Site icon Recenzje książek z każdej półki

Jadłonomia po polsku – Marta Dymek

Jadłonomia po polsku - Marta Dymek

Jadłonomia po polsku
Marta Dymek

Schabowy na obiad, co niedziela? W poniedziałek kotlet z ziemniaczkami, a we wtorek pierś drobiowa z ryżem? Całonocne marynowanie karkówki, żeby na następny dzień cieszyła nasze nozdrza aromatem podczas pieczenia i konsumpcji.. no brzmi znajomo! Przynajmniej dla mnie! I myślę, że dla wielu z Was też… Wiadomo, że mięso w diecie to ważna składowa, aczkolwiek czy w tym wszystkim nie zapomnieliśmy o ważnym źródle witamin i minerałów jakim są owoce i warzywa? Ja w ostatnim czasie zdałam sobie sprawę, że zupełnie o nich zapomniałam i spożywałam je w bardzo małej ilości. I postanowiłam to zmienić. Zaczęłam przeszukiwać sieć w celu znalezienia przepisów i podpowiedzi jak mogę wprowadzić do swojej diety większą ilość warzyw i owoców… I co? Owszem znalazłam mnóstwo takich przepisów, aczkolwiek niektóre z nich wymagały posiadania w domu składników, których nazwy nie potrafiłam wymówić i kompletnie nie wiedziałam w którym sklepie ich szukać (tak, w sieci można je znaleźć, ale ja nie jestem fanką zamawiania żywności przez strony internetowe). I gdy już traciłam nadzieję na zmianę mojej diety, trafiłam na książkę Marty Dymek „Jadłonomia po polsku” (zobacz), która pokazała mi, że można jeść więcej warzyw, a co więcej nie wymaga to posiadania w swojej kuchni szeregu nieznanych mi do tej pory składników. Co istotne, przygotowanie warzywnych posiłków nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne! Ponadto, jak udowadnia autorka, wykorzystaniem produktów roślinnych można przyrządzić dobrze znane nam polskie przepisy, takie jak: bigos z cukinii, leczo tradycyjne czy schabowy, tylko w zmienionej, warzywnej wersji. Przykładowo, schabowy zamiast z wieprza może być zrobiony z kalafiora i smakuje równie dobrze, jak ten tradycyjny!

Pierwsze co rzuca się w oczy, podczas przeglądania „Jadłonomii po polsku” to piękne wydanie książki. W twardej oprawie znajduje się 279 stron wydrukowanych na papierze o wysokiej gramaturze, których przeglądanie sprawia niebywałą przyjemność. Kolejnym, wpływającym na wartość książki, aspektem są wspaniałe, wręcz „apetyczne” zdjęcia potraw. Patrząc na nie, miałam ochotę od razu przygotować i zjeść dany posiłek, bo już na sam widok wydawał mi się po prostu smaczny (co okazało się prawdą!).

Treść książki jest podzielona na sześć rozdziałów, zgodnie z porami roku, tj. przedwiośnie, wiosna, lato, jesień, przedzimie. Tak, dzięki tej książce dowiedziałam się także, że pór roku w Polsce mamy sześć, a nie cztery! W każdym z rozdziałów znajdziemy mnóstwo roślinnych inspiracji oraz porad, ułatwiających nam przygotowanie danej potrawy. Same przepisy są napisane w sposób konkretny i jasny, nie pozostawiający wątpliwości co i jak dokładnie zrobić, żeby dane danie wyszło smaczne. Jednym z moich pierwszych dań przygotowanych na bazie tej książki był krem z cukinii z koperkiem. Postępowałam dokładnie krok po kroku ze wskazówkami autorki, a krem wyszedł przepyszny! Dodatkowo, oprócz rozdziałów z przepisami, na początku książki znajdziemy kilka stron, na których to autorka przybliża Czytelnikom miary kuchenne (szklankowe, wagowe, przelicznik na łyżki oraz przelicznik suchych składników). Następnie dostajemy kilka porad jak prawidłowo gotować warzywa strączkowe, kaszę czy ryż, a także jak obchodzić się z aquafabą (czyli wodą, w której gotowała się ciecierzyca) oraz jak poprawnie przygotowywać grzyby. Wszystkie wymienione tutaj składowe sprawiają, że książka ta staje się przydatnym i pełnym cennych informacji źródłem o diecie, w której to podstawą są sezonowe warzywa.

Podsumowując, każdy kto szuka nowości, sposobów przygotowania starych i dobrze znanych dań kuchni polskiej w nowym wydaniu powinien zajrzeć do książki „Jadłonomia po polsku”. Znajdziecie tam, drodzy Czytelnicy, szereg porad i przykładów pokazujących jak na bazie roślin gotować w zgodzie z naszymi chęciami i smakami. Dzięki książce, z pewnością łatwiej przekonacie dotychczas nieprzychylnych diecie roślinnej współbiesiadników do tego, iż potrawy z warzyw i owoców wcale nie są takie złe! Gwarantuje! Ponadto zajrzycie na bloga autorki Jadłonomii, znajdziecie tam jeszcze więcej smacznych przepisów i przydatnych porad. Smacznego!

Książkę możecie znaleźć na stronie księgarni Inverso.pl

Informacje o książce:
Tytuł: Jadłonomia po polsku
Tytuł oryginału: Jadłonomia po polsku
Autor: Marta Dymek
ISBN: 9788366335875
Wydawca: Marginesy
Rok: 2020

Exit mobile version