę. Jeżeli pomniejszymy ją o osoby ograniczające swoje praktyki religijne do coniedzielnej wizyty na mszy św. i dodamy ludzi skupionych we wspólnotach, zwłaszcza charyzmatycznych, to zyskamy skrócony (lecz nadal uogólniony) opis potencjalnych czytelników tej książki.

Ateiści i agnostycy, z racji dalece posuniętego sceptycyzmu wobec szeroko rozumianych prawd wiary, znajdą w niej przede wszystkim… kolejne argumenty utwierdzające ich w przekonaniu, że obrali słuszny kierunek myślenia. Przedstawionych sytuacji, teorii i poglądów nie da się bowiem wyjaśnić w czysto racjonalny sposób. Ale o tym za chwilę.

Czytaj dalej

Historia mebli. Od starożytności do XIX wieku – Michael Huntley

Dodane 22 marca 2017 | 1 komentarz

Recenzja ksiażki Historia mebli. Od starożytności do XIX wieku - Michael Huntley

Historia mebli. Od starożytności do XIX wieku
Michael Huntley

Jak odróżnić intarsję od inkrustacji, czym charakteryzują się krzesła francuskie z początku XVIII wieku, a czym angielskie z tego okresu i dlaczego niewłaściwie nazywamy niektóre meble „ludwikami”? Między innymi na te pytania znajdziemy odpowiedzi w niniejszej książce.

„Meble należą do świadectw historycznych bardzo mocno wiążących nas z dziedzictwem przeszłości, z naszą kulturą i przodkami”.

To zdanie otwierające książkę „Historia mebli. Od starożytności do XIX wieku” dokładnie oddaje jej przesłanie i charakter. Autor Michael Huntley zabiera nas bowiem w świat „trójwymiarowych dokumentów”, świadectw epok, stylów, filozofii, a nawet polityki.

Czytaj dalej

Deficyt – Klaudia Zalewska

Dodane 21 marca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Deficyt - Klaudia Zalewska

Deficyt
Klaudia Zalewska

Z wielkim zainteresowaniem sięgnąłem po powieść Klaudii Zalewskiej pod tytułem „Deficyt”. Jest to powieść obyczajowa, której akcja toczy się po II wojnie światowej. Niewielkich rozmiarów książka dzieli się na trzy rozdziały. Pierwszy z nich zatytułowany został „Zapachy i dźwięki” (1951-1953). Drugi z kolei nosi tytuł „Uciec stąd” (1959-1961). Ostatni zaś rozdział autorka zatytułowała „Nowe życie” (1965-1966).

Już okładka książki przenosi nas niejako w świat jej bohaterów. Szara, odrapana kamienica. Tynk odpadający ze ścian. Stare, drewniane okna, przez które – jak możemy się domyślać – przedostaje się zimno. Z tym obrazem popadającej w ruderę kamienicy kontrastuje postać młodej dziewczyny, która na nią patrzy. Postać ta nie jest szara i nijaka jak budynek w tle. Ma na sobie czerwony płaszcz, ładny szalik i czapkę. Jej oczy patrzą na kamienicę niejako z nostalgią, żalem, bólem. Po skończonej lekturze możemy się domyślać, że to Klara, główna bohaterka książki.

Czytaj dalej

Przekręt. Najwięksi kanciarze PRL-u i III RP – Patryk Pleskot

Dodane 18 marca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Przekręt. Najwięksi kanciarze PRL-u i III RP - Patryk Pleskot

Przekręt. Najwięksi kanciarze PRL-u i III RP
Patryk Pleskot

Patryk Pleskot w dość młodym wieku wykazuje się bogatym dorobkiem naukowym w zakresie nauk humanistycznych i społecznych, będąc szanownym znawcą m.in. historii najnowszej Francji, dziejów Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej oraz okresu transformacji ustrojowej w Polsce na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX wieku. Okazuje się, że zainteresowania naukowe autora znajdują podatny grunt w pracy popularnonaukowej, o czym świadczyła wydana przed rokiem książka pt. „Zabić. Mordy polityczne w PRL”. Dobrą passę Patryka Pleskota podtrzymuje tegoroczne dzieło zatytułowane „Przekręt. Najwięksi kanciarze PRL-u i III RP”.

