Menu nawigacji stronami

Recenzje książek. Wszystko dla miłośników książek

Powołanie – i co dalej? – Leon Knabit OSB, Dorota Mazur

Dodane 28 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Powołanie - i co dalej? - Leon Knabit OSB, Dorota Mazur

Powołanie – i co dalej?
Leon Knabit OSB, Dorota Mazur

Powołanie. Zaryzykuję stwierdzenie, że każdy z nas słyszał to słowo. Kojarzy nam się ono z czymś wzniosłym, z jakąś ważną misją do wypełnienia. Jeszcze do niedawna używano tego terminu tylko w kontekście religijnym. Mówiono więc o powołaniu kapłańskim, zakonnym, misyjnym. Obecnie sytuacja uległa zmianie. Zauważono, że ludzie świeccy także są powołani do konkretnego stanu, do określonego modelu życia. Mówi się więc również o powołaniu do małżeństwa, życia samotnego. Samo pojęcie kojarzy nam się pozytywnie. Bardzo często słyszy się, gdy np. o księdzu ktoś powie: to prawdziwy ksiądz z powołania. Co to znaczy? Przecież wydaje się nam, że każdy duchowny jest z powołania. Okazuje się jednak, że słowa te podkreślają wyjątkowość danej osoby. Ktoś stwierdza, że dany ksiądz nie wybrał drogi życia kapłańskiego dla pieniędzy, czy jeszcze innych przyczyn, ale odpowiedział na głos Boga. W swoim życiu służąc Kościołowi i ludziom spala się dla innych, nie bacząc na własne wygody ani na to jak jest postrzegany przez otoczenie.

Czytaj dalej

Tam, gdzie kończy się świat. Opowieści z Papui-Nowej Gwinei – Paweł Zgrzebnicki

Dodane 27 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Tam, gdzie kończy się świat. Opowieści z Papui-Nowej Gwinei - Paweł Zgrzebnicki

Tam, gdzie kończy się świat. Opowieści z Papui-Nowej Gwinei
Paweł Zgrzebnicki

Papua, Nowa Gwinea już same te nazwy kojarzą się tak egzotycznie, że trudno mi nawet teraz wyobrazić sobie podróż w tamte rejony. Dlatego tak bardzo za każdym razem cieszę się, że mogę wziąć do ręki książkę – reportaż, który zaprowadzi mnie do ziem nieznanych i tajemniczych i odkryć przede mną rąbka tajemnicy o życiu ludzi w terenach położnych tak daleko od miejsca mojego zamieszkania.

Czytaj dalej

Z mgły zrodzony – Brandon Sanderson

Dodane 26 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Z mgły zrodzony - Brandon Sanderson

Z mgły zrodzony
Brandon Sanderson

Mgły, popiół i zaufanie

W dziedzinie psychologii istnieje pojęcie fobii. Irracjonalnego uczucia strachu wywołanego przez określone stany lub widziane przedmioty czy zjawiska. Człowiekowi niedotkniętemu taką psychiczną przypadłością trudno jest zrozumieć osobę posiadającą to zaburzenie. Prawdopodobnie najbardziej znanymi dolegliwościami z tej rodziny są arachnofobia lub akrofobia, ale niewielu wie, że istnieje jeszcze metalofobia. Brandon Sanderson w swojej książce udowadnia, że strach przed posiadaniem lub kontaktem z metalowymi przedmiotami jest czymś bardzo racjonalnym, a uczucie to posypane jest szczyptą… popiołu.

Czytaj dalej

Dzieci z Lewkowca – Donata Dominik-Stawicka

Dodane 25 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Dzieci z Lewkowca - Donata Dominik-Stawicka

Dzieci z Lewkowca
Donata Dominik-Stawicka

Wielokrotnie pisałem o tym jak trudne, wbrew pozorom, jest stworzenie książki dla dzieci. Młody czytelnik nie ma cierpliwości, nie da się namówić na rozwarstwienia fabuły, nie zrozumie wielu porównań, i co gorsza – nie będzie czytał jeśli początek Go nie zainteresuje. Problem ten nie jest problemem tylko tego rodzaju literatury, ale chyba każdej. Każdy autor postanawiając coś napisać, mierzy się z tym od dawien dawna. Początek jest najistotniejszy, bo ma wprowadzić czytelnika w opowieść którą autor chce nam przekazać. Pamiętacie swoje pierwsze spotkania z książką? Mogę się założyć, że były to w większości lektury szkolne, które całkiem dobrze potrafią młodego czytelnika zrazić do słowa pisanego. Jako rodzic, mam niesamowitą okazję zmienić ten stan rzeczy u mojego syna i pokazać mu, że książki to jest naprawdę fajny sposób na spędzenie wolnego czasu. Tym razem do pomocy wziąłem sobie „Dzieci z Lewkowca”.

Czytaj dalej

Alcatraz kontra bibliotekarze. Tom 2. Kości Skryby – Brandon Sanderson

Dodane 25 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Alcatraz kontra bibliotekarze. Tom 2. Kości Skryby - Brandon Sanderson

Alcatraz kontra bibliotekarze. Tom 2. Kości Skryby
Brandon Sanderson

Kolejny tom przygód Alcatraza Smedry’ego z pewnością nie zawiedzie jego fanów. Nasz bohater znów wpada w poważne kłopoty i znów – z pomocą zwariowanych przyjaciół i szalonej rodziny – stara się z nich wydostać. A wszystko to okraszone dużą dawką świetnego poczucia humoru, odrobiną złośliwości i bardzo dobrym warsztatem literackim.

Zacznę może od tego, że jeśli nie czytaliście wcześniej pierwszej części przygód Alcatraza – „Piasku Raszida” – radziłabym przede wszystkim zacząć od nadrobienia zaległości. Choć bowiem druga część jest w moim odczuciu znacznie lepsza, to jednak warto zapoznać się z wcześniejszymi przygodami bohatera i historią tego, w jaki sposób w ogóle znalazł się w sytuacji, w której rozpoczynamy lekturę „Kości Skryby”. Zresztą – dwie świetne książki zawsze są lepsze niż jedna!

Czytaj dalej

Krawcowa z Madrytu – María Dueñas

Dodane 24 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Krawcowa z Madrytu - María Dueñas

Krawcowa z Madrytu
María Dueñas

Tym, co skłoniło mnie do sięgnięcia po „Krawcową z Madrytu” był przede wszystkim napis w lewym górnym rogu okładki – „hiszpański bestseller” obiecywał dużo i też duże pokładałam w nim nadzieje. To w końcu region, którym jestem zafascynowana od lat i mam nadzieję, że kiedyś w końcu znajdę czas, by zgłębić tajniki tego dźwięcznego i przyjemnego dla ucha języka. Z kolei tym, co martwiło, był sam tytuł. Jeśli historia opisana w książce byłaby niczym więcej jak opisem życia madryckiej krawcowej, pełnym wykrojów, ściegów i innych rzeczy stanowiących dla mnie czarną magię, byłabym niepocieszona. Tak więc gabaryty książki, ponad pięćset stron w większym niż zazwyczaj formacie, mogły okazać się dla mnie dobrodziejstwem albo mordęgą, w zależności od tego, co kryły karty powieści. Szczęśliwie trafiłam na opcję pierwszą.

Czytaj dalej

Rozmowy przy stole – Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren, Jacek Wasilewski

Dodane 24 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Rozmowy przy stole - Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren, Jacek Wasilewski

Rozmowy przy stole
Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren, Jacek Wasilewski

Ku własnej uciesze zauważam, że na naszym lokalnym rynku wydawniczym dużą popularnością cieszą się książki, będące albo poradnikami językowymi (o charakterze mniej lub bardziej akademickim), albo zapisem rozmów ze słynnymi językoznawcami – głównie z dwoma profesorami: Jerzym Bralczykiem oraz Janem Miodkiem. Tego typu pozycje przynoszą nie tylko informacje stricte dydaktyczne, związane z poprawną, wzorcową polszczyzną, ale także możliwość obcowania z wartościowym tekstem.

Rozmowy przy stole” to zapis rozmowy trzech osób: Jerzego Bralczyka, Katarzyny Lengren oraz Jacka Wasilewskiego. Ich dyskusja dotyczy wszystkiego tego, co związane z kulturą jedzenia – choćby z procesem spożywania, zarówno w kontekście codziennym, jednostkowym, jak i znacznie szerszym, dającym się wpisać w pojęcie obrzędu. Mowa nie tylko o tym, co dzisiejsze i współcześnie rozumiane jako zasady lub zwyczaje m.in. konsumpcji, ale także, a być może przede wszystkim, o tym, co wynika z poprzednich epok i całego kulturowego dorobku, który przekłada się na dzisiejsze pojmowanie pewnych tendencji lub zjawisk.

Czytaj dalej

Chwila na miłość – Joanna Stovrag

Dodane 23 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Chwila na miłość - Joanna Stovrag

Chwila na miłość
Joanna Stovrag

Powieść Joanny Stovrag „Chwila na miłość” to bardzo wzruszająca, przepełniona emocjami opowieść o miłości, rozłące, nadziei i wojnie. Napisana przez kobietę zakochaną w Bośniaku, porusza czytelników swoją szczerością i emocjami. Tragizm konfliktu na Bałkanach został przedstawiony z perspektywy osób, które brały bezpośredni udział w tych wydarzeniach, ludzi, którzy stracili swoje rodziny, domy, poczucie tożsamości narodowej i przynależności do ojczyzny. Jest to także świadectwo walki o wielkie uczucie, historia o próbach nawiązania kontaktu z ukochanym przebywającym w oblężonym Sarajewie oraz o bezinteresownej pomocy i wsparciu od nieraz całkiem obcych osób.

Czytaj dalej

Stinger. Żądło namiętności – Mia Sheridan

Dodane 23 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Stinger. Żądło namiętności - Mia Sheridan

Stinger. Żądło namiętności
Mia Sheridan

Od bardzo dawna chciałam zapoznać się z twórczością Mii Sheridan. Miałam wielką ochotę na „Bez słów„. I nadal mam. W końcu wszyscy tak zachwalają tę książkę. W każdym razie miałam okazję zapoznać się z jej inną książką – „Stinger. Żądło namiętności„. Teraz przynajmniej wiem, jak autorka ogólnie wypada, jak pisze, w jaki sposób kreuje świat przedstawiony.

Grace – poukładana studentka prawa. W wieku dwudziestu trzech lat ma już plan na całe swoje życie. Nigdy nie robi nic, co mogłoby zawieść jej ojca. W życiu kieruje się raczej rozsądkiem. Szuka poczucia bezpieczeństwa. Carson – równolatek Grace. Bardzo przystojny mężczyzna, który utrzymuje się z grania w filmach pornograficznych. Żyje spontanicznie i jest fanem sportów ekstremalnych. Pewnego dnia w pewnym hotelu w Los Angeles odbywają się dwa eventy – Międzynarodowy Zjazd Studentów Prawa oraz… Targi Branży Erotycznej. W drodze z recepcji Grace nie patrzy pod nogi i zderza się z Carsonem. No i zaczyna się…

Czytaj dalej

Jak pokochać freaka – Rebekah Crane

Dodane 22 lipca 2017 | brak komentarzy

Recenzja książki Jak pokochać freaka - Rebekah Crane

Jak pokochać freaka
Rebekah Crane

2 sierpnia w księgarniach ukaże się książka „Jak pokochać freaka„, której autorką jest Rebekah Crane. Tytuł zapowiada się intrygująco. Okładka zwiastuje klasyczną powieść młodzieżową. Zaczęłam czytać przekonana, że wskakuję właśnie w fabułę prostej, uroczej historii o nastolatkach, podszytej głębią i filozofią wycelowaną w grupę docelową młodszą ode mnie o jakieś 10 lat. Na szczęście ta książka okazała się być czymś więcej.

Czytaj dalej
Zaprzyjaźnione blogi