Czytaj dalej

Na początku jest koniec. Na szlakach duchowości Majów – Weronika Mliczewska

Dodane 17 marca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Na początku jest koniec - Weronika Mliczewska

Na początku jest koniec
Weronika Mliczewska

Książki podróżnicze to ten szczególny rodzaj literatury, który pozwala nam poczuć odległe miejsca i kultury, nawet jeśli na ich odwiedzenie nie starcza nam odwagi, czasu lub pieniędzy. Jeśli czytanie każdej książki jest swego rodzaju kognitywną podróżą, to czytanie książki podróżniczej jest podróżą w szczególnym sensie – przybliża nam, ludziom zachodu, inność trudną do ujęcia w sieć słów. Jest jeden warunek, aby dobrze nam się podróżowało w tej literaturze musimy polubić autora i sposób w jaki filtruje on nowy, napotkany świat. W końcu spędzimy z nim kilkaset stron.

Czytaj dalej

Kredencjał. Droga do wnętrza – Daniel Sitek

Dodane 16 marca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Kredencjał. Droga do wnętrza - Daniel Sitek

Kredencjał. Droga do wnętrza
Daniel Sitek

Kredencjał. Droga do wnętrza” to już druga po książce „Mężczyzna w chwili, kiedy zostaje sam” powieść inspirowana szlakiem jakubowym, z którą przyszło mi się zmierzyć w ostatnim czasie. Ta sama droga do Santiago de Compostela, podobny kryzys młodego człowieka szukającego celu u progu dorosłego życia, a jednak zupełnie inne ujęcie. Książka autorstwa Daniela Sitka wydana przez Novae Res pisana jest w pierwszej osobie i trudno nie potraktować jej z miejsca jako osobistego zapisu doświadczeń z pielgrzymki. Jednocześnie nie jest to też forma zwykłego pamiętnika, bo narrator wprost zwraca się do Czytelnika. Taki sposób mówienia nie zawsze wypada dobrze, jednak w tym przypadku brzmi wyjątkowo bezpretensjonalnie i szczerze. Narrator będący głównym bohaterem i naszym przewodnikiem w drodze do Santiago to młody chłopak, który dopiero co ukończył studia i właśnie miał bezmyślnie rzucić się w wir pierwszych doświadczeń zawodowych, jako że to naturalna kolej rzeczy, jednak… przedtem postanowił odnaleźć głębszy sens tego wszystkiego.

Czytaj dalej

Magia Olewania – Sarah Knight

Dodane 15 marca 2017 | 1 komentarz

Recenzja książki Magia Olewania - Sarah Knight

Magia Olewania
Sarah Knight

Decydując się na lekturę „Magii Olewania” Sarah Knight, nie do końca wiedziałam czego się spodziewać. Zastanawiałam się, czy to będzie dyskusja z książką Marie Kondo „Magia sprzątania”, czy może bardziej wyśmiewanie się z niej. Ku mojemu zaskoczeniu publikacja okazała się swojego rodzaju uzupełnieniem, kontynuacją dwuetapowej metody KonMari polegającej najpierw na wyrzuceniu rzeczy, których posiadanie, czy używanie nie sprawia nam radości, a następnie na uporządkowaniu pozostałych. Efektem pracy jest uzyskanie czystej i harmonijnej przestrzeni mieszkalnej, która według Marie ma wielki wpływ na wszystkie dziedziny życia. Kondo uważa, że „Życie zaczyna się, kiedy posprzątasz dom”, Knight pokazuje nam zaś, jak posprzątać w głowie, oczyścić umysłowe szuflady z balastu życiowego.

Czytaj dalej

Arcydzieła malarstwa rosyjskiego – Piotr P. Gniedycz

Dodane 14 marca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Arcydzieła malarstwa rosyjskiego - Piotr P. Gniedycz

Arcydzieła malarstwa rosyjskiego
Piotr P. Gniedycz

Myśląc o malarstwie rosyjskim najczęściej przychodzą nam na myśl mistrzowie malarstwa ikonowego jak Andriej Rublow, Simon Uszakow, czy wyjątkowi pejzażyści jak Iwan Szyszkin, czy oryginalny, nostalgiczny Iwan Ajwazowski. Wydawnictwo Arkady postanowiło pogłębić wiedzę czytelników wydając wspaniały albumArcydzieła malarstwa rosyjskiego”.

Poprzez ponad 500 barwnych reprodukcji ukazuje się naszym oczom przegląd wartościowych dzieł malarskich – od pierwszych rosyjskich ikon z XII wieku (a więc jeszcze z czasów starej Rusi), do XIX-wiecznego rozkwitu sztuki rosyjskiego imperium. Myślę, że celowo do tych właśnie czasów, zatrzymując się przed okresem awangardy, po to, aby zestawić rozwój malarstwa rosyjskiego z ówczesnymi nurtami w Europie Zachodniej. A jak się okazuje Rosja wydała wspaniałych malarzy rodzajowych, historycznych, batalistycznych, religijnych i oczywiście absolutnie wyjątkowych pejzażystów.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi